dobroge.tv

Live

ZIUA 18 DE IAD ÎN UCRAINA. Bombardamente în Lviv și Ivano-Frankivsk. Nouă morți și 57 de răniți într-un atac la o bază militară. Zelenski: „Încă trebuie să rezistăm. Încă trebuie să luptăm”

ZIUA 18 DE IAD ÎN UCRAINA. Bombardamente în Lviv și Ivano-Frankivsk. Nouă morți și 57 de răniți într-un atac la o bază militară. Zelenski: „Încă trebuie să rezistăm. Încă trebuie să luptăm”
13 martie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Coșmarul ucrainienilor este departe de final. Trupele rusești continuă atacul asupra orașelor. Locuințe, școli, grădinițe și fabrici sunt bombardate. Oameni nevinovați își pierd viețile, familiile sunt destrămate, bărbații rămân în urmă în timp ce femeile încearcă să-și salveze copiii din calea bombelor. „Coridoarele umanitare”, menite să permită evacuarea în siguranță a civililor au fost și ele atacate. Disperarea a atins cote maxime. Forțele ruse au bombardat în această dimineață Liov și Herson. Sunt explozii și în Ivano-Frankivsk. Sună sirenele, iar oamenii sunt sfătuiți să se adăpostească imediat.

Explozii în Liov

Mai multe explozii au putut fi auzit duminică dimineaţă la periferia oraşului ucrainean Liov, situat în apropierea frontierei cu Polonia, relatează CNN. Atacurile ruseşti au lovit Centrul Internaţional de Menţinere a Păcii şi Securitate, situat în apropiere.

Atacurile ruseşti au lovit Centrul Internaţional de Menţinere a Păcii şi Securitate, situat în apropiere, potrivit biroului de presă al Guvernului regional, citat de CNN.

Centrul este de fapt o bază militară mare, care include include un centru de anternament pentru militari, în special pentru misiuni de menţinere a păcii.

Conform datelor preliminare, Rusia a lansat opt rachete în apropiere de Liov, iar oficialii locali acţionează pentru a determina dacă există victime.

Baza militară atacată

Cel puţin nouă persoane au murit şi 57 au fost rănite în atacul aerian de duminică al forţelor ruse asupra bazei militare occidentale de la Iavoriv, în vestul Ucrainei, în apropiere de graniţa cu Polonia, a anunţat guvernatorul regiunii Lvov, potrivit Reuters, citat de Digi 24.

Potrivit guvernatorului, Rusia a lansat 30 de rachete asupra bazei militare.

Ministrul ucrainean al Apărării, Olekssi Reznikov, a spus că la baza militară de la Iavoriv lucrau instructori militari străini, dar că nu este clar dacă vreunul dintre ei era prezent acolo la momentul atacului.

Ministrului ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, citat de BBC, a declarat că la baza militară atacată activeaă și instructori militari străini.

Acesta este un nou atac terorist asupra păcii şi securităţii în apropierea graniţei UE şi a NATO”, a spus Reznikov.

Un nou atac în Cernihov

Un bloc de locuințe din Cernihov a fost distrus în timpul unui atac aerian al forțelor ruse, a anunțat Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei.

Cel puțin o persoană a fost ucisă și o altă a fost rănită în atac, potrivit sursei citate. Șapte civili au fost salvați.

În mai multe videoclipuri care au fost distribuite pe rețelele sociale se vede un fum negru și gros în zona clădirii cu nouă etaje, în timp ce pompierii încearcă să țină flăcările sub control.

Herson respinge un posibil referendum de independență susținut de Rusia

Consiliul regional din orașul ocupat Herson a votat pentru adoptarea unei rezoluții prin care se afirmă că orașul rămâne ucrainean, au declarat oficialii locali, conform BBC.

Votul are loc pe fondul acuzațiilor oficialilor ucraineni potrivit cărora Rusia plănuiește un referendum privind crearea unei „republici populare” separatiste.

Iuriy Sobolevskyi, șeful adjunct al consiliului, a declarat într-o postare pe Instagram că membrii organismului „au acceptat apelul conform căruia regiunea Herson este Ucraina” cu 44 de voturi.

El a scris că deputații nu ar putea „recunoaște niciodată încercările de a crea o "republică populară" în regiunea Herson și de a ocupa o parte din Ucraina”.

Regiunea Herson a fost, este și va fi o parte integrantă a unui singur stat - Ucraina”, a adăugat el.

Bază militară la 25 de km de granița cu Polonia, bombardată

Forţele ruse au bombardat duminică o bază militară în regiunea Liov, în vestul Ucrainei, situată la 25 de kilometri de graniţa cu Polonia şi care până acum a fost relativ ferită de conflict, au anunţat autorităţile locale. Acesta pare a fi cel mai vestic atac al Rusiei în Ucraina, informează AFP şi Reuters.

Ocupanţii au efectuat un atac aerian asupra Centrului internaţional pentru menţinerea păcii şi securităţii. Conform informaţiilor preliminare, ei au lansat opt rachete”, a informat administraţia regională din Liov într-un comunicat.

Această unitate militară este localizată la mai puţin de 25 de km de frontiera cu Polonia şi este folosită în mod tradiţional pentru exerciţii comune cu NATO.

Ea este situată de asemenea la circa 40 de km nord-vest de Lvov, mare oraş din vestul Ucrainei unde au ajuns numeroase persoane strămutate din cauza invaziei ruse.

Un nou primar a fost instalat în oraşul Melitopol

Administraţia regională din Zaporojie afirmă că un nou primar a fost instalat în oraşul Melitopol, aflat sub controlul armatei ruse, după ce primarul ales a fost reţinut, relatează CNN.

Ivan Fedorov a fost reţinut, vineri, de bărbaţi înarmaţi şi acuzat de fapte de terorism de către Procuratura pentru regiunea separatistă - susţinută de Rusia - Lugansk.

Primarul nou-instalat este Galina Danilcenko, fost membru al Consiliului local, conform unei declaraţii de pe site-ul administraţiei regionale din Zaporojie.

Danilcenko, care nu a fost aleasă de cetăţeni, a fost prezentată ca primar în funcţie la o televiziune locală, se arată în declaraţie.

În discursul său televizat, care a fost postat pe Telegram, Danilcenko a afirmat că „principala sarcină a sa este să facă toţi paşii necesari ca oraşul să revină la normal”.

Ea a susţinut că în Melitopol sunt încă oameni care ar putea încerca să destabilizeze „situaţia şi să provoace o reacţie de comportament infracţional”.

Vă cer să vă păstraţi discernământul şi să nu cedaţi în faţa acestor provocări”, a spus Danilcenko. Ea a făcut apel la deputaţi, care sunt aleşi de oameni, afirmând că este datoria lor să se îngrijească de binele cetăţenilor.

Danilcenko a propus crearea unui „comitet al aleşilor” care să „rezolve toate chestiunile critice pentru Melitopol şi regiunea Melitopol”.

Centrala de la Cernobîl funcţionează cu ajutorul generatoarelor

Reparaţiile la sistemul electric al centralei nucleare de la Cernobîl, afectat în urma atacului rusesc din 9 martie, sunt în curs, iar în prezent centrala este dependentă de generatoarele externe, care funcţionează pe bază de motorină, pentru a-şi menţine reactoarele funcţionale, a transmis Agenţia Internaţională pentru Energie Atomcă (AIEA), conform CNN.

Alexei Likhacev, directorul general al agenţiei ruse Rosatom, a declarat AIEA că în 11 martie a fost adus combustibil suplimentar.

Operatorul ucrainean al centralei nucleare, Energoatom, a transmis AIEA că personalul şi cei de la pază, totalizînd 211 persoane, nu au putut încă lucra prin rotaţie, astfel că locuiesc efectiv acolo din momentul în care forţele ruseşti au preluat controlul.

Zelenski: Vă spun sincer: încă trebuie să rezistăm. Încă trebuie să luptăm

Zelenski a afirmat, într-o înregistrare video postată pe Facebook în noaptea de sâmbătă spre duminică, faptul că a avut loc o întâlnire de urgenţă a Consiliului Regional Herson, iar 44 de deputaţi au decis că regiunea Herson face parte din Ucraina şi că „acolo nu este locul niciunei pseudo-republici”.

El a adăugat că invadatorii şi cei care colaborează cu ei vor ajunge în faţa justiţiei.

Ucraina va face faţă testului. Avem nevoie de timp şi de forţă pentru a distruge maşinăria de război care a venit la noi în ţară. Nu voi subestima ameninţarea. Şi nu voi exagera rezultatele. Noi suntem oameni oneşti, nu Ministerul rus al Apărării. Care minte pe toată lumea, milioane de cetăţeni ai săi şi chiar pe şeful Federaţiei Ruse. Aşa că vă spun sincer: încă trebuie să rezistăm. Încă trebuie să luptăm. În fiecare zi şi în fiecare noapte trebuie să găsim modalităţi în care să-i provocăm daune majore inamicului. În toare zonele de apărare. În apropiere de Jitomîr şi Kiev, de Cernigău şi Sumî, de Harkov şi Lugansk, de Doneţk şi Mariupol, în sudul ţării şi pe linie diplomatică”, a subliniat preşedintele ucrainean.

El a adăugat că în acest fel ucrainenii vor recâştiga ce este al lor, vor recâştiga oraşele Melitopol, Henicesk.

Apropo, toate coridoarele umanitare asupra cărora s-a convenit au funcţionat. Au fost evacuaţi 12.729 de oameni. Transportul umanitar către Mariupol ar urma să ajungă mâine după-amiază, din cauza complexităţii rutei, a trebuit să rămână peste noapte în Berdeansk”, a explicat Zelenski.

El a mulţumit pentru sprijinul primit şi pentru susţinere.

Cu fiecare ocazie, le repet prietenilor noştri şi partenerilor din străinătate că ar trebui să facă mai mult pentru Ucraina, pentru ucraineni. pentru că nu este doar pentru Ucraina. Este pentru fiecare din Europa”, a reiterat el.

El a anunţat că a semnat două decrete: unul prin care oferă distincţii la 106 membri ai Forţelor armate ucrainene pentru curajul arătat, din care 17 post-mortem, şi un decret prin care oferă titlul Erou al Ucrainei cu distincţia Ordinul Stelei Aurii mai multor militari, între care şi o femeie: sergentul Derusova Inna Mikolaivna, post-mortem, medic militar care a avut misiuni în Ohtîrka, regiunea Sumî, salvând mai mult de zece soldaţi şi riscându-şi viaţa. Ea a murit în urma bombardamentelor trupelor ruse, ajutând răniţii.

Prima femeie-erou a Ucrainei care a primit post-mortem acest titlu”, a adăugat Volodimir Zelenski.


Sursă text: news.ro / Digi 24 / Daily Mail

Sursă foto: news.ro / Twitter BackAndAlive

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233