dobroge.tv

Live

Tensiunile ating cote maxime!

Mişcări masive de trupe la graniţa Ucrainei, Kievul cere o reuniune urgentă cu Moscova. Oligarhii fug din Ucraina cu avioane private

Mişcări masive de trupe la graniţa Ucrainei, Kievul cere o reuniune urgentă cu Moscova. Oligarhii fug din Ucraina cu avioane private
14 februarie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Ucraina ar putea renunţa să se alăture NATO pentru a evita un război cu Rusia, a declarat pentru BBC ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, în ceea ce ar echivala cu o concesie majoră faţă de Moscova, ca răspuns la desfăşurarea masivă de trupe ruseşti la graniţele sale, informează Reuters, citat de news.ro.

Ambasadorul Vadim Pristaiko a declarat pentru BBC că Ucraina este dispusă la „flexibilitate” în ceea ce priveşte aderarea sa la Alianţa nord-atlantică, o intenţie despre care preşedintele rus Vladimir Putin a spus că ar duce la război.Putin spune că legăturile tot mai strânse ale Ucrainei cu Alianţa ar putea face din aceasta o rampă de lansare pentru rachetele NATO care ţintesc Rusia. El spune că Rusia trebuie să traseze acele „linii roşii” pentru a preveni acest lucru, potrivit news.ro.

Rusia a desfăşurat mai mult de 100.000 de trupe şi armament greu la o distanţă strategică de Ucraina în ultimele săptămâni, determinând Statele Unite şi aliaţii din NATO să aprecieze această mutare ca fiind un atac iminent.Moscova neagă faptul că ar planifica un atac în Ucraina şi susţine că sunt doar exerciţii militare.

Din noiembrie, Rusia a desfăşurat 100.000 de soldaţi la frontierele orientale ucrainene, creând îngrijorarea occidentalilor care se tem de o nouă operaţiune militară contra Kievului după anexarea Crimeei din 2014.

Mişcări de trupe la graniţa Ucrainei - Kievul cere o reuniune urgentă cu Moscova

Ucraina a cerut o reuniune cu Rusia şi ţările OSCE, acuzând Moscova că nu împărtăşeşte informaţii despre mişcările sale masive de trupe la graniţa cu Ucraina, în centrul unei grave crize ruso-occidentale, conform AFP.

Într-un comunicat publicat duminică seară, şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, a afirmat că Rusia a ignorat o cerere a Kievului ce priveşte Documentul de la Viena, un text al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) care promovează măsuri de transparenţă între forţele armate din 57 de ţări membre ale organizaţiei.

„Trecem la etapa următoare. Ucraina convoacă o reuniune cu Rusia şi toate Statele membre ale OSCE în 48 de ore pentru a discuta despre întărirea şi deplasarea trupelor ruseşti de-a lungul graniţei noastre şi în Crimeea ocupată”,a indicat Kuleba.

Rusia „trebuie să-şi onoreze angajamente în materie de transparenţă militară cu scopul de a reduce tensiunile şi de a întări securitatea în rândul tuturor statelor participante”, a continuat el.

Oligarhii fug din Ucraina

20 de chartere și avioane private au plecat din Ucraina doar duminică, potrivit ziarului Ukrainska Pravda. Printre cei care au organizat zborurile se află, conform sursei citate, și cunoscuții Rinat Ahmetov și Boris Kolesnikov.

„Oligarhii și oamenii de afaceri ucraineni părăsesc Ucraina cu zboruri charter, numai duminică aproximativ 20 de avioane charter și private au plecat din Kiev. Printre charterele și avioanele private care au părăsit Ucraina duminică se numără Rinat Akhmetov și Boris Kolesnikov. Un avion privat pentru 50 de persoane a mai fost comandat de deputatul Platformei Opoziției – pentru Viață , milionarul Igor Abramovici. Potrivit unor informatii din două surse, acest avion ar trebui să ducă rude şi colegilor de partid, precum și parteneri de afaceri ai lui Abramovici, de la Kiev la Viena”, scrie sursa citată.

Politicianul Igor Abramovici, un cunoscut om de afaceri, implicat în domeniul construcțiilor, a organizat și el un zbor de 50 de persoane. În avion s-au aflat, conform sursei citate, rude și parteneri de afaceri ai lui Abramovici, care e membru al partidului pro-rus Pentru Viață. Destinația avionului a fost Viena.

În același timp, unul dintre avioanele lui Rinat Ahmetov, patronul lui Șahtior Donețk, a plecat duminică de la Kiev. Totuși, conform surselor publicației Ukrainska Pravda, Ahmetov ar fi plecat încă de pe 30 ianuarie la Zurich. În aceeași zi a părăsit țara și Viktor Pinciuk, miliardar căsătorit cu fiica fostului președinte ucrainean Leonid Kucima, scrie Libertatea.

Vadim Novinski, om de afaceri ucrainean născut în Rusia, proprietar al unui holding metalurgic, a plecat pe 10 februarie din țară la bordul unui zbor Kiev – Munchen.

Numele care au plecat în weekendul acesta sunt Andrei Stavnițer (afaceri în domeniul transporturilor), Vadim Nesterenko, politician, Vadim Stoliar, politician pro-rus și afacerist, dar și Vasil Hmelnițki, antreprenor în domeniul infrastructurii și energiei regenerabile. Oficiul de PR al primului a menționat că e plecat într-o călătorie de afaceri și se va întoarce în Ucraina „zilele viitoare”.

Sursă foto: militarytimes.com

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233