Notele slabe la simularea Evaluării Naționale îi îngrijorează pe părinți și profesori: „Cumva era de așteptat prin prisma perioadei prin care au trecut cu școala online”
Rezultatele la simularea Evaluării Naționale îi îngrijorează pe profesori, dar mai ales pe părinții care se tem că elevii vor lua note foarte mici la examenul final. Notele obținute în acest an sunt în limita mediocrității din 2022. Potrivit Ministerului Educației, peste 40% dintre elevii clasei a VIII-a care au susținut simularea examenului de Evaluare Națională în acest an au luat note sub 5 la Matematică, iar aproape 25% au luat sub 5 la Limba română.
Simularea la Evaluarea Națională nu a adus chiar rezultatele dorite de către profesori și elevi. Elevii clasei a VIII-a au obținut note mai mici în acest an față de anul trecut. Părinții și cadrele didactice dau vina pe slaba pregătire din ultimii ani. Faptul că elevii au trecut printr-o perioadă de învățare în mediul online, acest lucru a influențat major procesul educațional, însă nu în bine.
„Da, sunt mai slabe și cred că pe viitor, vor fi din păcate în același trend. Cumva era de așteptat prin prisma perioadei în care au trecut cu școala online, s-au implicat mai puțin atât elevii, cât și dascălii”, a declarat Dănuț Cernat, vicepreședinte Asociația Națională de Părinți.
„Evident că în ultimii doi-trei ani s-au produs o serie de cauze care au influențat starea afectivă și nivelul de pregătire al elevilor. Este acum efectul unor cauze trecute. Anul de online, de fapt, mai mult decât un an, apoi o oboseală psihică, nu numai a copiilor, a societății în general”, a declarat prof. Vasile Nicoară, director CNMB.
Datele centralizate de Ministerul Educaţiei pe baza rapoartelor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene nu arată prea bine. La limba și literatura română 75,3% dintre elevi au luat note mai mari sau egale cu 5, iar la matematică în aceeași situație au fost 59,2% dintre elevi prezenți la simulare.
„Un procent uriaș de elevi care nu reușesc să ia măcar nota 5, nici la română și nici la matematică. La matematică ca să iei nota 5 trebuie doar să faci niște calcule și să ai niște noțiuni de bază. Simulările de acum și rezultatele care vor fi la Evaluarea Națională o să ne arate eșecul sistemului de învățământ”, a declarat Ariana Dudună, președinte Asociația Elevilor din Constanța.
Psihologii școlari trag un semnal de alarmă. Motivația este ceea ce le lipsește elevilor susțin specialiștii, însă nici presiunea părinților asupra celor mici nu face bine.
„Faptul că ei nu sunt suficient de motivați, și tratează simularea ca pe o activitate nu foarte importantă, nu obligatorie. Sunt și unii părinți care pun presiune pe ei și copiii ajung să clacheze în fața unor astfel de examene, iar alții pur și simplu nu sunt motivați suficient ca să învețe mai mult”, a declarat Elena Stambuli, psiholog școlar.
De teamă că nu vor reuși să obțină o notă decentă la Evaluarea Națională, reprezentanții părinților susțin că mulți adulți îi vor pune pe copii să facă ore suplimentare.
„Părinții se văd nevoiți să insiste tot mai mult pe meditații, care acum pe ultima sută nici nu prea mai ajută”, a mai declarat Dănuț Cernat, vicepreședinte Asociația Națională de Părinți.
Notele obținute la simulare se trec în catalog, doar la solicitarea scrisă a elevului. Acesta ar mai putea fi un motiv în plus pentru care unii aleg să trateze superficial această testare. La nivelul județul Constanța, 464 de elevi au luat note sub 5 la limba literatura română și doar 18 au obținut punctaj maxim. De asemenea la matematică au fost 940 de copii care nu au obținut un punctaj mai mare de 5, iar 65 au luat nota 10.