dobroge.tv

Live

Soldaţi ruşi blocaţi în tancuri transformate în ''congelatoare de fier de 40 de tone''. 5.000 de oameni au fost evacuați din Sumî

Soldaţi ruşi blocaţi în tancuri transformate în ''congelatoare de fier de 40 de tone''. 5.000 de oameni au fost evacuați din Sumî
09 martie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Teroarea din Ucraina este departe de a se fi încheiat. În timpul nopţii, explozii puternice s-au auzit în regiunea Harkov, iar la Kiev au răsunat alarmele antiaeriene. Tot în cursul nopții, aproximativ 5.000 de oameni evacuați din Sumî au ajuns la Poltava, oraș care până acum nu a fost atacat de forțele rusești. Cei evacuaţi au fost în mare parte femei şi copii, precum şi cetăţeni ai Turciei.

Şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene a anunţat că primii civili evacuaţi prin coridoare umanitare au ajuns "în siguranţă" în centrul ţării.

Soldaţii ruşi sunt blocaţi în convoiul de tancuri și vehicule blindate de la periferia Kievului şi ar putea îngheţa până la moarte în vehiculele lor, pe măsură ce temperaturile vor scădea, potrivit dailymail.com.

O masă de aer polar care va pătrunde în Europa va duce la o scădere a temperaturilor până la -10 ° C peste noapte, la mijlocul săptămânii, în jurul Kievului și Harkov, iar temperatura resimţită va fi chiar până la -20 ° C, senzaţia de frig fiind amplificată de vântul puternic.

Fostul maior al armatei britanice, Kevin Price, a spus că tancurile ocupanților nu vor deveni altceva decât „congelatoare de 40 de tone” pe măsură ce mercurul din termometre scade, care a adăugat că condițiile dure vor distruge moralul trupelor care nu sunt pregătite pentru un război în stil arctic.

Price a  declarat că viaţa soldaţilor ruşi va deveni "extrem de dură" pentru că nu se aşteptau la temperaturi atât de scăzute în luna martie, în timp ce Glent Grant, expert senior în apărare la Baltic Security Foundation, a spus că un tanc "este noaptea doar un frigider dacă nu este pornit motorul", ceea ce ruşii nu-şi pot permite având în vedere deficitul de combustibil.

Din păcate, temperaturile scăzute vor face viaţa mizerabilă şi ucrainenilor care aşteaptă să poată părăsi oraşele bombardate de trupele ruseşti.

2 milioane de oameni, jumătate dintre ei copii, au fugit din Ucraina

Două milioane de oameni, jumătate dintre ei copii, au fugit din Ucraina în mai puţin de două săptămâni de când Rusia a pornit invazia împotriva acestei ţări, transmite Associated Press, citând oficiali ucraineni. Este cea mai gravă criză a refugiaţilor din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial şi creşte pe zi ce trece.

Situaţia umanitară din oraşele asediate ale ţării a devenit mai gravă, inclusiv în Mariupol, unde cadavrele zăceau pe străzi şi speranţele pentru o evacuare în masă a civililor au fost din nou năruite.

Un oficial militar ucrainean a afirmat că ţara are nevoie mai ales de sisteme de apărare aeriană.

Japonia a decis să trimită veste antiglonţ în Ucraina

Japonia trimite Ucrainei veste antiglonţ, transmite CNN, care precizează că este un gest istoric al Japoniei, care şi-a respectat Constituţia pacifistă după Al doilea Război Mondial.  

 Este pentru prima dată când Japonia trimite veste antiglonţ în străinătate.

Potrivit sursei citate, ”prevederile stricte care interzic transferul de provizii de apărare din Japonia către părţile aflate în conflict" au fost actualizate marţi pentru a permite ca echipamentele de apărare să fie date Ucrainei în urma invaziei Rusiei, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării din Japonia.

Este pentru prima dată când forţele armate ale Japoniei trimit veste antiglonţ în străinătate. Acestea au fost trimise marţi cu un avion al Forţelor de Autoapărare Japoniei care pleacă de la baza aeriană Komaki din prefectura Aichi, potrivit unui tweet al Ministerului Apărării.

Donaţia Japoniei a venit după o solicitare a ministrului apărării al Ucrainei vinerea trecută.

Voluntarii străini vor putea dobândi cetăţenia ucraineană

Douăzeci de mii de voluntari străini din 52 de ţări s-au alăturat forţelor ucrainene pentru a lupta împotriva Rusiei începând cu 6 martie mai spune sursa citată.

"Acești oameni vor semna un contract, vor primi un pașaport militar, care apoi le înlocuiește permisul de ședere. În viitor, dacă vreunul dintre acești cetățeni străini ar dori să devină cetățeni ucraineni, legislația noastră le oferă o cale pentru asta",a spus prim-adjunctul ministrului de interne Yevhen Yenin, potrivit la Ukrinform, scrie CNN.

Rușilor li se interzice să mai cumpere valută până cel puțin în luna septembrie

Vânzarea de valută de către bănci va fi suspendată până pe 9 septembrie, a anunţat miercuri într-un comunicat de presă Banca Centrală a Rusiei, lovită de sancţiuni occidentale fără precedent, din cauza ofensivei ruse în Ucraina, transmite AFP, citată de Agerpres.

Între 9 martie şi 9 septembrie 2022, „băncile nu vor putea vinde valută străină cetăţenilor”, se arată în comunicat, care adaugă că, în schimb, cetățenii ruşi vor putea totuși, în această perioadă, să meargă la bănci și să schimbe în ruble valuta pe care o dețin.

Rubla a doborât luni noi recorduri istorice de depreciere faţă de monedele occidentale, în contextul în care Rusia este lovită de sancţiuni occidentale fără precedent, care au vizat în special Banca Centrală şi cele mai mari bănci ale ţării.

Zelenski: Lumea nu vorbeşte despre Rusia, nu crede în viitorul ei. Vorbeşte despre noi.

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a postat un nou video în social media cu un discurs în care salută faptul că SUA şi Marea Britanie vor interzice importurile de petrol rusesc, spunând că "va fi găsită o altă benzinărie", informează The Guardian.

"Fie Rusia respectă dreptul internaţional şi nu duce războaie, fie nu va avea bani pentru a începe războaie. Se va găsi o altă benzinărie. Dar nu este vorba doar de bani. Interzicerea importurilor de petrol rusesc în SUA va slăbi statul terorist din punct de vedere economic, politic şi ideologic, deoarece este vorba despre libertate şi viitorul spre care se îndreaptă întreaga lume", a afirmat preşedintele ucrainean.

"Le sunt recunoscător ruşilor care susţin Ucraina şi ies în stradă în fiecare zi şi luptă pentru noi şi pentru ei înşişi. Ei luptă pentru pace. Războiul trebuie să se termine. Este necesar să ne aşezăm la masa negocierilor, dar pentru discuţii oneste şi de fond şi în interesul oamenilor, nu pentru o veche ambiţie criminală. Lumea nu crede în viitorul Rusiei, nu vorbeşte despre asta. Nu există un singur cuvânt, nicio singură perspectivă. Ei vorbesc despre noi, ne ajută. Sunt gata să ne ajute cu reconstrucţia după război. Pentru că toată lumea a văzut că, pentru oamenii care se apără atât de eroic, va veni „după război”, a continuat Zelenski.

El a mai spus că 52 de copii au murit în 13 zile de război.

Zelenski le-a vorbit şi celor din Berdiansk, Melitopol şi Oleşki: "Ar trebui să ştiţi: suntem cu voi. Ajutorul va veni, indiferent de câte ori vor fi opriţi de gloanţe, coridoarele umanitare vor fi deschise. Doar timpul te desparte de libertate. Timp scurt. Crede în acest lucru. Eu cred".

Zelenski vorbeşte apoi despre modul în care un cămin a fost distrus în regiunea Jtomîr într-un atac din Rusia şi spune că a fost amenajat un coridor umanitar de la Sumy la Poltava: "Sute de oameni au fost salvaţi şi ajutor umanitar a fost livrat. Dar este o mică parte din ceea ce trebuie făcut şi ceea ce se aşteaptă ucrainenii. Marfa noastră este gata, transportul nostru este gata, dar monştrii nu sunt gata. Trag pe căile de evacuare, blochează livrarea de lucruri esenţiale şi medicamente. Ce vor ei? Ei vor ca ucrainenii să accepte ajutorul invadatorilor. Este o tortură deliberată, sistemică, organizată de statul lor, care ne este străină şi nemiloasă tuturor, chiar şi propriilor cetăţeni".

Sursă: news.ro, ageprpres.ro, digi24.ro, dailymail.com, Sursă foto: dailymail.com

Publicitate

Galerie Foto

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233