Grevă de avertisment şi la Constanţa. Cursurile au fost întrerupte astăzi timp de două ore: ''Nu mai putem accepta sub nicio formă să fim umiliți''
Grevă de avertisment în educație. Cursurile au fost întrerupte astăzi timp de două ore. Elevii constănțeni care aveau ore în intervalul 11.00-13.00 au stat în clase, însă profesorii nu le-au predat nimic. Dascălii amenință că vor îngheța anul școlar dacă Guvernul nu va da curs revedicărilor pe care le au. Printre acestea se află: salarii mai mari precum și plata orelor suplimentare.
Profesorii s-au săturat. După ce săptămâna trecută peste 15.000 de cadre didactice au ieșit în stradă și au protest în capitală, miercuri aceștia au intrat în grevă de avertisment. În intervalul orar 11.00-13.00 elevii constănțeni au stat în clase, însă profesorii nu au predat nimic. Evaluările programate pentru cei de clasa a VIII-a nu au fost afectate.
„Am solicitat reprezentanților județeni să ne comunice o situație a membrilor sindicali din fiecare unitate de învățământ, care au precizat că vor participa la greva de avertisment. Am solicitat acest lucru pentru a le putea pune la dispoziție tuturor directorilor o situație a resursei umane, astfel încât să poată gestiona adecvat evaluările naționale. Până la acest moment nu am primit documentul”, a declarat profesorul Sorin Mihai, inspectorul școlar șef, ISJ Constanța.
Liderii sindicatelor din educație au anunțat încă de săptămâna trecută că vor intra în grevă generală luni, 18 mai, dacă problemele lor nu vor fi rezolvate. Ultima grevă de acest gen a avut loc în urmă cu 18 ani. Atunci profesorii nu au intrat la ore timp de trei săptămâni. Dacă se va ajunge aici, cel mai probabil, Evalurea Națională și Bacalaureatul ar putea fi decalate.
“Nu mai putem accepta sub nicio formă să fim umiliți, să ni se mențină un statul social care nu este corespunzător importanței acestei profesii mai mult decât norme. Așa nu se mai poate. Că nemulțumirile liderilor de sindicat nu sunt nemulțumiri de lideri sunt nemulțumiri de sistem, nemulțumiri ale tuturor colegilor”, a spus Marius Ovidiu NISTOR, presedinte Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.
Revendicările profesorilor sunt următoarele:
• Majorarea salariilor personalului din învăţământ;
• Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
• Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
• Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
• Decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.;
• Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
Reprezentanții Ministerului Educației și cei ai sindicatelor au purtat mai multe discuții miercuri.
1. Creșterile salariale și alte drepturi de natură salarială solicitate de federațiile sindicale nu fac obiectul contractului colectiv de muncă. Prin urmare, acestea nu pot fi negociate cu Ministerul Educației.
2. În ceea ce privește salarizarea cadrelor didactice, Ministerul Educației a înaintat către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, o serie de propuneri privind noile grile de salarizare pentru personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic.
3. Pentru negocierile privind contractul colectiv de muncă, Ministerul Educației a emis ordinul de ministru privind constituirea comisiei de negociere a acestuia, în data de 16.05.2023.
Prima întâlnire a comisiei constituite în vederea negocierii unui nou contract colectiv de muncă ar urma să aibă loc joi.