Grecia și Turcia, modele pentru litoral: hotelierii sunt indeciși cum vor primi turiștii în perioada următoare
Turismul românesc, după modelul celor din Turcia sau Grecia. Reprezentanții hotelierilor de la malul marii încă nu știu cum vor proceda pentru zilele de Paște și 1 Mai. Ori vor primi turiștii după modelul grecesc, si anume în hotel și în restaurant vor avea voie doar cei care prezintă un document care atesta că nu au COVID, ori după cel turcesc: care nu pune nicio condiție. De cealaltă parte, la biserică vor putea participa la slujbă toți enoriașii, însă vor fi nevoiți să respecte distanțarea socială și să poarte mască.
„Aducem lumina de pe mare, vom face în parcul Catedralei, Învierea. Cu câți oameni vor veni. AU loc în toată aria aceasta. Să stea și la distanță. Dar, toți oamenii care vor să vină eu îi invit să vină de pe-acum, să se pregătească prin post și rugăciune, să aștepte și să vină la Înviere”, a declarat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Anunțul înaltului ierarh vine într-o perioadă în care nimeni din turism nu știe cum va proceda. Vom merge în vacanță ca și până acum, fără constrângeri, sau va trebui să dovedim că nu transmitem virusul în stațiuni? O variantă ar fi modelul adoptat de Grecia.
„Toată lumea se gândea că se va ajunge la aceste variante, cum au propus grecii: vaccinare, din câte vedem românii stau bine la acest capitol. Testul PCR pe care, unele hoteluri din Grecia au venit și cu variante ajutătoare. Știm că un test PCR nu este atât de ieftin. Sau testul antigen pentru a vedea dacă ai trecut prin boală”, a declarat Andi Chirilov, șef ANAT Sud-Est.
„Este evident că modelul grecesc este cel care respectă liniile UE în acest moment. Ca și bulgarii care au anunțat că vor respecta regulile Uniunii, vor impune vaccinare, test PCR sau dovadă că a trecut prin COVID și sunt anticorpi. Pe când turcii, care au nevoie să primească în țară cât mai mulți turiști, lasă la liber. Toată lumea poate să călătorească”, a declarat Cristian Bărhălescu, patron agenție de turism.
Și Turcia a anunțat că va primi turiști fără pașaport de vaccinare anti-COVID sau alte forme care să facă dovada vaccinării împotriva coronavirusului.
„Deocamdată Turcia este number one în ceea ce privește strigătul de durere dacă vreți, al turismului turcesc în care spun clar "veniți oameni buni, petreceți-vă concediul aici, noi avem grijă de voi". Grecii o spun, dar nu sub aceeași formă. Iar noi trebuie să alegem între cele două modele”, a declarat Nicolae Bucovală, președintele Patronatului din Mamaia.
Patronii de restaurante, baruri și de cafenele propun și ei soluții pentru ca să poată funcționa fără restricții, printre care prezentarea unui certificat de vaccinare sau testarea rapidă la intrarea în incinte.
„Cu siguranță nu este cea mai bună soluție. Se vede și până acum că nu restaurantele sunt cele care au mărit rata de infectare. Restaurantele, hotelurile și toate celelalte instituții se pare că reușesc să păstreze distanțarea, normele de igienă. Se dezinfectează și astfel trebuie să mergem mai departe”, a mai declarat Cristian Bărhălescu, patron agenție de turism.
„Noi o să păstrăm toate măsurile pe care le-am luat anul trecut, cu dezinfectant, în spațiile publice cu păstrarea distanței. Și, în plus, vom vedea în funcție de ce se întâmplă, ce măsuri suplimentare mai este nevoie să luăm”, a declarat Răzvan Dobre, manager hotel de lux.
Ministrul elen al Turismului se va afla săptămâna viitoare în România, unde va avea o întrevedere cu omologul său român, Claudiu Năsui. Asociația Națională a Agențiilor de Turism îşi pune mari speranţe şi are aşteptări de la această întâlnire.