Emoţii pentru viitorii profesori constănţeni. Astăzi au susținut examenul de titularizare
Viitoarele cadre didactice au susținut astăzi examenul de Titularizare. Emoții n-au avut doar candidații, ci și părinții acestora care timp de patru ore și-au așteptat copiii cu sufletul la gură. Subiectele au fost ușoare, susțin cei mai mulți dintre viitori dascăli. Ceea ce îi sperie însă este dacă vor avea sau nu un loc de muncă din toamnă.
Puțin după ora 12.00, primii candidați au început să iasă din centrele de examen. Peste 1.000 de profesori, dar și viitori dascăli s-au înscris la concursul de ocupare a posturilor sau catedrelor didactice vacante sau rezervate din învățământul preuniversitar.
„A fost ok, am picat pe subiect, a fost în regulă”, spune o candidată.
„Examenul a fost ușor ca și cerințe”, spune o altă candidată.
Chiar dacă s-au plâns că materia este stufoasă și că au foarte mult de învățat, o parte dintre viitori profesori au rămas surprinși când au văzut subiectele. Spun că au fost ușoare și speră la o notă mare.
„Măcar un 7-8”, spune o candidată.
„Cred că în jur de un 8 și ceva”, spune o altă candidată.
„Învață și e destul de greu, e mult, eu chiar mă iau de ea să învețe mai puțin”, spune un constănțean.
Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, candidații trebuie să obțină la proba scrisă minimum nota șapte, iar pentru angajarea pe perioadă determinată, minimum nota cinci.
Candidații au intrat în sală la ora 8.00, iar de la ora 9.00 a venit și plicul cu subiecte. De atunci aceștia au avut la dispoziție patru ore pentru rezolvarea itemilor. De asemenea, viitoarele cadre didactice au putut folosi doar instrumente de scris de culoare albastră, transmite Elenis Halep, reporter Dobrogea TV.
Trei centre au fost pregătite pentru candidați. Concret, aceștia au susținut miercuri titularizare a Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Colegiul Comercial „Carol I”. Însă, unii părinți, care își așteptau copiii să iasă din examen, au susținut că anul acesta organizarea de la nivelul inspectoratului a fost cam ambiguă.
„Până aseară târziu nu știa unde se ține examenul, peste tot dezinteres total”, spune un părinte.
De aceeași părere sunt și o parte dintre candidați.
„Păi cu greu se pun informațiile pe site, noi fiind noi, cu user name-ul și parola. Și noi fiind proaspăt ieșiți din liceu, nu prea știm”, spune o candidată.
Potrivit Inspectoratului Școlar Județean, centrele de examinare au fost făcute publice cu două zile înainte de proba scrisă. O altă problemă pe care au ridicat-o candidații este numărul prea mic de posturi libere.
Candidată: Nu sunt suficiente.
Reporter: De ce e delicat subiectul?
Candidată: Tocmai din acest motiv că sunt destul de puține. An de an stai și dai examenul și te gândești ce șanse mai ai pentru următorul an.
„Deci de 10 ani dau examen, nu depinde de dorința mea”, spune o altă candidată.
Primele rezultate se vor afișa pe 19 iulie. În aceeași zi dar și pe 20 iulie, candidații pot depune contestații. Cei nemulțumiți vor afla notele pe 27 iulie.