dobroge.tv

Live

A PATRA ZI DE RĂZBOI ÎN UCRAINA. Vehicule militare ruse au pătruns în Harkov. Un bloc a fost lovit de o rachetă: „Situația din Kiev este calmă”

A PATRA ZI DE RĂZBOI ÎN UCRAINA. Vehicule militare ruse au pătruns în Harkov. Un bloc a fost lovit de o rachetă: „Situația din Kiev este calmă”
27 februarie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Armata rusă a afirmat, duminică, că a încercuit două mari oraşe din sudul Ucrainei, Herson şi Berdeansk, în a patra zi a invaziei în ţară. Autorităţile de la Harkov au anunţat că vehicule militare ruseşti au ajuns în centrul oraşului şi cer populaţiei să nu iasă din case, scrie AFP.

„În ultimele 24 de ore, forţele armatei ruse au blocat complet oraşele Herson şi Berdeansk”, care numără 290.000, respectiv 110.000 de locuitori, a indicat ministrul rus al Apărării, citat de agenţia TASS.

Autorităţile de la Harkov (nord-est), al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei, au anunţat duminică o „pătrundere” a armatei ruse până în centru, în a patra zi a invaziei de către Moscova.

A existat o pătrundere a vehiculelor uşoare ale inamicului rus în oraşul Harkov, inclusiv în partea centrală”, a indicat, pe Facebook, un responsabil local, Oleg Sinegubov, indicând că luptele continuă şi face apel la cei 1,4 milioane de locuitori să nu iasă din case.

De asemenea, soldați au fost văzuți defilând pe jos prin Harkov, cu un clip foarte dramatic în care rușii înaintau încet de-a lungul unui drum înainte de a alerga și de a trage cu armele în timp ce ucrainenii deschideau focul asupra lor, informează Daily Mail.

Potrivit Daily Mail, ONU a publicat duminică primul număr oficial de morți, spunând că cel puțin 240 de civili au fost uciși până acum în conflict. Sâmbătă seara, o femeie neidentificată a devenit cea mai recentă victimă a conflictului după ce un obuz de artilerie rusă a lovit un bloc rezidențial de nouă etaje din Harkov, ucigând-o în timp ce stătea înăuntru.

Bloc de nouă etaje, lovit de o rachetă

Serviciul de urgență al Ucrainei a confirmat că o rachetă a lovit un bloc de locuințe de nouă etaje din nord-estul orașului Harkov. O femeie a murit iar alte persoane au fost rănite, scrie BBC.

În urmă cu câteva ore, o rachetă a lovit o conductă de gaze în Harkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina. Localitatea a fost sub asaltul rușilor de pe 24 februarie, prima zi de război.

Guvernatorul Sumi, Dmitry Zhivitsky, spune că cel puțin șase ucraineni – inclusiv o fată de șapte ani – a murit ca urmare a atacului Rusiei de vineri în nord-estul orașului Ohtirka.

„Situația din Kiev este calmă”

Prim-vicepreședintele Administrației de Stat a orașului Kiev, Mykola Povoroznyk, a declarat: „Situația din Kiev este calmă, capitala este controlată pe deplin de armata ucraineană și de apărarea împotriva terorismului. Noaptea au avut loc mai multe ciocniri cu grupul de sabotaj”

El a mai spus că în timpul nopții au fost lupte cu grupuri de sabotaj ale rușilor, însă nu a dat detalii.

Ziarul local The Kyiv Independent a scris că un depozit de petrol a fost aruncat în aer la Baza Aeriană Vasylkiv. Orașul care se află la aproximativ 40 de kilometri sud-vest de Kiev, aproape de un aeroport cheie. O conductă de gaz a fost aruncată în aer și în Harkov, un oraș din estul Ucrainei, care se află aproape de granița cu Rusia.

Oamenii din apropierea Kievului au fost îndemnați de atunci să-și țină ferestrele închise pentru a-i proteja de fumurile potențial dăunătoare eliberate de explozie și de infernul ulterior. Cerul de deasupra Kievului cu o strălucire portocalie ciudată la primele ore ale dimineții de duminică. Nu este clar dacă cineva a fost rănit sau ucis în explozii, informează Daily Mail.

Semnele rezistenţei 

 Renunţând la politica sa obişnuită de a nu exporta arme letale în zone de conflict, Germania a anunţat sâmbătă furnizarea către Kiev a o mie de lansatoare de rachete antitanc şi 500 de rachete sol-aer. 

Washingtonul a anunţat sâmbătă că trimite un nou ajutor militar Ucrainei, 350 de milioane de dolari, un înalt responsabil de la Pentagon spunând pentru AFP că vede „semne ale unei rezistenţe ucrainene viabile”. „Credem că ruşii sunt din ce în ce mai frustraţi de pierderea elanului lor în ultimele 24 de ore, în special în nordul Ucrainei”, a adăugat el. 

Regatul Ţărilor de Jos a anunţat că livrează 200 de rachete antiaeriene Stinger, Republica Cehă a spus că trimite arme în valoare de 7,6 milioane de euro şi Belgia a indicat că furnizează Kievului 2.000 de mitraliere şi 3.800 de tone de combustibil. 

Franţa a declarat sâmbătă seară că „a decis livrearea de echipamente de apărare autorităţilor ucrainene” şi prim-ministrul Australiei, Scott Morrison, a anunţat duminică că guvernul său va furniza Ucrainei „tot sprijinul posibil în materie de ajutor letal”. 

Kremlinul este pregătit de negocieri 

Kremlinul a asigurat duminică că este pregătit să negocieze cu Ucraina, propunând ca loc de întâlnire Gomel din Belarus, ţară de unde Rusia şi-a încercuit vecinul, în timp ce preşedintele rus a salutat „eroismul” forţelor sale militare, scrie AFP. 

O delegaţie cu reprezentanţi ai „ministerelor Afacerilor Externe, Apărării şi altor servicii, în special a administraţiei prezidenţiale a sosit în Belarus pentru negocieri cu ucrainenii”, potrivit purtătorului de cuvânt al preşedinţiei ruse, citat de agenţiile naţionale. 

Armata rusă a afirmat, duminică, că a încercuit două mari oraşe din sudul Ucrainei, Herson şi Berdeansk, în a patra zi a invaziei în ţară. 


Sursă foto: Daily Mail

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233