BELGIA propune patru zile de lucru pe săptămână și telefoanele închise în afara programului
Coaliția de guvernare multipartită din Belgia a anunțat marți un pachet de reforme în legislația muncii: salariații vor putea să opteze pentru săptămâna de muncă de patru zile și vor avea dreptul să-și închidă dispozitivele și contactele de serviciu fără să se teamă de sancțiuni.
„După doi ani grei, e un semnal că vrem o economie mai inovativă, sustenabilă și digitală, că vrem să facem mai puternici oamenii și firmele”. Și lucrătorii contractuali sau part-time vor primi o protecție legală mai puternică, iar salariații full-time vor putea să ceară un program de lucru mai flexibil.
Programul de patru zile „trebuie să fie cerut de salariat, iar angajatorul trebuie să prezinte motive temeinice pentru orice refuz”, a spus ministrul muncii Pierre-Yves Dermagne într-o conferință de presă. Angajații vor putea să-l solicite pentru șase luni, iar după aceea să opteze pentru el în continuare sau să revină la cinci zile, fără consecințe. Perioada de șase luni a fost aleasă pentru ca salariatul să nu rămână blocat în cazul unei opțiuni greșite.
Angajații vor putea condensa cinci zile în patru lucrând 9,5 ore zilnic, cu posibilitatea de extindere la 10 ore prin acord colectiv între companie și sindicate. Guvernul a lucrat toată noaptea de luni spre marți la acest pachet de propuneri, punând capăt unor luni de zile de discuții și negocieri. Mărul discordiei fusese statutul lucrătorilor de pe platforme digitale ca Deliveroo, JustEat Takeaway (curieri) sau Uber (șoferi).
Partidul Socialist și Verzii doreau ca aceștia să fie mai bine protejați, iar partidul liberal francofon Mouvement Réformateur se temea că astfel de reglementări ar face platformele să plece din țară. De acum, lucrătorii care vor întruni trei criterii din opt (o propunere de directivă a CE stabilește cinci criterii privind calitatea de lucrători mobili) – printre care cei cu performanțe monitorizate prin geolocație, sau care nu pot refuza sarcini, sau cei cu remunerație stabilită de companie – vor fi considerați salariați, cu drepturi la concedii plătite, medicale sau de odihnă.
Aceste reguli nu vor împiedica pe nimeni să lucreze ca freelancer sau contractual. „Dacă va vrea cineva să lucreze pe cont propriu (self-employed), o va putea face și va avea mai multă autonomie”, a spus ministrul afacerilor sociale, Frank Vanderbroucke.
Aceste prevederi, precum și altele vizând salariații din comerțul electronic, dreptul salariaților la formare continuă și fluidizarea schimbării locurilor de muncă, vor fi supuse discuțiilor cu partenerii sociali înainte ca noua ”Labour Bill” să fie dezbătută și aprobată de parlamentul federal.
sursă foto: Hotnews