Primul elicopter care zboară pe altă planetă: Ingenuity a decolat cu succes de pe suprafața marțiană. VIDEO
Nouă premieră a misiunii NASA pe Marte. Elicopterul Ingenuity a decolat de pe suprafața Planetei Roșii și a efectuat cu succes primul zbor al unui astfel de aparat pe o altă planetă. Oficialii NASA compară acest lucru cu primul zbor pe pământ al fraților Wright în 1903, relatează The Washington Post, citat de Digi 24.
Misiunea elicopterului a avut loc cu o întârziere de peste o săptămână a zborului din cauza unei erori tehnice.
Ingenuity s-a desprins de suprafața marțiană, s-a ridicat la peste trei metri altitudne, a planat și apoi a aterizat în siguranță. Zborul a durat aproximativ 10 secunde, potrivit NASA.
Inginerii de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California au izbucnit în urale și aplauze când au primit confirmarea că misiunea a avut succes. S-a întâmplat la 3 ore după ce zborul a avut loc, din cauza distanței dintre Pământ și Marte.
Ingenuity este primul elicopter care zboară pe altă planetă. Aparatul cântărește 1,8 kg și a ajuns pe Marte în interiorul roverului Perseverance al NASA, care a ajuns în februarie pe suprafața Planetei Roșii.
Zborul în atmosfera subțiată a planetei Marte este mult mai dificil decât pe Terra. De aceea, Ingenuity a avut nevoie de tehnologie ultraperformantă pentru a-și putea desfășura misiunea. Elicele sale din fibră de carbon se învârt de 8 ori mari repede decât ale unui elicopter care zboară pe Terra, la circa 2.400 de rotații pe minut.
Are celule solare, baterii, două camere de flmat – una alb-negru și alta color – sisteme de navigație, computer de bord. Toate acestea sunt integrate într-un aparat de mărimea unui chihuahua.
Deoarece Marte e atât de departe de Pământ, Ingenuity nu poate fi controlat printr-un joystick, așa că oamenii de știință îi trimit comenzile cu mult timp înainte. Așa că elicopterul practic a decolat singur, a zburat singur și a aterizat singur. Toate acestea, într-o atmosferă de 100 de ori mai subțiată decât cea a Pământului.
Sursă foto/ video: Youtube NASA
Eveniment
Social
Sănătate
Educație

Ziua Mondială a Sănătății, marcată pe 7 aprilie. Care este programul la SCJU Constanța

CONSTANȚA. A fost livrat primul microbuz electric

Campania electorală din 2025: ce este permis și ce este interzis
Indemnizațiile de creștere a copilului și stimulentele de inserție vor fi plătite înainte de Paște
Spitalul Județean Constanța își extinde serviciile medicale. VEZI despre ce este vorba
Noi reguli de circulație! Două străzi devin cu sens unic
Primăria Constanța a finalizat demersurile pentru avizele necesare noului stadion
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

