Astăzi a avut loc proba la Matematică a Evaluării Naționale. Părinții și-au așteptat copiii cu sufletul la gură: „Cred că noi avem mai multe emoții decât ei”
Ultimele două subiecte le-au cam dat bătăi de cap elevilor de clasa a VIII-a. Aproximativ 6.000 de copii din județul Constanța au susținut astăzi proba la Matematică. Unii profesori spun că exercițiile și probleme pe care aceștia au fost nevoiți să le rezolve au fost destul de simple. Și asta pentru că, susțin dascălii, s-a pus mai mult accentul pe abilități de calcul, creativitate și imaginație. De cealaltă parte, o parte din elevi spun că s-au cam împotmolit la unele subiecte. Materialul pe care a fost examenul a venit pe broșură, ca anul trecut.
La o școală din centrul municipiului, emoțiile au început încă de dimineață. Părinții s-au adunat în fața unității de învățământ și și-au așteptat cu sufletul la gură copiii. Este primul examen decisiv din viața lor și prima treaptă în formarea viitorului lor.
„Cu emoții, bineînțeles, dar s-a pregătit. Cred că noi avem mai multe emoții decât ei. Și sperăm să fie bine”, spune un tătic.
„Emoții sunt la amândouă. Acum, româna zic eu.. e băiat și băieții de obicei cu literatura.. Dar sperăm să fie bine rezultatul final”, spune o mămică.
La 11 şi 3 minute au început să iasă din şcoală primii elevi de clasa a VIII-a. Copiii spun că subiectele au fost ușor de abordat, dar au întâmpinat ceva probleme la al doilea și al treilea subiect.
„Destul de ușor, adică I și II au fost destul de ușoare, dar la III, ultimele trei probleme au fost mai greuțe”, spune un elev.
Elev: Au fost ok subiectele. A fost ușor de trecut prin ele.
Reporter: A fost ceva mai dificil, ce ți-a dat bătăi de cap?
Elev: Am stat să mă gândesc la subiectul II puțin, dar în rest a fost ok. Subiectul III a fost destul de lejer.
La fel ca anul trecut, subiectele au venit pe o broșură, pe foile căreia elevii au scris și rezolvările. 120 de centre de examen s-au constituit la nivelul județului Constanța pentru Evaluarea Națională.
Accesul elevilor în sală a fost permis între orele 08.00-08.30, iar proba propriu zisă a început la ora 09.00. Examenul s-a desfășurat timp de două ore, iar elevii trebuiau să aibă asupra lor un act de identitate și un instrument de scris de culoare albastră.
Unii părinţi sunt de părere că timpul alocat pentru probele scrise nu este suficient, mai ales că jumătate din anii de gimnaziu au fost făcuți în mediul online. Adulții spun că materia este multă, grea și că a fost nevoie de multe ore de meditații pentru a recupera.
„Am o fetiță în clasa a VIII-a. După doi ani de pandemie, din punctul meu de vedere nu s-a făcut suficient. Iar cele două ore pentru evaluare, dacă un copil are și emoții.. eu ca adult acum am emoții, dar dacă un copil are emoții, asta înseamnă că se poate pierde. Cele două ore sunt insuficiente”, spune o mămică.
Media generală obținută la Evaluarea Națională reprezintă 80% din media de admitere la liceu, pe când notele din gimnaziu au o pondere de 20%. Un tur de emoții urmează și pe 23 iunie, odată cu publicarea primelor rezultate. Tot în aceeaşi zi, dar şi în ziua următoare se vor putea depune și contestaţiile. Cei nemulțumiți vor afla notele finale pe 30 iunie.