A 20-a zi de război în Ucraina
Bombardamentele au continuat toată noaptea, mesajul lui Zelenski pentru soldaţii ruşi: 'De ce să muriţi? Dacă vă predaţi, vă vom trata aşa cum trebuie trataţi oamenii'
Încă o zi de infern
pentru poporul ucrainean. Bombardamentele ruseşti au continuat toată noaptea,
iar explozii puternice au fost semnalate la Kiev, marţi
dimineaţă, la ora 05.45. Sirenele au răsunat şi la Odesa, Uman şi în regiunea
Hmelniţki.
La Kiev, o clădire rezidenţială a luat foc, după exploziile semnalate. Nu se ştie dacă există victime. În Harkov - al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, un incendiu a izbucnit în zona pieței centrale a orașului, după bombardamente puternice. Ruşii au distrus şi faţada staţiei de metrou Lukyanivska şi birourile din cadrul acesteia.
Marți dimineață, consiliul local din Mariupol a anunțat că 2.537 de oameni au murit în oraș. Volodimir Zelenski a transmis parlamentului un proiect de lege care vizează prelungirea legii marțiale cu încă 30 de zile începând cu 24 martie.
Consilier al şefului de cabinet al lui Zelenski: Cel târziu la începutul lunii mai ar trebui să avem un acord de pace, poate mult mai devreme
Oleksi Arestovici, consilier al şefului de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că războiul ar trebui să se termine cel târziu la începutul lunii mai, pentru că Rusia nu va mai avea resurse pentru a susţine invazia, informează Reuters.
“Suntem la răscruce acum: fie va fi un acord de pace
rapid, într-o săptămână sau două, cu retragerea trupelor şi tot ce mai implică,
fie va exista o tentativă de a aduna să zicem nişte sirieni pentru runda doi
şi, când îi ‘măcinăm’ şi pe ei, un acord la jumătatea lunii aprilie sau spre
sfârşitul lunii aprilie”, a precizat consilierul ucrainean.
Un scenariu “total nebun” ar fi ca Rusia să trimită recruţi care să aibă doar o lună de pregătire, a adăugat Arestovici.
El a mai spus că şi după ce se va semna un acord de pace ar mai putea exista mici ciocniri timp de un an.
Coridoare umanitare pentru regiunea Sumî
Coridoarele umanitare de evacuare a locuitorilor ucraineni din patru oraşe din regiunea Sumî a Ucrainei (nord-est) vor fi deschise marţi, a anunţat şeful administraţiei regionale, Dmitri Jiviţki, citat de BBC.
Potrivit unei postări de pe contul de Telegram al lui Jiviţki, coridoarele de evacuare din oraşele Sumî, Konotop, Trosteaneţ şi Lebedîn vor fi deschise între orele 09:00-21:00, ora locală.
Mesajul
lui Zelenski pentru soldaţii ruşi: De ce să muriţi?
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat într-un discurs soldaţilor ruşi, în special recruţilor, el spunându-le că dacă se vor preda vor fi trataţi cu decenţă, nu cum sunt trataţi în propria armată.
“Vreau să le spun ceva soldaţilor ruşi. Celor care deja sunt pe pământul nostru. Şi care urmează să fie trimişi să lupte împotriva noastră.
Recruţi ruşi! Ascultaţi-mă cu atenţie. Ofiţeri ruşi! Aţi înţeles deja totul. Nu o să luaţi nimic din Ucraina. O să luaţi vieţi. Sunteţi mulţi. Dar şi viaţa voastră va fi luată.
De ce să muriţi? Pentru ce? Ştiu că vreţi să supravieţuiţi. Vă ascultăm conversaţiile în interceptări, ascultăm ce credeţi cu adevărat despre acest război fără sens, despre această ruşine şi despre statul vostru. Discuţiile dintre voi. Apelurile voastre către casă, către familie. Auzim totul. Tragem concluzii. Ştim cine sunteţi”, a spus Zelenski.
“Drept urmare, vă ofer o opţiune. În numele poporului ucrainean, vă dau o şansă. Şansa de a supravieţui. Dacă vă predaţi forţelor noastre, vă vom trata aşa cum trebuie trataţi oamenii. Ca oameni, cu decenţă. Într-un fel în care nu aţi fost trataţi în armata voastră. Şi într-un fel în care armata voastră nu îi tratează pe ai noştri. Alegeţi!”, a adăugat liderul ucrainean.
Volodimir Zelenski a mai spus că armata ucraineană a neutralizat sute de elicoptere ruseşti, 80 de avioane de război, sute de tancuri şi mii de alte echipamente.
“În 19 zile, armata rusă a pierdut mai mult în Ucraina decât a pierdut în două războaie sângeroase şi lungi în Cecenia. Pentru ce?”, a afirmat Zelenski.
SOHR: Rusia a recrutat peste 40.000 de sirieni
Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) a anunţat că Rusia a recrutat peste 40.000 de sirieni pentru războiul din Ucraina. Acestora li s-au promis “un salariu şi privilegii”, informează The Guardian.
Niciun sirian încă nu a ajuns pe front, însă aproximativ 400 ar fi deja în tabere de pregătire apropiate de frontiera cu Ucraina.
Pentru sirieni s-au pregătit cazare şi centre de
pregătire în regiunile Rostov din Rusia şi Gomel din Belarus.
Recrutările continuă la Damasc şi Alep, prin intermediul unor structuri guvernamentale siriene cooptate de mai mulţi ani de sistemul militar rus în Siria.
Japonia îngheaţă activele a încă 17 ruşi
Japonia va îngheța activele a încă 17 ruși, a anunțat marți Ministerul de Finanțe al țării într-un comunicat citat de BBC.
Țintele noilor sancțiuni sunt membrii familiei miliardarului rus Yuri Kovalchuk, parlamentari ruși și oligarhul rus Viktor Vekselberg, potrivit ministerului.
Numărul total al rușilor sancționați de Japonia ajunge astfel la 61.
China ''nu este parte'' a conflictului din Ucraina
Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a declarat că ţara sa "nu este parte" a războiului din Ucraina după invazia rusă.
Guvernul chinez "nu vrea sancţiuni care să afecteze China", a declarat ministrul de externe chinez într-o discuţie telefonică purtată cu omologul său spaniol Jose Manuel Albares, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing dat publicităţii marţi, scrie Agerpres. Beijingul respinge sancţiunile în principiu, iar "China are dreptul de a-şi apăra drepturile şi interesele sale legitime", a spus Wang Yi.
El a calificat conflictul din Ucraina drept "un produs al acumulării şi intensificării contradicţiilor în domeniul securităţii în Europa în decurs de mai mulţi ani".
Sursă text: news.ro, agerpres.ro, digi24.ro/Sursă foto/video: Dailymail.com