dobroge.tv

Live

Zeci de angajați ai Poștei Române au protestat în fața Prefecturii Constanța: „S-au adunat foarte multe probleme legate de activitatea noastră poștală”

14 iunie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Zeci de angajați ai Poștei Române au protestat în această dimineață în fața Prefecturii Constanța. Aceștia sunt nemulțumiți de condițiile de muncă, dar și de faptul că salariați cu 20-30 de ani vechime sunt încadrați cu salariul minim pe economie. Mai mult, președintele Sindicatului Poșta Română Constanța spune că actuala conducere managerială a instituției încearcă să desființeze anumite funcții și să le transforme „în niște funcții care nici măcar nu se regăsesc în Codul Ocupațiilor din România”.

S-au adunat foarte multe probleme legate de activitatea noastră poștală și de fiecare salariat poștal în parte, probleme cum ar fi: condițiile de muncă, extraordinar de proaste, dar în primul rând, în ultimii trei ani de zile noi avem probleme foarte mari referitor la ceea ce înseamnă traiul de zi cu zi. Salariații poștali, de anul trecut, din luna octombrie, când s-a semnat un contract colectiv de muncă, așa-zis contract colectiv de muncă, cu salarii minime, salariul minim de trei mii de lei brut al fiecărui salariat poștal, anulându-se astfel ceea ce înseamnă vechime în muncă, adică salariați cu 20-30 de ani de muncă sunt încadrați în momentul de față pe minim pe economie, lucru care este rușinos față de ceea ce înseamnă managementul companiei și o ofensă adusă salariaților poștali”, a declarat Florin Gheorghiu, președintele Sindicatului Poșta Română Constanța.

El a precizat că o altă nemulțumire este legată de faptul că se încearcă desființarea funcțiilor de poștă.

Nu în ultimul rând, suntem aici pentru a protesta împotriva angajatorului care de mai bine de zece ani, indiferent ce conducere managerială am avut, se încearcă transformarea și desființarea a ceea ce înseamnă funcțiile de poștă. Știm cu toții că există factori poștali, oficianți poștali, casieri poștali, diriginți de oficiu poștal. Actuala conducere managerială încearcă să desființeze aceste funcții, să le transforme în niște funcții, care nici măcar nu se regăsesc în Codul Ocupațiilor din România. Vă dau exemplu de diriginte de oficiu poștal. Eu sunt diriginte de oficiu poștal, sunt suspendat din activitate pe activitate sindicală, dar se dorește transformarea în manager de oficiul poștal. Nu există în Codul Ocupațiilor din România astfel de lucru. Noi, pentru funcțiile pe care le avem în cadrul Poștei, am susținut concurs de angajare. Acum vine cineva să te numească pe o meserie care nici nu există în Codul Ocupațiilor”, a mai transmis președintele Sindicatului Poșta Română Constanța.

Protestul angaților din Poșta Româna s-a încheiat după o oră, Florin Gheorghiu precizând că a avut loc dimineața tocmai pentru a nu perturba activitatea poștală.

Salariații au organizat protestul pentru a atrage atenția cu privire la:

1. Starea avansată de sărăcire a salariaților poștali, din cauza salariilor foarte mici acordate de către angajator

Astfel, în prezent, peste 80% dintre poștașii cu vechime, încadrați în meserii specifice domeniului poștal (agent poștal, factor poștal, oficiant poștal, muncitori auxiliari etc.), și calificați, din companie, sunt retribuiți cu salariul minim brut pe economie aflat în plată de la 01.01.2023, respectiv 3.000 de lei. În acest fel, vechimea lor în muncă, de zeci de ani, a fost anulată prin salarizarea lor cu salariul unui muncitor necalificat.

Angajatorul dorește, în prezent, să schimbe din pix încadrarea specifică salariaților poștali calificați și care au dat concurs pe post (exemplu: factor poștal – curier; oficiant poștal — ofițer suport client; casier poștal — cash manager; diriginte oficiu poștal — manager unitate poștală etc.) cu denumiri de meserii noi, nespecifice poștei, care nu se regăsesc în Codul Ocupațiilor din România.

Totodată, poștașii sunt la limita traiului de subzistență, din cauza creșterilor galopante din ultimii trei ani ale prețurilor la alimente, energie electrică, gaze, combustibili și ale tuturor bunurilor și seviciilor necesare unui trai decent, trai pe care managerii și guvernanții noștri nu ni-l mai oferă de mult!

2. Condițiile proaste de muncă

În ultimii trei ani, lipsa echipamentelor de lucru și de protecție, lipsa sau insuficiența mijloacelor de încălzire și de ventilație în mąjoritatea subunităților poștale, starea precară a multor unități poștale din punct de vedere al igienizării (mucegai/igrasie), lipsa luminii naturale, lipsa accesului la un grup sanitar, infiltrații ale apei de pe acoperiș, grave deficiențe la unitățile poștale unde s-au făcut reparații, lipsa programelor de formare profesională continuă a personalului poștal, lipsa echipamentelor IT etc.

3. Pierderea locurilor de munca din cauza managementului defectuos

Ca urmare a deselor «reorganizări» ale CN Poșta Română SA, din ultimii zece ani, în care salariații poștali cu vechime și experiență au fost «epurați», acestora luându-le locul oameni fără experiență în domeniu, aduși de la partid, angajați pe timpul «pandemiei» și care, după încetarea ei, nu au mai plecat din sistemul poștal. În prezent se desfășoară o astfel de procedură de disponibilizare (oare a câta numai în ultimii trei ani?) și, ca de fiecare dată, fără niciun fel de repercusiuni asupra managementului sălbatic al CNPR.

După fiecare «reorganizare», CN Poșta Româna SA a pierdut segmente de piață, contracte, salariați calificați și s-a ales cu manageri diletanți și necalificați, care nu au fost trași la răspundere pentru pierderile aduse companiei, în urma «experimentelor» desfășurate în perioada actului lor managerial. Singurii care au plătit, până acum, prin pierderea locurilor de muncă, au fost salariații poștali.

Cu toate că CNPR nu este instituție bugetară, managerii și guvernanții actuali au început procedura de reducere a numărului de salariați bugetari, culmea, cu cei de la Poșta Română, care nu sunt bugetari!

Sindicaliștii solicită:

  • Salarizarea celor peste 80% dintre angajații din Poștă care sunt plătiți cu salariul minim pe economie la nivelul muncitorilor extracomunitari aduși pentru a suplini lipsa forței de muncă în diverse domenii, chiar și din activitatea poștală (salariul mediu brut pe economie). Astfel s-ar diminua plecarea forței de muncă românești în afara granițelor.
  • Acordarea de tichete de vacanță și salariaților poștali, așa cum este prevăzut în legislație pentru salariații din sistemul bugetar, cât și pentru salariații din sistemul provat.
  • Remedierea tuturor liprurilor care conduc la condițiile precare de muncă și care afectează sănătatea salariaților din Poșta Română.
  • Stoparea experimentelor de genul reorganizare a companiei în urma cărora Poșta Română a pierdut, de fiecare dată, segmente de piață, salariați calificați, venituri, prestigiu.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233