Furtuna de la Constanța, în imagini. Bulevarde inundate, mașini distruse, copaci și stâlpi căzuți și acoperișuri smulse - constănțenii au fost avertizați prin mesaje RO-Alert să se adăpostească
Au fost coduri portocaliu și roșu de ploi și vânt puternic la Constanța. Meteorologii au anunțat rafale de peste 100 de km/h și cantități de apă ce vor depăși 50 de l/mp. Constănțenii au primit și două avertizări Ro-Alert prin care erau sfătuiți să se adăpostească.
„Avertizare meteo de averse care vor acumula 30...50 l/mp. Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție! Perioada de manifestare 18.11.2023, 20.15-23.00”, se arată în primul mesaj.
„Avertizare meteo - intensificări puternice ale vântului, care vor depășila rafală 100 de km/h. Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție! Perioada de manifestare 18.11.2023, 21.00 - 19.11.2023, ora 01.00”, se arată în cel de-al doilea mesaj.
Vântul puternic a făcut ravagii atât în municipiu cât și în județ. Până la ora 00.00, pompierii au înregistrat 352 de apeluri și au executat 140 de misiuni, dintre care: 16 acoperișuri smulse, 76 de copaci căzuți pe carosabil degajați, 14 autoturisme avariate, 11 inundații, trei conducte gaz avariate și alte 21 de misiuni, între care un balcon în pericol de cădere, un panou publicitar căzut în mijlocul intersecției, un stâlp căzut și la două izolații desprinse de mansarda blocului și acoperișul Complexului Spectrum căzut.
Inundații pe marile bulevarde
Pe marile bulevarde ale orașului au fost inundații. Astfel, buleva Alexandru Lăpușneanu s-a transformat astăzi într-o mică Veneție a litoralului românesc, iar apa a trecut de trotuar și a ajuns în Parcul Tăbăcărie -- detalii aici: CONSTANȚA. Bulevardul Alexandru Lăpușneanu s-a transformat în Mica Veneție a litoralului românesc. VIDEO
Inundat a fost și bulevardul Ferdinand, dar și strada Baba Novac. De asemenea, și în Piațeta Perla, în fața Complexului Aristrocratos s-a format o „piscină”.
Viscol pe Autostrada Soarelui
Pe Autostrada Soarelui a fost viscol și lapoviță. Potrivit Centrului InfoTrafic, între localitățile Nicolae Bălcescu și Fetești, tronson kilometric 50-144, se circulă în condiții de lapoviță, carosabilul fiind umed, se acționează preventiv cu utilaje. De asemenea, la fața locului sunt prezente echipaje de poliție în patrulare, care monitorizează situația.
Peste 140 de sesizări la RAJA
Dispeceratul RAJA a primit peste 148 de reclamații, marea majoritate din municipiul Constanța (97 sesizări), unde sunt constituite 12 echipe de intervenție, iar în restul județului alte 9, dotate cu wome, vidanje și pompe de mare putere, care acționează pentru remedierea tuturor solicitărilor primite la dispeceratul societății. De la nivelul județului, s-au primit reclamații din localitățile Ovidiu (9 sesizări), Tuzla și Medgidia (11 sesizări), Năvodari (13 sesizări)..
Fără apă și curent electric
12 localități din județul Constanța au rămas fără apă și curent electric.La ora 23.00 localitățile care sunt în continuare afectate de lipsa apei sunt următoarele: Mihail Kogălniceanu, Plopeni, Viișoara, Biruința, Topraisar, Pecineaga, Băneasa, Cobadin, Cotu Văii, Vârtop, Murfatlar, Poarta Albă, Nazarcea, Tuzla și Eforie Sud. Și la nivelul municipiului Constanța încă se înregistrează multiple variații și căderi de tensiune la stațiile de pompare și sursele ce asigură alimentarea cu apă a mai multor zone din oraș.
De asemenea, Reactorul 1 a CNE Cernavodă a fost decuplat de la Sistemul Energetic Național din cauza vântului puternic.
Evitați deplasările în județele Constanța și Tulcea
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că în județele Constanța și Tulcea sunt în vigoare coduri roșii de ploi și vânt, se circulă în condiții de ploaie abundentă și vânt puternic, vizibilitatea fiind scăzută. Momentan nu sunt restricții de trafic pe drumurile naționale sau pe autostrăzile A 2 și A 4, însă carosabilul este umed, acoperit de apă în multe zone.
Copaci căzuți și în Tulcea
Probleme s-au înregistrat și în județul Tulcea, acolo unde pompierii au intervenit pentru degajarea copacilor ori a crengilor căzute pe carosabil -- detalii aici: JUDEȚUL TULCEA. Mai mulți copaci au fost dărâmați de vântul puternic
UPDATE 07.00 - 412 apeluri la 112
SITUAȚIA FORȚELOR ȘI MIJLOACELOR I.S.U. CONSTANȚA
- 30 autospeciale de stingere cu apă și spumă
- 1 autospecială descarcerare
- 1 autospeciala de salvare de la înalțimi
- 1 ambarcațiune CBRN
- 3 ofiteri și 145 subofiteri
- 2 servicii voluntare pentru situații de urgență
- 2 echipaje ENEL
- 4 echipaje S.D.N.
- 2 echipaje Poliția Locală
- 1 echipaj R.A.D.J.P.
- 1 echipaj RAJA
- 1 echipaj I.P.J.
Centralizator efecte negative ale fenomenelor meteorologice periculoase:
- 99 copaci degajați
- 25 autoturism avariate
- 10 stâlpi de electricitate
- 2 stâlpi RDS & RCS
- 20 acoperișuri de locuință
- 1 coș de fum de locuință
UPDATE 10.30. Până la ora 10:00 în această dimineață, dispeceratul ISU „Dobrogea” al județului Constanța a înregistrat peste 700 de apeluri la numărul unic de urgență 112 care semnalau diverse situații de urgență.
Peste 200 de pompieri sunt la datorie, se află în teren pentru înlăturarea efectelor negative produse de furtună cu 35 de mijloace tehnice. Suntem susținuți și de echipaje de la Raja, RDS, ENEL, RAJDP, Primărie, SVSU, Poliția locală.
Pompierii au executat până la ora 10.00 peste 230 de misiuni, finalizate cu succes: 140 de copaci degajați, 40 autoturisme avariate, 30 acoperișuri smulse și degajate, alte situații. La această oră 46 de localități sunt afectate de fenomenele meoteorologice, respective alimentarea cu apă și energie electrică. În urma fenomenelor meteo extreme produse în cursul nopții nu au fost înregistrate victime.
UPDATE 14.45. Centralizator efecte negative ale fenomenelor meteorologice periculoase:
- 215 copaci degajați
- 50 autoturisme avariate
- 20 stâlpi de electricitate
- 3 stâlpi RDS & RCS
- 50 acoperișuri de locuință
- 1 coș de fum de locuință
- 1 cruce biserică ruptă
- 4 țevi gaz fisurate
- 1 canalizare care refulează apă
- 1 surpare drum județean DJ223
- 36 localități afectate de condițiile meteo, fără energie electrică
Sursă foto/video: Facebook