Țările din G7 au decis să doneze un miliard de doze de vaccin anti-COVID pentru cele mai sărace state
Grupul celor mai puternice șapte economii vrea să doneze un miliard de doze de vaccin anti-Covid-19 pentru cele mai sărace state. Însă planul este criticat pentru că nu este ambițios, este mult prea lent și arată că liderii din Occident nu sunt stăpâni pe gestionarea celei mai mari crize de sănătate publică din ultimul secol, potrivit Reuters, citat de Digi 24.
Deși șeful ONU a salutat inițiativa, chiar și el a spus că este nevoie de mai mult. Antonio Guterres a avertizat că dacă oamenii din statele în curs de dezvoltare nu sunt imunizați rapid, virusul ar putea dezvolta mutații și ar putea deveni rezistent la noile vaccinuri.
„Avem nevoie de un plan global pentru vaccinare. Trebuie să acționăm logic, urgent, și cu prioritățile unei economii de război, suntem departe de a ajunge la asta”, a spus el despre planul G7.
Președintele american Joe Biden și premierul britanic Boris Johnson au folosit summit-ul G7 din Anglia pentru a anunța o donație de 500 de milioane și respectiv 100 de milioane de vaccinuri pentru cele mai sărace națiuni ale lumii.
Canada ar putea să împartă până la 100 de milioane de doze, pe lângă alte promisiuni care ar urma, după ce Johnson a cerut liderilor G7 să ajute la imunizarea celor aproape 8 miliarde de oameni de pe planetă împotriva coronavirusului, până la sfârșitul anului următor.
Însă cei care fac campanie măsurilor de sănătate publică și anti-sărăcie spun că, în vreme ce donațiile sunt un pas în direcția cea bună, liderii occidentali au eșuat în a înțelege eforturile excepționale care sunt necesare pentru a învinge virusul. Ajutorul cu distribuția este de asemenea necesar, spun ei.
Fostul premier britanic Gordon Brown, care a militat pentru suportarea unei părți mai mari din costurile vaccinării de către statele bogate, în cazul celor în curs de dezvoltare, spune că promisiunile din G7 sunt mai apropiate de o “trecere pe la fiecare a farfuriei de cerșit”, decât o soluție reală.
Alex Harris, din partea fundației caritabile Wellcome, a provocat G7 să arate leadershipul politic pe care criza o cere.
Sursă foto: ziare.com