Fratele unuia dintre muncitorii morți în accidentul teribil de la cariera Jilț Sud își strigă durerea printre lacrimi: „Poate trăia dacă aveau drumuri făcute! Nu au!”. VIDEO
Fratele unuia dintre bărbații morți în urma tragediei de la cariera Jilţ Sud își strigă durerea. Bărbatul, căruia nu îi venea să creadă că şi-a pierdut fratele, a reacţionat extrem de dur: „Poate trăia dacă aveau drumuri făcute! Nu au! Stau în birouri, nu iasă din birouri, la căldură, că-i nămol! Ei nu pot să meargă, noi putem să mergem, că suntem proştii lor! Proştii lor, să ia bani de pe urma noastră”.
Într-o declarație acordată pentru Gorj TV, bărbatul a afirmat: „Cum, mă, cum să fie mort? Cum să fie mort? Ce făcură, mă de atâta timp de când se întâmplă, că nu-s în stare mă, să facă drumuri? Nu-s în stare! Că dacă aveau drumuri făcute, poate trăia! Poate trăia dacă aveau drumuri făcute! Nu au! Stau în birouri, nu iasă din birouri, la căldură, că-i nămol! Ei nu pot să meargă, noi putem să mergem, că suntem proştii lor! Proştii lor, să ia bani de pe urma noastră! De pe urma noastră ia bani! Stau în birouri, nu iasă afară, nu fac drumuri!”
Unul dintre muncitorii implicaţi a spus în faţa jurnaliştilor că a scăpat „cu ajutorul lui Dumnezeu, atâta pot să spun”, el adăugând că au fost momente disperate, în care oamenii implicaţi încercau să se ajute unul pe celălalt.
„Puteţi să întrebaţi, sunt lideri de sindicat, să vă spună cum s-au luptat, cum au făcut şi greve pentru condiţiile de muncă, pentru tot! Şi uitaţi ce se întâmplă: dezastre! E carnagiu! Gândiţi-vă că astăzi plângem colegii noştri cu care ieri râdeam. Şi poate să se întâmple şi mâine, şi poimâine. Mulţi poate nu mai speră să iasă la pensie. E greu, mulţi ne-am învăţat cu răul şi zicem că e bine. Unde să ne ducem? Asta am învăţat, asta facem”, a declarat un muncitor.
Un alt bărbat prezent la locul accidentului a declarat presei că una dintre victime este „copil” şi abia se angajase la cariera Jilţ Sud.
Reamintim că trei persoane au murit şi mai multe au fost rănite după ce o maşină care transporta muncitori s-a răsturnat în carierea Jilţ Sud, din judeţul Gorj. Din primele informații, minerii ieșiseră din tură și urmau să fie înlocuiți, când se pare, din spusele martorilor, tancheta cu care erau transportați ar fi rămas fără frâne și s-a prăbușit în carieră -- detalii aici: NAȚIONAL. Trei persoane au murit, iar șapte au fost rănite după ce o mașină s-a răsturnat: a fost activat Planul Roșu de intervenție
Ce spun reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia
„În data de 17.01.2023, în jurul orei 13:00, în perimetrul carierei Jilţ Sud, personalul care a participat la intervenţia mecanică la Excavatorul 1400-05 a urcat într-un mijloc auto pentru a se deplasa la sediu. În timpul coborârii pe o pantă, înaintea podului de traversare a transportatorului cu bandă T 204, autovehiculul a derapat pe pod şi a căzut peste transportor, impactul soldându-se cu 16 victime. Printre acestea se numără 14 salariaţi ai CE Oltenia, din care trei au decedat”, au transmis reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia, marţi, într-un comunicat de presă.
Conform sursei citate, evenimentul a fost comunicat organelor abilitate pentru a fi cercetate şi stabilite cu exactitate cauzele şi împrejurările producerii acestuia.
„Conducerea şi colectivul CE Oltenia îşi exprimă regretul faţă de tragicul eveniment care a avut loc şi transmite sincere condoleanţe familiilor îndurerate”, mai indică sursa menţionată.
Amenzi foarte mari din partea ITM de-a lungul timpului
Inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, George Octavian Romanescu, afirmă că instituţia a dat „amenzi foarte mari” Complexului Energetic Oltenia în cadrul controalelor făcute de-a lungul timpului.
George Octavian Romanescu, inspector şef al ITM Gorj, a anunţat că doi inspectori de muncă fac cercetări la locul accidentului de la cariera Jilţ Sud.
„Am trimis doi inspectori de muncă la faţa locului, se află acolo în continuare, am anunţat de urgenţă conducerea Inspecţiei Muncii”, a declarat el, marţi seară, pentru antena3.ro.
Romanescu a precizat că verificările vor continua miercuri, când vor ajunge specialişti din cadrul Inspecţiei Muncii.
Întrebat despre autoutilitara cu care erau transportaţi angajaţii Complexului Energetic Oltenia, Romanescu a afirmat: „Nu, nu mi se pare normal, de fiecare dată când am avut control la Complexul Energetic Oltenia au primit amenzi foarte mari pentru mai multe lucruri... Amenzi foarte mari, de ordinul miliardelor, vorbim de bani vechi, şi pot să spun că în anul 2018 Inspectoratul de Muncă a dispus o măsură Complexului Energetic Oltenia, că are obligaţia să asigure mijloace de transport omologate şi autorizate pentru transportul lucrătorilor”.
Virgil Popescu: Nu putem lăsa o asemenea tragedie fără răspuns
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că tragedia de la cariera Jilţ Sud, soldată cu trei morţi şi mai mulţi muncitori răniţi, nu poate rămâne „fără răspuns”, precizând că se îndreaptă, marţi seară, spre judeţul Gorj.
„O gravă tragedie a răpit astăzi trei vieţi la Complexul Energetic Oltenia. Este cumplit. Gândurile mele sunt alături de familiile îndurerate şi mă rog să aibă putere în lupta cu durerea care îi încearcă. Accidentul s-a soldat inclusiv cu rănirea altor muncitori din cadrul complexului”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.
El a precizat că este în drum spre judeţul Gorj.
„Nu putem lăsa o asemenea tragedie fără răspuns. Mă îndrept către Gorj, chiar acum”, a adăugat el.
În autoutilitara răsturnată erau transportaţi oameni şi echipament
Primele verificări ale poliţiştilor arată că autoutilitara care a căzut la o diferenţă de nivel de aproximativ trei metri transporta muncitori, dar şi două tuburi metalice de acetilenă. Poliţia a deschis dosar pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
„Din primele cercetări efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că astăzi, în jurul orei 13:30, un bărbat, de 51 de ani, angajat al unei societăţi comerciale, în timp ce conducea o autoutilitară în incinta Carierei Jilţ, în care erau transportaţi angajaţi ai carierei miniere, a pierdut controlul autoutilitarei la trecerea peste un pod amenajat peste benzile transportoare, răsturnându-se la o diferenţă de circa 3 metri de sol. Poliţiştii au stabilit faptul că, în interiorul autoutilitarei, la momentul producerii incidentului, pe lângă muncitori, se mai aflau şi două tuburi metalice de acetilenă. În urma evenimentului, a rezultat rănirea a nouă persoane şi decesul a trei bărbaţi, de 29, 38, respectiv 48 de ani”, informează IPJ Gorj.
Managerul CE Oltenia: Mijlocul de transport care a fost implicat în eveniment nu avea destinaţia de transport persoane
Managerul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, afirmă că autovehiculul implicat în accidentul de la cariera din Gorj nu era destinat transportului de persoane şi anunţă, în acest context, că la nivelul Complexului Energetic se vor face verificări pentru a se stabili „de ce s-a transportat personalul cu acel mijloc de transport”, informează news.ro.
„În primul rând cred că ar trebui să alocăm, poate, mai multe resurse sau mai multe mijloace de transport, dar la ora asta nu există mijloace de transport pentru condiţiile din cariere, care să transporte mai mult de nouă persoane, luând în calcul şi cabina. Nu am identificat mijloace de transport care să poată să transporte mai mult de nouă persoane, deşi au fost cerinţe în caietul de sarcini, am pus condiţii în caietul... de asta nici nu avem mulţi ofertanţi pentru acest serviciu în carieră. De ani de zile noi punem condiţii în caietele de sarcini pentru mijloacele de transport de calitate superioară. (...) În cariere, există mijloace de transport destinate exclusiv transportului de persoane. Acest mijloc de transport care a fost implicat în eveniment nu avea această destinaţie. Avea destinaţie de transport marfă, unele dispozitive şi aşa mai departe. Noi, pe parte internă, în Complex demarăm o cercetare în sensul ăsta, să vedem care au fost cauzele, de ce s-a transportat personalul cu acel mijloc de transport, dar nu ne putem pronunţa înainte de a stabili Inspecţia Muncii”, a afirmat managerul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, la Euronews.
Întrebat dacă are informaţii conform cărora şi cu alte ocazii angajaţii ar fi fost transportaţi cu acelaşi mijloc de transport implicat în accidentul de marţi, managerul CE Oltenia a răspuns că nu poate răspunde, explicând că la nivelul Complexului există nouă perimetre miniere, care au statut de subunitate, iar fiecare dintre aceste subunităţi are propria conducere care stabileşte necesarul subunităţii.
„Sunt multe mijloace de transport în toate acest cariere, fiecare carieră are în jur de 7-8 mijloace de transport. Nu ştiu dacă acel mijloc de transport a mai asigurat transportul de persoane. Vă pot spune că în anii trecuţi se obişnuia un astfel de... să nu fi intrat aşa, ca o rutină, ca obişnuinţă. Tocmai ăsta a fost şi motivul pentru care am separat aceste servicii, transportul de persoane de transportul de marfă, şi nu s-a făcut un serviciu comun: pentru a avea mijloace de transport destinate exclusiv transportului de persoane”, a adăugat Daniel Burlan.
El a subliniat că a solicitat oferte de la mai multe firme din ţară pentru mijloace de transport în carieră, dar că nu a primit răspunsuri pentru a putea cumpăra maşini conforme activităţii în carieră.
„Acele mijloace de transport destinate exclusiv transportului de persoane se limitează la nouă locuri. În anii trecuţi am solicitat şi mijloace de transport cu o capacitate mai mare, pentru transport de persoane. Din păcate nu am avut oferte pentru aceste mijloace de transport, nu se pot omologa, nu pot să fie conforme pentru transportul în carieră. Singurul mijloc de transport conform care are şi atestatul RAR-ului este acesta, de nouă persoane”, a adăugat şeful CE Oltenia.
Întrebat cine crede că este responsabil pentru producerea accidentului în care trei oameni şi-au pierdut viaţa, managerul a răspuns că nu se poate pronunţa şi că aşteaptă rezultatele anchetei.
Sursă foto: Observator News / Gorj TV
Sursă video: Gorj TV