dobroge.tv

Live

Grevă generală în educație. La Constanța, mai mult de jumătate dintre cadrele didactice nu au intrat la ore: „Sunt și profesori care își fac orele, dar nu toate”

22 mai 2023
Publicitate

Este grevă generală în școli! Sindicatele din Educație protestează începând de luni dimineață după ce negocierile cu Guvernul au eșuat la sfârșitul săptămânii trecute.

„Avem la nivelul școlii, 60-65% din totalul personalului didactic, inclusiv cadre didactice, auxiliare și nedidactice, care nu sunt la ore, dar mai sunt și profesori care își fac orele, dar nu toate”, a declarat Claudia Nițu, director Liceul Energetic Constanța.

„Procentual din numărul total de cadre didactice care sunt și membrii de sindicate ne-au comunicat cei doi lideri de sindicat că ar fi aproximativ 80% dintre profesori în grevă”, a declarat Anca Dragomir, director Colegiul Național de Arte Regina Maria.

Profesorii au cerut printre altele salarii mai mari și plata orelor suplimentare și a celorlalte sporuri prevăzute în contractul colectiv de muncă. De partea cealaltă, Guvernul le-a promis doar bonuri în valoare de 1.000 lei pentru debutanți, iar oferta a fost refuzată. La nivelul întregii țări, peste 150.000 de profesori și 70.000 de angajați din rândurile personalului auxiliar au intrat luni în grevă generală. La Constanța, mai mult de jumătate dintre profesori nu au intrat la ore.

„Mi se pare corect că colegii mei au început această acțiune pentru că și-au solicitat drepturile care li se cuvin. Suntem alături de dumnealor. Se apropie și examenul de Bacalaureat și sper ca Guvernanții să rezolve această problemă până în examenul de bacalaureat și nu numai, pentru că noi săptămâna viitoare susținem și examenul de atestat profesional și trebuie să găsim o cale de a comunica”, a mai declarat Anca Dragomir, director Colegiul Național de Arte Regina Maria.

Elevii îi susțin pe profesori și sunt de părere că investiția în educație este cea mai importantă.

„Cred cu tărie că susținerea profesorilor este esențială pentru o educație de calitate pentru noi. Este vorba de o luptă pentru normalitate în învățământ și recunoașterea valorii și a importanței profesorilor noștri. E o luptă pentru a asigura că ei primesc salarii corecte și condiții de muncă adecvate astfel încât să-și poată desfășura activitatea”, a declarat Francesco Cardello, vicepreședinte Asociația Elevilor Constanța.

De cealaltă parte, reprezentanții părinților consideră că cei mai afectați sunt elevii pentru că această grevă reprezintă o pauză forțată în procesul educațional și îi bulversează mai ales pe cei care se pregătesc de examenele finale care bat la ușă. Mai mult decât atât, mediile nu au fost nici ele încheiate, iar unii elevi mai au încă nevoie de note pentru încheierea situației școlare.

„Este posibil să se întârzie cu Evaluarea Națională cu competențele premergătoare bacului și nu e sigur că toți profesorii și-au încheiat activiatea de predare și evaluare, mediile nu s-au încheiat, ar mai note de ajustat la unii elevi. Principala problemă rămâne cu întârzierea pregătirii pentru bac și evaluare și cine va participa în comisii, va fi o problemă”, a declarat Dănuț Cernat, vicepreședinte Asociația Națională a Părinților.

În acest moment la nivelul județului reprezentanții Inspectoratului Județean nu au o situație clară cu privire la numărul de profesori care se află în grevă.

„Nu am primit decât din partea unuia dintre cele două sindicate care sunt reprezentate la nivelul județului Constanța, dar nu avem o situația clară oficială. Ni s-a comunicat și de către directori că situația este una fluctuantă și că au fost foarte multe modificări înregistrate. Am solicitat la prima oră ca inspectorii școlari să verifice dacă sunt probleme legate de derularea activității administrative și nu numai în unitățile de învățământ”, a declarat prof. Sorin Mihai, inspector școlar general ISJ Constanța.

Profesorii vor rămâne în grevă generală până când vor ajunge la un numitor comun cu guvernanții. Concret, sindicaliștii vor ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233