dobroge.tv

Live

O lună de la declanșarea războiului

Incendiu puternic și explozii în portul Berdyansk. Zelenski cere ca întreaga lume să protesteze: „Ieşiţi în pieţe, pe străzi. Faceţi-vă văzuţi şi auziţi”

Incendiu puternic și explozii în portul Berdyansk. Zelenski cere ca întreaga lume să protesteze: „Ieşiţi în pieţe, pe străzi. Faceţi-vă văzuţi şi auziţi”
24 martie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Coșmarul din Ucraina este departe de final. A trecut o lună de la declanșarea conflictului, iar atacurile asupra orașelor continuă. Au murit oameni nevinovați, milioane de familii au fost destrămate. În timp ce bărbații au rămas în urmă să-și apare țara, femeile și-au luat copiii și un bagaj cu strictul necesar și au trecut granițele pentru a-i proteja pe cei mici de ororile războiului. Cei care au rămas în țară au parte de un adevărat iad. Orașele arată ca scoase dintr-un film apocaliptic, în Mariupol locuitorii nu mai au curent electric, apă și mâncare. „Culoarele umanitare”, menite să faciliteze evacuarea în siguranță a civililor, au fost și ele bombardate. Ucrainenii trăiesc o adevărată dramă.

Portul din Berdeansk, în flăcări

Portul din Berdeansk este în flăcări, joi dimineaţă, dar nu se ştie dacă a fost lovită o navă rusească sau dacă forţele ruseşti au aruncat în aer rezervoarele de combustibil, transmite Nexta. Majoritatea incendiilor din apropierea Centralei Cerobîl au fost stinse, iar Mariupol este aproape distrus după o lună de război.

Portul din Berdeansk este în flăcări”, a transmis, joi dimineaţă, Nexta, pe Twitter.

Jurnaliştii au precizat că, deocamdată, nu se ştie dacă a fost lovită o navă rusească sau dacă forţele armate ruse au aruncat în aer rezervoarele de combustibil. Oraşul este situat la aproximativ 75 km nord-vest de Mariupol

Jurnaliştii ucraineni transmit şi că, potrivit ministrului interimar al Protecţiei Mediului şi Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Sileţ, majoritatea incendiilor din apropierea centralei nucleare de la Chernobîl au fost stinse.

Zelenski cere ca întreaga lume să protesteze, la o lună de la declanșarea războiului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a adresat lumii în fiecare noapte de la începutul războiului, a făcut un apel către întreaga planetă să protesteze joi, când se împlineşte o lună de la startul invaziei, relatează bbc.com.

Războiul Rusiei nu este doar războiul împotriva Ucrainei. Are un înţeles mult mai larg”, a spus Zelenski, care s-a adresat pentru prima dată lumii în engleză.

Rusia a început războiul împotriva libertăţii. Acesta este doar începutul pentru Rusia

Rusia încearcă să înfrângă libertatea tuturor oamenilor din Europa. Tuturor oamenilor din lume. A încercat arate că doar forţa brută şi crudă contează. Lumea trebuie să oprească Rusia. Lumea trebuie să oprească războiul”, a afirmat el.

Deja o lună. Atât de mult. Mi se frânge inima, sunt frânte inimile tuturor ucrainenilor şi ale tuturor oamenilor liberi de pe planetă”, a mai spus Zelenski.

El a lansat apoi apelul către planetă: „Ieşiţi în pieţe, pe străzi. Faceţi-vă văzuţi şi auziţi. Spuneţi că oamenii contează, libertatea contează, oamenii contează, pacea contează. Ucraina contează”.

Olena Zelenska: „Atât timp cât vom trăi, putem reconstrui ceea ce a fost distrus”

Olena Zelenska, prima-doamnă a Ucrainei, a publicat un mesaj emoţionant la o lună de la invazia Rusiei în Ucraina, făcând un bilanţ devastator al unei alte realităţi în Europa.

Acum exact o lună, ne-au trezit sunetele exploziilor care nu s-au oprit de atunci. Ne-am trezit într-o realitate diferită în care războiul a intrat în casele noastre. Timpul zboară altfel în război. Am îmbătrânit cu zece ani. Am învăţat să diferenţiem sunetele artileriei care sosesc în timpul bombardamentelor. Nu ne-am confruntat doar cu un agresor rus, ci am întâlnit criminali de război care ucid civili în mod deliberat”, a scris pe Facebook Olena Zelenska, distribuind un videoclip în sprijinul Ucrainei.

Ei ucid copii - 121 de copii morţi - 121 de răni în inimile noastre care nu se vor vindeca niciodată. Civilii ucişi de bombardamentele inamicilor zac în gropile comune de la Mariupol, Irpen, în curţile propriilor noastre case. Sute de mii de oameni ai noştri sunt lipsiţi de orice mijloc de comunicare de către inamic - în subsolurile regiunilor Mariupil, Kiev şi Harkov”.

Peste zece milioane de refugiaţi au fost forţaţi să se mute în alte regiuni sau ţări. Oamenii care aveau case, locuri de muncă şi planuri au pierdut totul - şi acum depind de ajutorul umanitar. Treisprezece spitale distruse şi 246 de spitale bombardate reprezintă de asemenea vieţile cuiva cărora le-a fost luat dreptul de a primi tratamentul necesar. Şase medici au fost ucişi, iar şaisprezece au fost răniţi”, este statistica crudă pe care a publicat-o prima-doamnă a Ucrainei.

Ea continuă: „Totuşi, medicii noştri continuă să salveze vieţi chiar şi în aceste condiţii dure. Şi peste 15.000 de bebeluşi s-au născut în subsolurile spitalelor. Două sute nouăzeci şi unu de şcoli au fost avariate sau demolate. Cu toate astea, copiii noştri învaţă în adăposturi pentru că vor avea nevoie de cunoştinţe în viaţa lor paşnică, pe care, fără îndoială, o vor avea în curând. Cât timp trăim, există întotdeauna acel „încă”. Atât timp cât vom trăi, putem reconstrui ceea ce a fost distrus; putem vindeca suferinţa şi să devenim versiuni mai bune şi mai puternice ale noastre. Aşa că, trebuie să trăim!”.

Luna aceasta am descoperit ceva despre noi. Am învăţat cum ne unim într-o clipă şi să ripostăm. Cât de altruist ajutăm şi împărtăşim puţinul pe care îl avem. Că nu renunţăm niciodată. Am dovedit cât de mult ne iubim familiile şi prietenii. Cât de mult preţuim oraşele şi străzile noastre iubite. Cu câtă pasiune ne iubim ţara. Şi că toţi suntem ucraineni - indiferent de regiune, naţionalitate sau limbă”.

Olena Zelenska a făcut o reverenţă ucrainenilor: „Vreau să mă înclin în faţa voastră tuturor - indiferent dacă purtaţi în prezent o armă sau un copil. Pentru că voi sunteţi cei care salvaţi Ucraina şi întreaga Lume: acest război este la marginea Europei”.

Mulţumesc lumii şi Europei, care înţelege asta şi au devenit gardieni pentru femeile şi copiii moştri. Încă auzim exploziile la ferestrele noastre. Dar curând, ele vor deveni focuri de artificii victorioase”, a încheiat Olena Zelenska.

Anonymous anunţă că a piratat Banca Centrală a Rusiei

Grupul de hackeri Anonymous anunţă că a piratat Banca Centrală a Rusiei, iar peste 35.000 de fişiere vor fi publicate în 48 de ore. De asemenea, hackerii anunţă că au piratat site-urile mai multor companii care continuă să lucreze în Rusia.

Colectivul Anonymous a piratat Banca Centrală a Rusiei. Peste 35.000 de fişiere vor fi publicate în 48 de ore, cu acorduri secrete”, au transmis hackerii.

Ucraina foloseşte un software de recunoaştere facială pentru a identifica cadavrele soldaţilor ruşi

Ucraina foloseşte un software de recunoaştere facială pentru a identifica cadavrele soldaţilor ruşi morţi şi pentru a informa familiile acestora, a declarat vicepremierul ucrainean pentru Reuters.

Mikhailo Fedorov, vicepremierul Ucrainei, care conduce şi Ministerul pentru transformare digitală, a declarat pentru Reuters că Ucraina a folosit software-ul Clearview AI pentru a găsi conturile de social media ale soldaţilor ruşi morţi.

Apoi, autorităţile trimit mesaje rudelor pentru a face aranjamentele necesare pentru a lua cadavrul, a precizat el.

Ca o politeţe faţă de mamele acelor soldaţi, răspândim aceste informaţii pe reţelele de socializare pentru a anunţa cel puţin familiile că şi-au pierdut fiii şi pentru a le permite apoi să vină să le ridice cadavrele”, a declarat Fedorov într-un interviu, vorbind prin intermediul unui traducător.

„Carnagiu complet” în Cernihiv, acuză primarul

Primarul din Cernihiv afirmă că cimitirul oraşului din nordul Ucrainei nu se poate descurca pe toţi morţii şi acuză un „carnagu complet”, transmite CNN.

Clădiri grav avariate mărginesc străzile împrăştiate cu moloz, în timp ce incendiile încă aprinse umplu aerul cu fum greu, aşa cum se vede într-un nou videoclip al primarului Vladislav Atroşenko. Videoclipul, geolocalizat şi verificat de CNN, oferă o privire amplă de la sol asupra oraşului care a cunoscut unele dintre cele mai intense bombardamente de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu patru săptămâni.

Cimitirul oraşului nu poate face faţă tuturor morţilor, aşa că ţinem oamenii în morgi şi frigidere mai mult decât în mod normal. Îngropăm oameni în vechile cimitire care nu au mai fost folosite de ceva vreme”, a spus Atrosenko.

Când persoana care a înregistrat videoclipul a întrebat câţi oameni au murit până acum, primarul a spus că oraşul nu ţine statistici, dar toate cazurile vor fi tratate de parchet.

„Uitaţi-vă la aceste cartiere. Sunt complet distruse. Puteţi vedea clar că aici s-a declanşat un carnagiu complet”, a adăugat el.

Marea Britanie va furniza Ucrainei rachete şi ajutor financiar pentru plata soldaţilor şi piloţilor

Premierul britanic Boris Johnson este aşteptat să anunţe joi că Marea Britanie va furniza Ucrainei aproximativ 6.000 de rachete suplimentare. La întâlnirile liderilor NATO şi G7 de la Bruxelles, Johnson va anunţa, de asemenea, fonduri de 25 de milioane de lire sterline (33 de milioane de dolari) pentru a ajuta la plata soldaţilor şi piloţilor ucraineni, transmite BBC.

Regatul Unit va colabora cu aliaţii noştri pentru a intensifica sprijinul militar şi economic acordat Ucrainei, întărindu-i apărarea în timp ce schimbă cursul acestei lupte”, a afirmat Johnson.

La o lună de la această criză, comunitatea internaţională se confruntă cu o alegere. Putem menţine aprinsă flacăra libertăţii în Ucraina sau riscăm să fie stinsă în Europa şi în lume”, a adăugat acesta.

Marea Britanie a declarat că noul pachet va completa cele aproximativ 4.000 de rachete deja furnizate de Regatul Unit forţelor ucrainene.

Cea mai recentă finanţare se adaugă la cele 400 de milioane de lire sterline deja angajate în ajutor umanitar şi economic, au mai transmis oficialii britanici.


Sursă text: news.ro / Digi 24 / Daily Mail

Sursă foto: Twitter nexts_tv / Daily Mail

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233