Descinderi la afaceriști din Constanța. Aceștia ar fi păcălit autoritățile statului că achiziţionau deșeuri de la persoane fizice și juridice și apoi le duceau la reciclat
De evaziune fiscală și înșelăciune calificată sunt acuzați reprezentanții a două firme din Constanța. Aceștia ar fi păcălit autoritățile statului, dar și un organism care oferea bonificații, pretinzând că achiziționează deșeuri de la persoane fizice și juridice și apoi le duc la reciclat. Aceste lucruri nu au avut loc, însă afaceriștii au beneficiat de impozit mai mic și diverse sume de bani în schimbul acestor operațiuni fictive. Polițiștii constănțeni au făcut în acest dosar pecheziții în județ, în Prahova și București, însă prejudicial nu a putut fi stabilit până acum.
Faptele de care sunt acuzați constănțenii, administratori a două firme din Constanța, ar fi avut loc în perioada iunie-august 2019. Iar pentru a le proba, polițiști de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Constanța, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, au făcut șapte percheziții domiciliare, în județele Constanța și Prahova și în municipiul București.
„Din cercetări a reieșit că, în perioada iunie – august 2019, reprezentanții ai două societăți comerciale din municipiul Constanța ar fi înregistrat în contabilitate operațiuni economice nereale, reprezentând cheltuieli aferente unor achiziții de deșeuri de la diverse persoane fizice și juridice”, transmite Poliția.
Apoi, suspecții mai înregistrau în contabilitate și operațiuni de livrare nereale a acelor deșeuri, către o societate comercială de reciclare. Prina ceste activități infracționale, reprezentanții firmelor și-ar fi asigurat avantaje de natură fiscală și ar fi prejudiciat bugetul general consolidat al statului, prin plata unui impozit pe profit mai mic.
„De asemenea, reprezentanții celor două societăți comerciale ar fi indus în eroare societatea care decontează serviciile de reciclare, respectiv un Organism de Transfer de Responsabilitate, care le-ar fi acordat bonificații pentru operațiunile fictive de reciclare a deșeurilor”, mai precizează autoritățile.
În urma descinderilor, au fost descoperite și ridicate documente cu valoare probatorie. Prejudiciul încă nu a fost stabilit de oamenii legii. Cercetările continua sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de evaziune fiscală și două infracțiuni de înșelăciune calificată.