dobroge.tv

Live

Haos în Kazahstan! Proteste fără precedent după majorarea preţului la gaz - Rusia şi aliaţii săi trimit militari. VIDEO

Haos în Kazahstan! Proteste fără precedent după majorarea preţului la gaz - Rusia şi aliaţii săi trimit militari. VIDEO
06 ianuarie 2022
Redactia DTV
Publicitate

A fost decretată stare de urgenţă în Kazahstan, după protestele violente din ultimele zile, după majorarea preţului la gaz. În imaginile care circulă pe rețelele sociale, pot fi văzuți protestatari care şi-au însuşit bastoane şi scuturi ale poliţiei sau care folosesc mașini ranforsate ale forțelor de ordine. În alte imagini pot fi văzuți protestatari care capturează și lovesc mai mulți soldați pe care îi dau jos dintr-un camion de armată.

Forţele de ordine au deschis focul asupra demonstranţilor, iar preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a cerut ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi pentru a reprima revoltele.

Collective Security Treaty Organization (CSTO) - care include Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan şi Tadjikistan - a decis să trimită „forţe de apărare a păcii” pentru o perioadă determinată „în contextul ameninţării la adresa securităţii naţionale şi a suveranităţii Republicii Kazahstan”, potrivit unui comunicat emis de prim-ministrul armean Nikol Pashinyan, care prezidează alianţa.

Opt poliţişti şi membri ai gărzii naţionale au fost ucişi în revolte în diferite regiuni ale ţării, potrivit Tengrinews.kz. Site-ul a scris, citând Ministerul Afacerilor Interne, şi că 317 ofiţeri şi personal au fost răniţi.

„În oraşele Almaty, Shymkent şi Taraz, au fost făcute încercări de a ataca akimats (birourile administraţiei locale), unde ferestre şi uşi au fost rupte şi au fost provocate alte daune materiale”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului. „Pietre, beţe, gaze, piper şi cocktailuri Molotov au fost folosite de mulţime”.

Preşedintele Tokayev a spus că „teroriştii” au capturat aeroportul din Almaty, inclusiv cinci aeronave, şi că se luptă cu armata în afara oraşului.Mai multe facilităţi de infrastructură au fost distruse, a mai spus el, acuzând protestatarii că subminează „sistemul de stat” şi susţinând că „mulţi dintre ai au fost pregătiţi militar în străinătate”.

Manifestanţii au pătruns în clădirea principală a administraţiei din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, scena unor proteste fără precedent provocate de o majorare a preţului la gaz. Clădirea a fost incendiată. Internetul a fost oprit în toată țara, iar operațiunile bancare au fost suspendate.

În ţară a fost decretată stare de urgenţă, până pe 19 ianuarie, cu restricţii de mobilitate, inclusiv transport, în trei mari oraşe şi 14 regiuni. Prim-ministrul Askar Mamin a demisionat în contextul protestelor, iar Alikhan Smailov este interimar.

Aproximativ 100 de români, în Kazahstan

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că a urmărit şi urmăreşte îndeaproape, încă de la declanşarea acestora, evoluţiile recente din Republica Kazahstan, unde în ultimele zile au avut loc mişcări de masă, însoţite şi de violenţe, pe fondul unor revendicări socio-economice, fiind introdusă starea de urgenţă pe tot teritoriul ţării.

”În conformitate cu poziţia Uniunii Europene cu privire la aceste evoluţii, MAE subliniază importanţa soluţionării paşnice şi prin dialog intern incluziv a situaţiei din Kazahstan. De asemenea, MAE face apel la evitarea violenţelor şi incitării la violenţă. MAE informează că personalul Ambasadei României la Nur-Sultan este în siguranţă. De asemenea, misiunea diplomatică a României în Kazahstan este în contact cu cei aproximativ 100 de cetăţeni români aflaţi în această ţară, în principal specialişti şi experţi angajaţi de companii private”,precizează instituţia.

Până în prezent, au fost primite doar două solicitări de informaţii privind programul zborurilor companiilor aeriene. MAE, prin intermediul Ambasadei României la Nur-Sultan, este pregătit să acorde asistenţă consulară în funcţie de solicitările existente.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Republica Kazahstan: +77771926464.

Sursă foto: https://www.newsnpr.org/

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233