Sute de cadre didactice protestează în fața Prefecturii din Constanța: „Toată lumea trebuie să înțeleagă că am fost împinși să intrăm în această grevă”. GALERIE FOTO
Sute de cadre didactice protestează miercuri, 31 mai, protestează în fața Prefecturii Constanța pentru a-și cere drepturile. Alături de profesori se află și elevi constănțeni. „Nu cedăm! Nu cedăm”, „Vrem respect! Vrem respect”, au scandat protestatarii.
Protestatarii au pancarte cu mesajele: „Popor needucat, masă de manipulat”, „Educaţia salvează naţia”, „Ghinion, nu cedăm”, „Vrem salarii decente”, „Fără educaţie moare orice naţie”, „România educată = România eşuată”, „Elevii susţin profesorii, vrem şcoli dotate”, „Educaţia salvează naţia”.
„Haideți să lămurim un lucru. Foarte multă lume crede că noi am intrat în grevă. Toată lumea trebuie să înțeleagă că am fost împinși să intrăm în această grevă. Dacă ar fi fost responsabili și înțelepți ar fi găsit soluții pentru Educație încă din luna februarie sau de anul trecut. Știau că vom intra în grevă și nu le-a păsat. Întâiul profesor al acestei țări a binevoit ieri să primească reprezentanții a 20.000 de protestatari din București pentru 15 minute, să ne spună că tot ceea ce poate face este să gireze un acord politic. Nu mai vrem acorduri politice! Vrem legi! (...)Este evident că de bucurie și de foarte mult bine colegii mei sunt în stradă, este evident că banii aceia mulți care au fost investiți în educație, inclusiv în salarii ne fac să fim de două săptămâni în grevă, este evident că bucuria pe care am avut-o la întâlnirea cu prim-ministrul și președintele care educația arată buzunarul gol al bugetului. Vom merge mai înainte cu această grevă. Nu vom renunța! (...) Raportat la ce înseamnă inflația, raportat la ce înseamnă valoarea coșului zilnic, raportat la ce salarii se iau în alte sectoare bugetare. Eu întreb: Cine o să înlocuiască un profesor matur ca mine când o să iasă la pensie, când un tânăr absolvent de facultate va știi că primește 2.400 de lei în mână? Nimeni. De aceea avem în sistem avem peste 4.000 de necalificați.”, a declarat Mitică Iosif, președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța.
„Ne nemulțumește ignoranța cu care suntem tratați. Ne nemulțumește faptul că nu se acordă importanța cuvenită educației așa cum se spune că „educația este prioritate națională”. Educația este tratată cu indiferență și luptăm pentru viitorul copiilor noștri. Nu suntem mulțumiți de modul în care au mers negocierele. Noi nu ne vom opri aici până când nu ne vor fi satisfăcute toate revendicările. Suntem hotărâți să mergem mai departe atât cât mai fi nevoie”, a declarat Ortansa Stroe, profesor.
„Drepturile tuturor categoriilor sociale ar trebui de fapt și de drept respectate iar cea mai înaltă profesie într-un stat democratic și anume profesia de cadru didicatic nu este respectată. Drepturile acestei categorii profesionale nu sunt respectate”, a declarat Liliana Radu, profesor.
„Vrem 6% din PIB pentru înnvățământ și vrem salarii decente pentru că și noi avem o viață și noi avem copii de crescut. Ne-am simțit umiliți. Este pentru prima dată după șase, șapte ani când avem un pic de demnitate”, a declarat Elisabet Ani Vesa, profesor.
Sindicaliștii din educație susțin că în acest moment salariul pentru personalul nedidatic este 2.000 de lei, un profesor debutant primește aproximativ 2.700 de lei cu tot cu alocaţia de hrană, un cadru didactic cu gradul I și vechime de 25 de ani are un salariu de 3.800 de lei, iar un dascăl aflat la final de carieră primește lunar între 4.200 și 4.500 de lei.
„Ne susținem profesorii, suntem solidari cu ei și îi susținem prin a participa alături de ei la aceste proteste. Politicienii își bat joc de educație anual, de ani de zile constant. Ne iubim profesorii, iubim școala, ne iubim educația și vrem ca ea să fie tratată corespunzător. Vedem această bătaie de joc prin acești 2% din PIB pe care îi avem la educație. Este jalnic”, a declarat Ariana Dudună, președinte Asociația Elevilor Constanța.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” au anunţat miercuri că greva din Educaţie va continua şi au decis să nu semneze niciun acord, fie el şi unul girat de Preşedintele României, în urma consultării organizaţiilor sindicale afiliate.
„Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică şi, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor. Menţionăm că solicitările noastre au rămas aceleaşi: majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare; emiterea unei ordonanţe de urgenţă, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic)”, se precizează într-un comunicat comun al celor două organizaţii sindicale, document semnat de Simion Hăncescu, preşedintele FSLI şi Marius Ovidiu Nistor, liderul FSE Spiru Haret, citat de Agerpres.
Reamincim că preşedintele Klaus Iohannis a transmis marţi, după discuţiile cu sindicatele din educaţie şi în urma amplului protest de la Palatul Cotroceni al angajaţilor din sistemul de învăţământ, că rezolvarea blocajului din educaţie şi finalizarea grevei sunt cruciale şi că sunt prioritare încheierea mediilor şi organizarea examenelor naţionale. Şeful statului a anunţat că garantează încheierea unui acord politic privind revendicările salariale ale celor din educaţie.
Iohannis a îndemnat toate părţile angajate în dialogul instituţional să dea dovadă de responsabilitate şi flexibilitate în procesul de negociere şi să înţeleagă că soluţiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile şi solicitările profesorilor.