dobroge.tv

Live

UPDATE. Explozie în zona digului din Costinești. Un puitor de mine şi un elicopter Puma Naval vor verifica zona litoralului, de la Constanţa şi până la Mangalia - scafandri EOD cercetează incidentul

14 august 2023
Redactia DTV
Publicitate

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea a fost solicitat să intervină luni, 14 august, în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești.

Potrivit primelor informații, este vorba de o explozie, posibil a unei mine marine.

La fața locului intervine Stația Tuzla cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD B, dar și RHIB Eforie.

Intervenția este în desfășurare.

UPDATE. Potrivit pompierilor, nu au fost înregistrate victime.

Ce spun reprezentanții ISU Dobrogea

În această dimineață, în jurul orei 09.00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea al județului Constanța a fost solicitat să intervină în stațiunea Costinești, la o explozie pe dig. La fața locului au fost alocate mai multe resurse: ambarcațiunea RHIB, o autospecială de stingere cu apă și spumă, un echipaj de prim ajutor și, ulterior, echipajul CBRN.

Sosiți la fața locului, colegii au perimetrat zona. Din fericire, nu au fost înregistrate victime. Se confirmă faptul că este vorba despre o explozie în dig.

UPDATE. „Astăzi în jurul orei 9.20, în zona hotelului Forum o mină marină rătăcită a explodat lovindu-se de stâncile de pe mal! Nu sunt victime! Doamne ajută!”, a transmis Dumitru Jeanu, primarul comunei Costinești.

Ce spun reprezentanții Forțelor Navale Române

Cu privire la explozia semnalată în această dimineață în zona digului din zona Costinești, Garda de Coastă verifică situația la fața locului. În ceea ce privește cea de a doua mină semnalată ca plutind în derivă în aceeași zonă, vă informăm că Forțele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat în vederea evaluării situației și intervenției pentru neutralizare, în măsura în care mina este identificată”.

Ce spun reprezentații Gărzii de Coastă 

Nu avem certitudinea momentan că o mină ar fi produs explozia. Cu privire la informația referitoare la o altă mină care s-ar afla în derivă, la fel, aceasta nu este confirmată oficial. La acest moment, ce ține de noi este că o navă a Gărzii de Coastă participă la activități împreună cu celelalte autorități ale statului cu atribuții în domeniu. Avem o navă în zonă care desfășoară aceste verificări”, a declarat Andrei Ene, purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă. 

UPDATE 13:00. Un puitor de mine şi un elicopter Puma Naval vor verifica luni după amiază, zona litoralului, de la Constanţa şi până la Mangalia, au anunţat Forţele Navale. De asemenea, scafandri EOD cercetează incidentul de la Costineşti, acolo unde luni dimineaţă s-a produs o explozia în zona unui dig, deflagraţia fiind cauzată cel mai probabil de o mină marină. 

 „Şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a dispus măsuri de întărire a cercetării. Aşadar, puitorul de mine şi plase, începând cu ora 13, va realiza un marş de cercetare şi de inspecţie a apelor din zona litoralului, de la Constanţa şi pînă la Mangalia. Nava se află în prezent în dispozitivul fix de pe mare din faţa Comandamentului Flotei şi urmează să se deplaseze până la Mangalia pentru a inspecta zona maritimă din responsabilitate din proximitatea litoralului. Totodată, începând cu ora 14, un elicopter Puma Naval al Flotilei 56 Fregate va inspecta aerian spaţiul maritim din proximitatea litoralului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale, Corneliu Pavel. 

El a precizat că scafandrii EOD investighează incidentul care s-a produs în zona Costineşti. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale a menţionat că obiectul semnalat la 112 că ar fi o mină marină, în zona Mangalia, era un buştean. 

 „Obiectul care a fost raportat la serviciul 112, că pluteşte în zona digului de intrare din Mangalia nu este mină marină. Este un buştean mai mare”, a mai precizat Corneliu Pavel. 

UPDATE 19:30. Forţele Navale Române anunţă că nu au fost identificate mine marine în derivă în urma cercetărilor făcute în apropierea ţărmului la Costineşti, precum şi în spaţiul maritim cuprins între Constanţa şi Mangalia. Misiunile de monitorizare a raionului maritim aflat în responsabilitatea Forţelor Navale Române vor continua, arată sursa citată.

”Forţele Navele Române au executat luni, 14 august, misiuni de cercetare a spaţiului maritim din proximitatea litoralului românesc, ca urmare a informării primite, în jurul orei 10.00, de la ISU Dobrogea, cu privire la explozia unei posibile mine marine în zona digului de la Costineşti şi la existenţa unei mine aflate în derivă, în zona digului de larg al Portului Mangalia. Scafandrii EOD şi o navă a Gărzii de Coastă au executat o misiune comună de cercetare a raionului maritim din apropierea ţărmului de la Costineşti, în urma căreia nu au fost identificate mine marine aflate in derivă”, au transmis, luni seară, reprezentanţii Forţelor Navale, într-un comunicat de presă. 

Sursă foto: arhivă

Sursă video: Facebook Vitalie Munteanu

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233