dobroge.tv

Live

Unii profesori și părinți constănțeni, nemulțumiți de modificările aduse sistemului de învățământ: „Schimbările acestea prea bruște și prea de la an la an sunt bulversante”

31 mai 2022
Publicitate

Este oficial. Din anul școlar viitor media notelor va fi încheiată doar o singură dată, iar tezele nu vor mai fi obligatorii. Concret, s-a decis ca numărul minim de note pentru o disciplină să fie egal cu N+3, unde N este numărul de ore alocat săptămânal pentru o anumită disciplină. Ceea ce înseamnă că dacă, de exemplu, la matematică există două ore pe săptămână, profesorul îi va pune elevului cinci note. Cursurile vor începe pe 5 septembrie.

Media anuală a elevilor va fi încheiată dintr-un număr de note pe care fiecare profesor îl va decide pentru fiecare situație în parte, fără să existe un regulament de notare strict, cum era până acum. Noile modificări din sistemul de învăţământ, a mai spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, le vor oferi profesorilor mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an școlar.

Modificarea esențială, care a fost deja agreată, deși discuțiile sunt în curs, este aceea că: se renunță la mediile semestriale, se renunță la obligativitatea susținerii tezelor semestriale”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Schimbările nu sunt însă pe placul tuturor, în special în viziunea profesorilor și a părinților, care spun că atât ei, cât și elevii au nevoie de timp pentru a se adapta la noul sistem impus.

Schimbările acestea prea bruște și prea de la an la an, cred că sunt bulversante, nu numai pentru noi, profesorii, cât și pentru părinți și pentru elevi”, a declarat prof. Claudia Nițu, director Liceul Energetic Constanța.

Îi împiedică într-adevăr să se mai verifice periodic, pe elevi. Nimeni nu împiedică profesorii, la sfârșitul fiecărui modul să facă un fel de recapitulare a materiei și să le dea un extemporal, o lucrare prin care să verifice cum au înțeles materia respectivă”, a declarat Dănuț Cernat, vicepreședinte Asociația Părinților Constanța.

Este un dezavantaj pentru că ne sistematiza toată materia într-o singură evaluare și ne pregătea oarecum pentru vacanță. Nu trebuia să mai învățăm extrem de mult în vacanță”, spune un elev.

Însă, pentru cei mai mulți elevi, renunțarea la teze, înseamnă, mai mult timp liber. Spun că viața lor ar fi mai ușoară dacă nu ar avea pe cap lucrările scrise semestriale. Deciziile vin pe fondul schimbării structurii anului școlar și trecerii de la semestre la „module de învățare”. Vor fi cinci module, alternate de cinci vacanțe.

Oricum era o metodă învechită de a testa elevii și sper să fie mult mai bine”, spune un elev.

Păi e mai bine așa decât să ne stresăm să învățăm”, spune un alt elev.

Trebuia să învățăm tot ce am făcut într-un semestru într-o seară și nu era așa bine”, spune o elevă.

Nu o să ne mai stresăm atât de mult cu învățatul și o să putem și noi să facem activități care sunt importante pentru noi”, spune un elev.

Renunțarea la mediile semestriale și la obligativitatea tezelor sunt doar câteva dintre schimbările anunțate de ministrul Educației. Anul școlar se va încheia cu o singură medie generală, vor fi cinci module, iar cursurile vor începe pe 5 septembrie. De asemenea, la nivelul județului Constanța, vacanţa mobilă din februarie 2023 va avea loc în perioada 20 - 24 februarie.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233