INCENDIUL DE LA PIATRA NEAMŢ
FILMUL TRAGEDIEI de la Piatra Neamţ: 8 bolnavi au ars de vii, alţi doi au murit în drum spre Urgenţe! IMAGINI după stingerea focului
O nouă tragedie a îndoliat o ţară întreagă şi a readus în minte dezastrul de la Colectiv de acum 5 ani. Sâmbătă seară, în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, 10 oameni şi-au pierdut viaţa într-un incendiu cumplit. Medicul de gardă a încercat să salveze bolnavii, ajutat de câteva asistente, dar a suferit arsuri grave, pe 40 la sută din corp. Ministrul Sănătăţii a anunţat că acesta va fi transferat la o clinică din Belgia.
Au acţionat peste 150 de persoane şi 35 de mijloace de intervenţie
Alerta la 112 a venit sâmbătă seară, la ora 19:00. Deşi pompierii au ajuns repede la faţa locului, pacienţii intubaţi şi aflaţi în stare gravă nu au avut nicio şansă de scăpare din calea flăcărilor. 8 persoane au ars de vii în salon, iar două au decedat, câteva zeci de minute mai târziu, în timp ce erau duşi către Unitatea de Primiri Urgențe.
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că pompierii au ajuns în cinci minute la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, iar incendiul izbucnit într-un salon al Secţiei de Terapie Intensivă a fost stins în 20 de minute.
”Apelul a venit în jurul orelor 19. Pompierii au ajuns la faţa locului cu echipajele de intervenţie şi cu Serviciul de Ambulanţă Neamţ în 5 minute. S-a intervenit şi din interior şi din exterior cu echipe de căutare-salvare Din păcate, s-au constatat 8 decedaţi în unul din cele 2 saloane, iar alte 2 persoane aflate deja în stare critică în urma infectării cu SARS -CoV2 au decedat în timpul evacuării către Unitatea de Primiri Urgenţe. Alte şase persoane - 2 intubate, 2 aflate pe intubaţie neinvazivă, două aflate pe oxigen - au fost evacuate la UPU, unde au fost stabilizate şi transportate la Leţcani", a declarat secretarul de stat în MAI.
Şeful IGSU, Dan Paul Iamandi, a spus că această intervenţie a fost foarte dificilă, iar degajarea mare de fum a îngreunat intervenţia, care a durat aproximativ 20 de minute. Au acţionat peste 150 de persoane şi 35 de mijloace de intervenţie.
Pompierii urmează să determine cauzele incendiului. Angajaţii din spital, însă, spun că totul ar fi pornit de la o priză de oxigen şi de la instalaţia electrică suprasolicitată.
Ministrul Sănătăţii a ajuns la Piatra Neamţ
„Eu am urcat la un moment dat pentru a vedea efectul, ce s-a întâmplat acolo, să înțeleg și eu cât de gravă este situația. Trist, un peisaj.... un COLECTIV, nu am alte cuvinte, o tragedie, chiar am văzut și un domn care își recunoștea mama, a venit și el după incendiu”, a povestit la Digi24 primarul municipiului, Andrei Carabelea.
Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a ajuns de urgență, sâmbătă seara, la Piatra Neamț: „Un eveniment tragic, aici, la Piatra Neamt, incendiu în secția ATI, 10 decese în rândul pacienților, un medic cu arsuri de 40%, alte trei persoane din aparatul medical cu arsuri de gradul 1 si 2, dar pe suprafață limitată, care nu necesită internare”.
Medicul erou, transferat în Belgia
Cei șase pacienți care au scăpat cu viață din iadul de la ATI au fost transferați la Spitalul Modular din Lețcani, județul Iași. Pentru a-i prelua, 4 autospeciale cu personal medical au mers sâmbătă seară la Piatra Neamț. „Două de victime multiple, două de terapie intensivă și mai avem pregătită una de la Spitalul Militar, care va fi disponibilă. Evident, personalul, care este mobilizat de acasă, pe care îl organizăm acum, și medicii din specialitățile de chirurgie plastică și ATI care se vor organiza aici, la Iași, în așteptarea pacienților”, a
declarat Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași.
Medicul de gardă rănit în incendiul de la Iași a fost transportat azi-noapte cu avionul la București pentru o primă evaluare. Ulterior acesta a fost transferat în Belgia.
Prefect: Secţia care a ars a fost mutată de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe nici măcar notificare la DSP
Prefectul judeţulu Neamţ, George Lazăr, a declarat la Digi 24, că Spitalul Judeţean Neamţ a greşit pentru că a mutat secţia ATI de la etajul 3 la etajul 2 fără vreo aprobare din partea Direcţiei de Sănătate Publică.
"Secţia care a ars a fost mutată de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe nici măcar notificare la DSP. Cu toate că era o modificare a structurii, nu s-a făcut adresa la DSP, era obligatoriu ca spitalul să facă acest lucru", a declarat prefectul de Neamţ, George Lazăr.
"La etajul 2 s-au făcut în ultimele zile lucrări în regie proprie pentru a mari capacitatea secţiei de ATI, care până acum funcţiona la un etaj mai sus. E doar o teorie, o supoziţie, încă nu a fost confirmată, că această mutare nu a respectat cadrul legal şi nu au fost verificări din partea celor care aveau competenţă şi răspundeau tehnic pentru această modificare. Specialiştii de la ISU, parchetul, poliţiştii, criminalistii trebuie să stabilească date concrete în urmă anchetei. Acum sunt nişte date care se desprind din discuţiile avute cu cadrele medicale şi cei de la ISU. A fost un fel de "hei-rup" de a muta secţia de la etajul 3 la etajul 2, efectuând lucrări pe cont propriu. Spitalul a greşit că a făcut lucrările fără aprobare", a conchis prefectul, la Digi 24.
Anchete după tragedie
Şeful IGSU, Dan Paul Iamandi, a declarat că a dispus crearea a două comisii vizând incendiul de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ soldat cu moartea a zece persoane. Una dintre comisii va determina cauza probabilă a incendiului, iar cea de a doua va verifica respectarea condiţiilor de autorizare, frespectiv dacă în ultima perioadă s-au făcut modificări care impuneau solicitarea unei autorizaţii de la ISU. La rândul său, premierul Ludovic Orban a susţinut că, din declaraţiile făcute în urmă cu câteva zile de managerul spitalului se ştie că erau prevăzute lucrări de instalaţii pentru mărirea numărului de paturi la ATI.
”Am dispus înfiinţarea a două comisii: una care va stabili cauza incendiului imediat ce se va putea, ce procurorul ne va permite accesul în interior; a doua comisie se va ocupa de verificarea în teren a respectării condiţiilor de autorizare. Să verifice dacă cumva în acea secţie s-au făcut modificări în ultima perioadă care impuneau solicitarea autorizaţiei de securitate la incendiu de la ISU Neamţ”, a afirmat Iamandi.
La rândul său, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a precizat că dacă spitalul a făcut orice modificare care necesita autorizaţii şi nu a cerut, atunci este alt aspect.
”Din declaraţiile managerului spitalului făcute cu câteva zile înainte, se ştie că au fost prevăzute nişte lucrări de instalaţii care au fost prezentate ca fiind destinate creşterii numărului de paturi la Terapie Intensivă. De asemenea, există informaţii privitoare la mutarea de la et 3 la etajul 2 a pacienţilor de la Terapie Intensivă. Nu ne hazardăm să dăm niciun fel de interpretare”, a subliniat prim-ministrul.
Sursă foto: Exploziv TV Neamt