ZIUA 11 DE IAD, ÎN UCRAINA. Zelenski i-a cerut lui Biden sprijin financiar, în timp ce Rusia cere UE și NATO să nu mai trimită arme în Ucraina. Orașul Mariupol, încă sub blocadă
Este a unsprezecea zi de război în Ucraina. Sâmbătă noapte Volodimir Zelenski a avut o nouă discuție telefonică cu Joe Biden, căruia i-a cerut mai mult ajutor financiar pentru a rezista invaziei, în timp ce Rusia a cerut Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice să nu mai furnizeze armament Ucrainei. Orașul-port Mariupol este în continuare sub blocadă rusească și de cinci zile nu mai are curent, apă și căldură. Atacurile din timpul nopții, în nordul țării, s-au soldat cu victime, potrivit serviciilor de urgență ucrainene.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat duminică la primele ore că a vorbit din nou la telefon cu omologul său american, Joe Biden, pentru a discuta despre sprijinul financiar american pentru Ucraina şi sancţiunile împotriva Rusiei.
„În cadrul unui dialog permanent, am avut o nouă conversaţie cu @POTUS (preşedintele Statelor Unite). Ordinea de zi a inclus probleme de securitate, sprijinul financiar pentru Ucraina şi continuarea sancţiunilor împotriva Rusiei”, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter.
Și Casa Albă a anunțat convorbirea telefonică dintre cei doi șefi de stat, arătând că Joe Biden a apreciat decizia Visa și Mastercard de a-și suspenda serviciile în Rusia.
„În mod deosebit, (președintele Biden) a aprecia decizia din această seară a Visa și Mastercard de a suspenda serviciile în Rusia”, potrivit unui comunicat al casei Albe.
„Președintele Biden a mai spus că administrația sa va crește asistența umanitară și economică pentru Ucraina și lucrează îndeaproape cu Congresul pentru a obține fonduri suplimentare”, se mai arată în comunicat.
Rusia cere UE NATO să nu mai trimită arme în Ucraina
Administraţia Vladimir Putin a cerut, sâmbătă seară, Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice să nu mai furnizeze armament Ucrainei, informează agenţia de presă RIA Novosti, citată de Reuters şi de cotidianul Le Figaro.
Moscova a avertizat că există riscul ca sistemele de rachete portabile Stinger să ajungă la grupuri teroriste, ceea ce ar genera ameninţări pentru avioanele comerciale.
„Cerem încă o dată ţărilor din Uniunea Europeană şi NATO să nu aprovizioneze regimul de la Kiev cu cele mai noi sisteme de rachete, pentru a evita riscurile imense pentru aviaţia civilă şi alte mijloace de transport, nu doar în Europa, ci peste tot”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, scrie Mediafax.
Uniunea Europeană şi NATO au anunţat că vor finanţa şi vor furniza armament Ucrainei, în contextul invaziei militare ruse. Guvernul de la Budapesta a anunţat însă că nu va permite transferul de armament din alte state membre ale Uniunii Europene către Ucraina pe teritoriul Ungariei, de teama riscurilor unor atacuri ale armatei ruse.
Zelenski: Rezistați! Ieșiți în stradă și alungați răul!
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat din nou cetăţenilor, într-un mesaj postat pe Facebook, în care le cere să continue rezistenţa şi să lupte, ori de câte ori au oportunitatea. Zelenski vorbeşte despre ocupaţia „temporară” a unor oraşe şi le cere oamenilor să nu se lase înfrânţi si să iasă în ofensivă.
Preşedintele a apreciat „fiecare soldat din linia de apărare, fiecare doctor care salvează vieţi, fiecare pompier care stinge incendii, fiecare antreprenor care continuă să muncească, zeci şi zeci de alţi profesionişti, milioane de oameni care au devenit un întreg, programatori care s-au alăturat trupelor de informaţii, fiecare om care s-a alăturat bătăliei, fiecare învăţătoare care nu a abandonat copiii, poliţiştii, funcţionarii publici”.
„Cu toţii am rezistat loviturii împreună. Ne vom reconstrui ţara împreună. De unde ne vine încrederea? Nu sunt doar cuvinte, nu este doar credinţă, este realitatea noastră. O realitate necondiţionată, alimentată de energia poporului nostru”, a transmis Zelenski.
Preşedintele s-a referit la „Ucraina pe care o ştim, o iubim, o protejăm şi pe care nu o vom ceda niciunui inamic”.
„Este eroism pur să protestezi când oraşul tău este ocupat, chiar dacă temporar. Când nu ai armă, dar primeşti focuri de puşcă şi nu fugi, când blindatele se îndreaptă către tine, dar nu te dai deoparte, de-asta ocupaţia este temporară”, a mai afirmat preşedintele. „Oamenii noştri, ucrainenii noştri nu se retrag, nu dau înapoi, nu opresc rezistenţa. Le strigă invadatorilor - Plecaţi acasă”, a adăugat el.
Orașul Mariupol, încă sub blocadă
Situaţia este „foarte dificilă” la Mariupol, supusă „unei blocade umanitare” şi bombardamentelor intense, a spus primarul acestui port strategic din sud-estul ţării asediate de forţele ruse, relatează Le Figaro.
„Trăim fără electricitate de cinci zile, nu avem încălzire sau reţea mobilă”, a spus primarul, Vadim Boicenko, într-un interviu difuzat sâmbătă seară pe YouTube.
Potrivit acestuia, bombardamentele din ultimele zile s-au soldat cu „mii de răniţi”, iar forţele ruse împiedică sosirea alimentelor şi a medicamentelor.
„Oraşul Mariupol nu mai există”, a spus el: „Îi rog pe partenerii noştri americani şi europeni: ajutaţi-ne, salvaţi Mariupol!”.
Oamenii tremură de frig în apartamentele lor, în condiţiile în care termocentralele funcţionează pe bază de electricitate, a adăugat el. Nici comunicaţiile mobile nu funcţionează fără electricitate, a explicat Boicenko. De asemenea, orașul nu are nici apă.
Oraşe din nord-estul Ucrainei, atacate sâmbătă
Oraşele Sumî şi Lebedin din nord-estul Ucrainei au continuat să se afle sub atacurile ruseşti sâmbătă, a declarat şeful administraţiei regionale din Sumî, Dmitro Jiviţki, pe contul său de Telegram.
Avioane ruseşti au distrus sâmbătă un depozit pentru alimente, materiale de construcţii şi o parcare, a relatat Jivițki, potrivit dpa, prelutaă de Agerpres. O termocentrală care furniza şi energie electrică a fost distrusă vineri.
Forţele ruse încearcă să preia controlul capitalei ucrainene Kiev şi a oraşului Harkov, dar şi al altor teritorii-cheie în întreaga ţară. Sistemul de încălzire nu mai funcţionează în întregul oraş Ohtîrka, situat între cele două oraşe, iar în unele locuri apa şi electricitatea au fost oprite.
Lupte la Nikolaiev şi Cernigău
Forţele ucrainene anunţă că duc „lupte crâncene” cu trupele ruseşti la Nikolaiev, în sud, şi Cernigău, în nord, a anunţat statul major ucrainean pe Facebook. De asemenea, conform sursei citate, o operaţiunea militară ucraineană are loc şi în regiunea Doneţk.
„Principalele eforturi se concentrează pe oraşul Mariupol”, anunţă statul major.
Statul major subliniază că armata rusă a pierdut 88 de avioane şi elicoptere, iar unii piloţi care au reuşit să se catapulteze au primit îngrijiri din partea ucrainenilor.
„Inamicul este demoralizat din cauza rezistenţei poporului ucrainean”, a menţionat sursa citată.
Oraşul Borodiank, „distrus aproape complet”
Oraşul Borodiank, situat la nord-vest de Kiev, este „distrus aproape complet”, a declarat Oleksiy Kuleba, şeful administraţiei regionale, citat de CNN.
„Nu există apă şi electricitate acolo, Nu mai este Borodianka. Este aproape complet distrusă. Centrul oraşului este groaznic. Trupele ruseşti controlează oraşul”, a declarat Kuleba..
Kuleba a anunţat în cursul zilei de sâmbătă, pe contul său de Telegram, că trupele ruseşti par să fi preluat un spital de psihiatrie, cu sute de pacienţi, dar că acum au plecat. Forţele ruseşti se află încă în imediata apropiere, a mai relatat el.
3.000 de americani s-au oferit voluntari să lupte pentru Ucraina
Aproximativ 3.000 de americani au răspuns apelului Ucrainei de a lupta împotriva invaziei Rusiei, a declarat un reprezentant al Ambasadei Ucrainei la Washington DC, relatează BBC.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi alţi înalţi oficiali ucraineni au cerut formarea unei „legiuni internaţionale” de voluntari străini care să ajute la lupta împotriva războiului. În urmă cu câteva zile, Zelenski estima că aproximativ 16.000 de străini s-au oferit voluntari.
Boris Johnson, plan international de acțiune
Premierul britanic, Boris Johnson, va prezenta un „plan internațional de acţiune” pentru a determina eșecul invaziei ruse în Ucraina şi îşi va intensifica în acest scop întâlnirile diplomatice, săptămâna viitoare, la Londra, a anunțat sâmbătă Downing Street.
Preşedintele rus Vladimir Putin „trebuie să eşueze şi trebuie să ne asigurăm că eşuează în acest act de agresiune”, a declarat prim-ministrul britanic într-un comunicat. „Nu este suficient să ne exprimăm sprijinul pentru ordinea internaţională bazată pe reguli, ci trebuie să o apărăm de tentativele persistente de a rescrie regulile prin forţă militară”, a adăugat el.
Boris Johnson propune o coaliție umanitară internațională pentru a ajuta civilii din Ucraina, sprijin pentru capacitățile de autoapărare ale țării și o presiune economică mai mare exercitată asupra lui Vladimir Putin. Calea diplomatică este cea preconizată pentru a obţine dezescaladarea, dar în același timp, Boris Johnson vrea lansarea unor demersuri „rapide” pentru a consolida securitatea în zona euro-atlantică.
De asemenea, Boris Johnson a postat un clip video în care mulțumește tuturor celor care s-au implicat în ajutarea ucrainienilor și asigură toate familiile ucrainiene din Marea Britanie că vor primi ajutor pentru a se reuni cu rudele lor aflate în Ucraina, printr-o rută umanitară. Mai mult, premierul spune că „este absolut vital ca Vladimir Putin să înțeleagă că acest asalt hidos și barbar nu poate avea succes și el va pierde. Și credeți-mă, eu cred că va pierde”.
Sursă text: Digi 24, News.ro, Daily Mail
Sursă foto: Getty Image, CNN, Sky News