dobroge.tv

Live

A 27-a zi de război în Ucraina

Trupele ruseşti mai au muniţie şi mâncare pentru cel mult trei zile, forţele ucrainene au preluat controlul asupra Makariv: ''Steagul statului ucrainean a fost ridicat'', în timp ce ruşii se retrăgeau

Trupele ruseşti mai au muniţie şi mâncare pentru cel mult trei zile, forţele ucrainene au preluat controlul asupra Makariv: ''Steagul statului ucrainean a fost ridicat'', în timp ce ruşii se retrăgeau
22 martie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Este a 27-a zi de război în Ucraina, iar principalele oraşe ale ţării continuă să fie bombardate.Cu toate acestea, ruşii nu au reuşit să preia controlul asupra Mariupolului, deși au distrus mare parte din oraș. Potrivit digi24.ro, singura victorie pe care o poate revendica Moscova, deocamdată, este blocarea accesului Ucrainei la Marea Azov. În cursul nopții, s-au auzit explozii puternice în Harkov. În Herson, singurul mare oraș cucerit, militarii ruși au deschis focul asupra ucrainenilor care protestau. Forțele ucrainene au transmis că, după zile de lupte, au redobândit controlul asupra orașului Makariv, la vest de Kiev, scrie CNN. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, insistă cu privire la necesitatea unei "întâlniri", "sub orice formă ar fi", cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru "a opri războiul" din Ucraina.

”Steagul statului ucrainean a fost ridicat”, în timp ce ruşii se retrăgeau

Forţele armate ucrainene au anunţat marţi dimineaţa, într-un mesaj postat pe Facebook, că au preluat controlul asupra Makariv, un oraş situat la 48 de kilometri vest de Kiev, relatează AFP.

”Steagul statului ucrainean a fost ridicat în oraşul Makariv”, în timp ce ruşii se retrăgeau, anunţă armata ucraineană.

Oraşul Makariv a fost devastat de atacuri ruse. Un atac curs cu mortier s-a soldat, la 19 martie, cu şapte morţi şi cinci răniţi, potrivit poliţiei locale. Bombardarea unei brutări industriale, la 7 martie, s-a soldat cu şapte morţi.

Forțele ruse „au stagnat în mare măsură”

În evaluarea de marți dimineață a războiului din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării a transmis că, în ciuda luptelor grele, forțele ucrainene continuă să respingă încercările rusești de a ocupa orașul Mariupol din sudul țării.

Totodată, Ministerul britanic precizează că forțele rusești din alte părți ale Ucrainei au avut parte de încă o zi de progrese limitate, majoritatea fiind în mare parte tot blocate. În plus, mai multe orașe ucrainene continuă să sufere bombardamente grele din partea aviației și artileriei rusești, ONU raportând că peste 10 milioane de ucraineni sunt acum strămutați în interiorul țării.

Proviziile ruşilor nu vor ajunge mai mult de trei zile, anunţă armata ucraineană

Armata ucraineană susţine, într-un raport dat publicităţii marţi dimineaţa, că forţele ruse mai au muniţie şi mâncare pentru cel mult trei zile, informează The Guardian.

“Conform informaţiilor pe care le avem, forţele ruse de ocupaţie care acţionează în Ucraina au muniţie şi mâncare pentru cel mult trei zile”, se arată în raport.

Oficialii ucraineni au precizat că situaţia este la fel şi în ceea ce priveşte combustibilul.

Peste 8.000 de persoane evacuate, luni, prin coridoarele umanitare

8.057 de persoane au fost evacuate, luni, prin coridoarele umanitare, din oraşele şi satele ocupate, informeză Kiev Independent, citând-o pe vicepremierul Irina Vereşciuk.

La Mariupol, consiliul local a anunţat că forţele ruse au tras asupra a două familii aflate în maşini, care încercau să plece, cel puţin doi copii fiind în stare gravă.

Tot Kiev Independent scrie că Boris Romanţcenko, 96 de ani, care a supravieţuit Holocaustului din al doilea Război Mondial, a fost ucis în urma unui bombardament asupra blocului în care locuia, la Harkov.

Tentativă de asasinat împotriva lui Zelenski, dejucată

Serviciul ucrainean de contraspionaj militar afirmă că a dejucat o posibilă tentativă de asasinat împotriva preşedintelui Volodimir Zelenski. Membrii unui grup condus de un agent FSB ar fi încercat să ajungă în Kiev sub acoperirea de militari ucraineni din cadrul forţelor de apărare teritorială.

Un grup de diversionişti ruşi, condus de un agent al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), a fost arestat în oraşul Ujgorod, situat la frontiera Ucrainei cu Slovacia şi Ungaria, a transmis agenţia de presă ucraineană Unian.

ONU: 925 de civili au fost ucişi în Ucraina

Aproximativ 925 de civili au fost ucişi şi 1.496 au fost răniţi în Ucraina de când ţara a fost invadată de Rusia, a anunţat Biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR), citat de The Guardian.

Printre cei decedaţi se numără 11 fete, 25 de băieţi şi încă 39 copii despre care nu se ştie dacă erau fete sau băieţi.

Majoritatea victimelor s-au înregistrat în regiunile Doneţk şi Luhansk: 1.017 persoane – 256 decese, 761 răniţi.

Kiev, Cerkasî, Cernihiv, Harkiv, Herson, Mikolaiv, Odesa, Sumî, Zaporojie, Dnipropetrovsk şi Jîtomîr au întregistrat 1.404 victime.

Biden spune că sunt semne clare că Putin are în vedere folosirea de arme biologice şi chimice în Ucraina

Acuzaţiile Rusiei că Kievul are arme biologice şi chimice sunt false şi arată că preşedintele rus Vladimir Putin are în vedere folosirea acestor arme de către el însuşi în războiul împotriva Ucrainei, a afirmat luni preşedintele american Joe Biden, potrivit The Guardian.

“Putin este încolţit şi acum vorbeşte despre noi inclusiv că am avea arme biologice şi chimice în Europa, ceea ce nu este adevărat. Sugerează şi că Ucraina are arme biologice şi chimice în Ucraina. Acesta este un semn clar că are în vedere folosirea acestor arme”, a spus Biden la un eveniment.

Aceste afirmaţii vin în contextul în care anterior oficiali de la Washington şi din ţările aliate au acuzat Rusia că susţine fără dovezi că Ucraina are un program de arme biologice, acesta fiind doar un posibil preambul al unei posibile lansări a peopriilor atacuri biologice sau chimice.

Rusia a oprit producția de tancuri

Singura fabrică de tancuri din Rusia, Uralvagonzavod, a oprit producția, potrivit NEXTA TV. Decizia a fost luată din cauza lipsei de piese, majoritatea provenind din import.

Anunţul închiderii celor două fabrici a fost făcute de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. "Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat pe 21 martie că UralVagonZavod, compania rusă de construcție de mașini, și Uzina de tractoare Chelyabinsk au oprit operațiunile din cauza problemelor cu aprovizionarea cu piese străine. Companiile sunt specializate în mecanică grea, inclusiv repararea tancurilor și a vehiculelor blindate", informează Kyiv Independent.

Cel mai amre tabloid din Rusia a anunţat că 9.861 de soldaţi ruşi au murit în Ucraina. Articolul a fost şters după câteva minute

Publicaţia pro-Kremlin Komsomolskaia Pravda (KP) a publicat, luni, un articol în care care citează ministerul Apărării de la Moscova, în care se spune că 9.861 de militari ruşi au murit în Ucraina. Ulterior, articolul a fost şters de pe site, conform BBC şi Nexta.

Potrivit acestui articol, numărul soldaţilor răniţi este de 16.153.

Câteva minute mai târziu, această parte a articolului a dispărut de pe pagină, iar editorul KP Vladimir Sungorkin a declarat pentru BBC că informaţia a fost rezultatul unui atac al hackerilor şi a spus că ziarul va posta o explicaţie mai târziu.

Zelenski insistă pentru o întâlnire cu Putin

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, insistă cu privire la necesitatea unei "întâlniri", "sub orice formă ar fi", cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru "a opri războiul" din Ucraina.

"Cred că fără această întâlnire este imposibil să înţelegem pe deplin la ce sunt dispuşi ei (ruşii) pentru a opri războiul", a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu acordat Suspilne, media regională de stat ucraineană, scrie Agerpres.

Volodimir Zelenski, pentru care, după cum a subliniat recent, "fără negocieri, războiul nu va fi oprit", s-a pronunţat în repetate rânduri pentru o întâlnire la vârf cu omologul său de la Kremlin, Vladimir Putin, dar apelul său de luni este deosebit de insistent.

Mai multe runde de discuţii au avut loc faţă în faţă şi prin videoconferinţă între delegaţiile rusă şi ucraineană de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie.

Sursă text: news.ro, digi24.ro, agerpres.ro, Sursă foto: dailymail.com

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233