Boris Johnson, întâlnire cu preşedintele american Joe Biden, înainte de summitul G7. ”O relaţie indestructibilă”
Preşedintele american Joseph Biden a declarat joi seară, după întrevederea cu premierul britanic Boris Johnson, că au reafirmat "relaţia specială" dintre Statele Unite şi Marea Britanie, subliniind că va fi intensificată cooperarea bilaterală pentru abordarea noilor provocări de pe plan mondial. La rândul său, Boris Johnson a spus că se va ajunge la un "teren de înţelegere" în privința tensiunilor post-Brexit din Irlanda de Nord.
”Este vorba despre o relaţie pe care o puteţi numi profundă şi semnificativă, cum vreţi, o relaţie indestructibilă”, apreciază Johnson.
”Este o relaţie care durează de foarte mult timp şi care a jucat un rol important în pacea şi prosperitatea Europei şi lumii”, declară Boris Johnson într-un interviu difuzat vineri de BBC.
În timpul întâlnirii lor, joi, cei doi lideri au abordat ”25 de subiecte” detaliat, inclusiv perturbările induse de Brexit în Irlanda de Nord.
Boris Johnson a minimalizat nemulţumirea lui Joe Biden, mândru de originile sale irlandeze, faţă de încercările Londrei de a reveni asupra ”Protocolului nord-irlandez”, care vizează săevite reimpunerea unei frontiere fizice cu Irlanda, dar care perturbă aprovizionarea între Marea Britanie şi provincia sa nord-irlandeză.
”Toată lumea” - regatul, Uniunea Europeană sau Statele Unite - ”are un interes enorm să se asigure că păstrăm simetria esenţială a Acordului din Vinerea Mare”, care a pus capăt în 1998 celor 30 de ani de conflicte sângeroase între loialişti faţă de Coroana britanică şi republicani, în favoarea reunificării Irlandei.
”Cred că putem realiza acest lucru”, dă asigurări Johnson.
Premierul conservator a discutat, de asemenea, cu preşedintele american cazul foarte urmărit în regat al morţii lui Harry Dunn, ucis într-un accident rutier cauzat de soţia unui diplomat american, care a plecat rapid în Statele Unite, invocând imunitatea diplomatică.
Joe Biden este ”angajat activ în acest caz”, declară Boris Johnson şi are ”propriile motive personale să se simtă profund vizat în acest caz”, după ce şi-a pierdut prima soţie şi fiica într-un accident de maşină în 1972.
În opinia lui Johnson, ”dificultatea” constă în ”limitele a ceea ce poate face Executivul (...) în sistemul judiciar, însă cele două părţi cooperează”.
Foto: Profimedia