„Ai plecat prea repede din viața noastră”. Sfârșit cumplit pentru o femeie de 44 de ani. Ana a fost sfâșiată și ucisă de aceeași haită de câini care a atacat-o și anul trecut: „O moarte oribilă și absurdă”
Moarte cumplită pentru o femeie de 44 de ani. Ana Oros Daraban a fost ucisă, în această dimineaţă, în timp ce alerga în zona Lacul Morii din Bucureşti, de aceeași haită de câini care a atacat-o și în luna aprilie a anului trecut.
În această dimineaţă, Ana a ieşit la alergat în zona Lacul Morii şi, la un moment dat, a ajuns pe un câmp din zonă, acolo unde a fost atacată de câini. În ciuda eforturilor depuse de cadrele medicale, nu a mai putut fi salvată.
Ana Oros Daraban, în vârstă de 44 de ani era pasionată de călătorii, drumeții pe munte și făcea voluntariat. Era membra unui club sportiv din Bucureşti, voluntar la mai multe asociaţii şi ONG-uri care se ocupă de protecţia mediului înconjurător. Mai mult, tânăra era angajată ca expert în cadrul Direcţiei de Mediu a Primăriei Capitalei.
Atacată în același loc
În luna aprilie a anului trecut, Ana a fost atacată de o haită de câini în aceeași zonă. Atunci femeia a avut noroc pentru că prin zonă au trecut doi bicicliști care au salvat-o. Acum însă nu a mai fost nimeni care să o scoată dintre colții animalelor.
Oamenii legii au deschis o anchetă și fac cercetări în acest caz.
Mare de lacrimi după moartea Anei
Moartea Anei a venit ca un trăsnet pentru familie și prieteni. Pe rețelele de socializare curg mesaje de condoleanțe din partea celor care au cunoscut-o și apreciat-o.
„Dragi prieteni! Cu regret vă anunț că iubita noastră colegă Ana Oros nu mai este printre noi. Ca o ironie a sorții astăzi a fost mușcată și omorâtă în același loc și de aceeași câini (se pare).....Vom reveni cu noi amănunte. Sper ca totuși această știre să fie falsă, o colegă și prietenă a asociației noastre deja a plecat către INML la recunoastere, eu (Robert Mureșan) Președinte al asociației sper să fie doar o știre falsă deși s-au dat cateva telefoane să ne interesăm dacă este adevărat”, se arată în postarea paginii Alpin Club Pro-Mont Bucuresti.
„O veste tragica, din pacate Ana Oros Daraban nu a mai reușit sa castige in fata destinul Prea crud destinul acestui om! Dumnezeu Sa te ierte”
„Condoleanțe familiei și comunității de alergători și voluntari din care Ana făcea parte. Este dincolo de orice imaginație, justificări sau înțelegere ideea că cineva poate muri sfâșiat de câini într-o capitală europeană în secolul 21. O moarte oribilă și absurdă pentru care proprietarii animalelor sunt responsabili în aceeași măsură în care autoritățile nu sunt capabile să gestioneze acest fenomen și permit stăpânilor să lase nesupravegheați câini care pot deveni o amenințare pentru oameni”, transmite Tudor Pop.
„Drum lin către îngeri Ana Oros Daraban. Dumnezeu să aibă grijă de tine suflet bun și drag”
„Ai plecat prea repede din viața noastră, din gașca noastră, din sufletele noastre a tuturor! Drum lin către îngeri Ana Oros Daraban. Dumnezeu să aibă grijă de tine suflet bun și drag”
Ce spun oamenii legii
Poliția Capitalei a anunțat că Secția 20 Poliție a fost sesizată prin 112 că o persoană care alerga în zona unui lac din Sectorul 6 ar fi fost mușcată de câini.
„La fața locului s-au deplasat polițiștii care au identificat victima, iar un echipaj medical a constatat decesul.
În vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care s-a produs decesul, cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri. Trupul neînsuflețit urmează a fi transportat la INML în vederea efectuării necropsiei”, a transmis Poliția Capitalei, printr-un comunicat de presă.
Ce spune Primăria Sectorului 6
„Femeia a fost găsită de poliţişti pe câmp, la 270 de metri distanţă de cea mai apropiată locuinţă şi la 300 de metri distanţă de cel mai apropiat punct de digul Lacul Morii- zona neamenajată, aflată la graniţa cu Comuna Chiajna. Terenul a aparţinut CAP, iar împroprietăririle au fost făcute de autorităţile din Chiajna. În prezent, se află în posesia a trei persoane”, arată comunicatul de presă al Primăriei Sector 6, citat de news.ro.
Conform sursei citate, primăriile de sector nu au atribuţii pe partea de ecarisaj, singura instituţie abilitată să monitorizeze şi să strângă câinii maidanezi de pe raza administrativ-teritorială a Bucureştiului este Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei Generale.
„Chiar şi aşa, Poliţia Locală a Sectorului 6 sprijină ASPA. Au acţiuni săptămânale împreună. Mai mult, anul trecut echipele au fost însoţite de poliţiştii locali în zona Giluleşti Sârbi, în cadrul campaniei de conştientizare a sterilizării animalelor.
Important! Poliţia Locală Sector 6 nu a primit sesizări privind existenţa câinilor fără stăpân în zona unde s-a petrecut tragedia. Însă, aproape zilnic poliţiştii locali solicită intervenţia celor de la ASPA pentru a captura câinii făre stăpân din alte zone, în special cele aflate la graniţa cu comunele limitrofe”, mai arată sursa citată.
Ce spun reprezentanții Autorității pentru Supravgherea și Protecția Animalelor
Purtătoarea de cuvânt a Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) Cătălina Trănescu a declarat că ASPA a ridicat peste 120 de câini din luna aprilie a anului 2022, când victima făcuse sesizare după ce fusese atacată în aceeaşi zonă anul trecut, şi până în prezent, scrie news.ro.
„Această zona, zona Lacul Morii, este una cunoscută de noi ca fiind o zonă cu câini fără stăpân, ştim foarte bine anul trecut în aprilie a avut loc un incident, de asemenea, se pare că este vorba de aceeaşi femeie care a fost muşcată atunci de câini. De la momentul respectiv şi până în prezent ASPA a derulat zeci de acţiuni în această zonă, pe toate străzile adiacente acestui câmp. Am ridicat de pe aceste străzi peste 120 de câini până în prezent, din aprilie anul trecut, de la incidentul de atunci până acum. Am făcut sesizări către alte autorităţi deoarece această problemă a câinilor fără stăpân nu e doar problema ASPA. Am spus-o şi o repetăm – capturarea nu rezolvă cauza, ci efectul. Luăm câinii găsiţi pe străzi la acel moment, însă dacă nu acţionăm printr-un efort comun alături de alte instituţii să luăm măsuri pentru a prevenit astfel de incidente, din păcate, ne vom confrunta cu astfel de incidente în continuare”, a afirmat, sâmbătă, Cătălina Trănescu.
Chestionată la ce instituţii se referă şi ce măsuri pot fi luate, purtătoarea de cuvânt a ASPA a răspuns: „Departe de mine gândul de a face un ping pong între instituţii, că nu este ceea ce ar putea ajuta într-un fel sau altul, însă sunt lucruri reale care ţin de competenţele şi atribuţiile fiecărei instituţii şi care trebuie spuse”.
„Prin urmare, ASPA este responsabilă de gestionare câinilor fără stăpân de pe domeniul public al municipiului Bucureşti. În paralel cu noi ar trebui să avem sprijinul Poliţiilor Locale de sector, Poliţie Naţionale, care are competenţe faţă de ASPA şi anume să verifice proprietarii de câini, proprietarii de animale, dacă aceşti câini sunt microcipaţi, conform legii, dacă sunt sterilizaţi, conform legii, dacă sunt ţinuţi pe proprietăţi private îngrădite corespunzător în aşa fel încât ei să nu aibă acces să iasă pe domeniul public. Din păcate, aceste lucruri nu se întâmplă suficient. Sunt probleme care s-au agravat în ultimii ani acestea cu proprietăţile private. Sunt foarte multe proprietăţi private în Bucureşti, de regulă, la periferie, care nu sunt îngrădite corespunzător. Câinii intră şi ies pe domeniul public cum vor ei. Nefiind nesterilizaţi ei se înmulţesc. Înmulţindu-se şi ajungând adulţi se retrag în astfel de zone şi formează grupuri, ies după hrană şi pot avea comportamente agresive, atât faţă de oameni, cât şi faţă de alte animale mai mici. Nu există că odată ridicaţi să ajungă înapoi. Odată ridicaţi din teritoriu câinii de către ASPA sunt duşi în cele trei centre pe care noi le avem în gestionare, acolo ei sunt microcipaţi. Automat dacă s-ar întoarce în teritoriu ar exista o trasabilitate s-ar putea să se ştie că provin de la noi. Sunt microcipaţi, sunt sterilizaţi, vaccinaţi, deparazitaţi şi promovaţi spre adopţie. Ceea ce vedem în continuare în teritoriu nu sunt câini care ies din adăposturile noastre. Sunt câini continuă să se înmulţească, în proprietăţi private, în depozite, în şantiere în lucru, care formează grupuri care pot deveni periculoase”, a mai explicat Trănescu.
Purtătoarea de cuvânt a ASPA a mai spus că terenul din zona Lacul Morii este atât de extins încât abia se vede digul unde femeia a alergat şi a ajuns la locul unde ulterior a fost atacă de haita de câini. Aceasta a adăugat că femeia nu a ales varianta digului de a se întoarce spre locuinţe, ci a ales să vină pe câmp.
„În momentul de faţă echipajele noastre sunt în teren, acţionăm şi încercăm să capturăm aceşti câini care se presupune că sunt cei care au făcut atacul din această dimineaţă. Odată ajunşi în mijlocul câmpului…nu puteţi vedea cu ochiul liber, cam atât de mare e teritoriul încât nu reuşiţi să vedeţi capătul celălalt al digului de unde femeia a alergat şi a venit încoace, în mijloc. Ea nu a mai ales varianta digului să se întoarcă spre locuinţe, ci a ales să vină pe câmp. Fix în mijlocul câmpului s-a întâmplat acest eveniment. E un teritoriu foarte greu de acţionat. În momentul de faţă echipajele sunt acolo, avem puşcă cu tranchilizant, dar este o acţiune extraordinar de dificilă. Au fost identificaţi opt câini pe câmp. Echipajele sunt în încercarea de a face aceste capturări, însă fiind un teritoriu atât de mare, atât de vast este o operaţiune extrem de dificilă. Am identificat şi puiuţi ai acestor câini. Aceştia au fost mai uşor de prins”, a conchis Cătălina Trănescu.
Sursă foto: Facebook