Invazie de meduze pe litoralul românesc
Invazie de meduze pe plajele litoralului românesc. Zeci de vietăți au apărut astăzi în stațiunea Mamaia. Specialiștii spun că nu este un fenomen îngrijorător însă avertizează că nevertebratele nu trebuie atinse pentru că pot provoca alergii.
Meduzele nu mai par să sperie pe nimeni. Biologii spun că este un fenomen natural, firesc iar meduzele sunt aduse la mal de curenți. Mai mult decât atât, ei mai susțin că prezența meduzelor în număr mare în Marea Neagră denotă faptul că aceasta nu este poluată. În ultima perioadă însă, numărul lor a crescut simțitor.
„Prezența meduzelor în apele marine este un fenomen normal peste tot și în tot timpul anului. În anumite perioade această aglomerare se produce în locurile aflate în legătură cu condițiile de mediu și mai ales de hrană. Anul acesta, colegii au identificat cantități de meduze mari, în nord. Este firesc, apropierea de zonele de mica adâncime este legată de existența hranei din abundență”, spune Simion Nicolaev, director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa
În Marea Neagră trăiesc mai multe specii de meduze, dar sunt vizibile pentru om doar
două.
„Risostoma pulmo este o meduză autohtonă din cele două de Marea Neagră, meduza de apă caldă și meduza de apă rece. Risostoma pulmo este cea de apă caldă. Cealaltă este cea sub forma unui disc, Aurelia aurita, care apare mai mult în primăvara și la începutul verii. Este prezentă și în această perioadă, dar în cantități mult mai reduse. Risostoma apare la începutul lunii august și crește în cantitate către jumătatea lunii octombrie. După aceea descrește și prin decembrie deja sunt greu sau deloc observabile. În funcție de direcția dominant a vânturilor, curenților, pot ajunge în cantități mai mici sau mai mari pe coasta românească. Și, de asemenea, putem spune că nu sunt periculoare pentru viața sau sănătatea oamenilor”, spune Răzvan Popescu Mirceni, biolog.
De la finalul sezonului estival, angajații de la Apele Române au intervenit de două ori până acum pentru înlăturarea meduzelor eșuate pe malul mării.