Percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Constanţa, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani
Astăzi au avut loc 17 percheziţii în judeţele Ilfov şi Constanţa şi în Bucureşti, la o grupare specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani, în domeniul importurilor de mărfuri din Turcia.
”La data de 21.12.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat un număr de 17 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Ilfov şi Constanţa şi a municipiului Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani”, a transmis, luni, DIICOT.
Procurorii au precizat că mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat ce a creat un mecanism complex format din mai multe societăţi prin intermediul cărora au fost efectuate mai multe operaţiuni de import mărfuri din Turcia.
Mecanismul a avut ca scop simularea de tranzacţii comerciale succesive prin intermediul mai multor societăţi, fiecare cu rol prestabilit, în scopul eludării plăţii obligaţiilor fiscale către bugetul general consolidat, tot demersul infracţional fiind iniţiat şi pus în executare în beneficiul unei singure societăţi comerciale controlate de către liderul grupării.
”Astfel o primă categorie de societăţi „fantomă" erau cele care aveau rolul de importator (eşalonul 3). Prin intermediul acestora erau realizate operaţiunile de import produse din Turcia dar şi din alte state din spaţiul extra-comunitar. Operaţiunile se desfăşurau la valori mult diminuate faţă de preţul la care, în final, mărfurile ajungeau la beneficiarul final şi real.
O a doua categorie (eşalonul 2) era reprezentată de societăţi care jucau rolul de intermediar, acestea declarând achiziţii de mărfuri de la societăţile importatoare şi transferându-le mai departe către alţi intermediari. În toate cazurile, pentru a se îngreuna eventuala depistare a activităţilor infracţionale, membrii grupării au interpus nu un rând de societăţi, ci două.
Ultima categorie era reprezentată de societatea beneficiară (eşalonul 1) care acţiona aparent legal. Această entitate realiza operaţiuni de achiziţii de la societăţile din eşalonul 2 (societăţile intermediare), la un preţ majorat substanţial, deducându-şi T.V.A. achitată la o valoare mult mai mare. În realitate, întreg mecanismul de import din Turcia era controlat şi coordonat de către liderii grupării, autotrenurile cu mărfuri ajungând din Turcia direct în depozitele beneficiarului final”, au mai transmis procurorii.
Potrivit acestora, toate tranzacţiile succesive realizate de la importator şi până la beneficiar erau majorate artificial ca valoare pentru a se crea T.V.A. deductibil cât mai consistent, în avantajul societăţii beneficiare.
Prejudiciul estimat în cauză se ridică la peste 27.000.000 de lei.
La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi duse, în vederea audierii, un număr de 32 persoane.