dobroge.tv

Live

Sorin Cîmpeanu a anunţat schimbări importante în Educaţie. Se renunţă la mediile semestriale şi la teze, o singură medie generală la finalul anului şcolar - VIDEO

30 mai 2022
Redactia DTV
Publicitate

Marţi, 31 mai, va fi publicat, în Monitorul Oficial, Regulamentul de funcţionare a învăţământului preuniversitar. Potrivit ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, principalele modificări sunt că se renunţă la mediile semestriale şi la teze, iar la finalul anului va exista o singură medie generală.

”La acest moment este în curs de finalizare întâlnirea Comisiei pentru Dialog Social (...) pentru a se definitiva Regulamentul de organizare şi funcţionare a învăţământului preuniversitar, astfel încât mâine aceste modificări să îmbrace forma unui ordin de ministru şi să fie transmise spre publicare în Monitorul Oficial”, a declarat, astăzi, ministrul Educaţiei, într-o conferinţă de presă.

Cîmpeanu a precizat şi că s-a agreat ca numărul minim de note pentru o disciplină să fie egal cu n+3, unde n este numărul de ore alocate săptămânal pentru o disciplină. Aşadar, pentru o materie care este predată de două ori pe săptămână, într-un întreg an şcolar vor fi necesare cel puţin 5 note.

”Se renunţă la mediile semestriale, se renunţă la obligativitatea susţinerii tezelor. Va fi o singură medie generală la finalul anului şcolar, iar profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an şcolar”, a mai declarat ministrul.

Când au vacanţă elevii, în februarie

Potrivit ministrului Educaţiei, 30 dintre judeţele ţării vor avea vacanţa mobilă din februarie 2023 în a patra săptămână din februarie, 10 judeţe, o vor avea în a treia săptămână, iar Ilfov şi Suceava sunt cele două judeţe care vor avea vacanţă în a doua săptămână a lunii.

Cele 10 judeţe care vor avea vacanţă în perioada 13-17 februarie sunt: Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Cluj, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Teleorman şi Prahova.

Judeţele care vor avea vacanţă în perioada 20 - 24 februarie sunt: Constanţa, Tulcea, Giurgiu, Ialomiţa, Olt, Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Vâlcea Buzău, Brăiia, Galaţi, Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi, Botoşani, Satu Mare, Sălaj, Maramureş, Arad, Timiş, Alba, Sibiu. Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş.

“A fost stabilită poziţionarea vacanţei mobile din luna februarie în întreg sistemul naţional de învăţământ. Sunt 30 de judeţe care au decis ca vacanţa din luna februarie să fie în ultima săptămână, sunt zece judeţe care au decis ca vacanţa să fie în cea de-a doua săptămână a lunii februarie, este vorba de judeţele Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Cluj, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Teleorman şi Prahova. Şi sunt Bucureştiul şi Suceava care au decis ca săptămâna de vacanţă din luna februarie să fie cea de-a doua săptămână. Deci două judeţe au decis în a doua săptămână, zece judeţe au decis în a treia săptămână şi 30 de judeţe au decis în a patra, ultima săptămână din februarie”, a transmis ministrul Educaţiei.

Ministerul Educaţiei propune instituirea programului naţional “Masă sănătoasă în şcoli”

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că propune instituirea programului naţional “Masă sănătoasă în şcoli”, care s-ar putea derula în următorii cinci ani şi ar beneficia de o finanţare de un miliard de euro, urmând să contribuite la reducerea abandonului şcolar. De asemenea, ministrul a precizat că programul va fi gestionat împreună cu Ministerul Agriculturii. Programul ar urma să „cupleze surse de la bugetul naţional şi fonduri externe, nerambursabile şi rambursabile”. 

“Cea de-a patra informaţie pe care doresc să o transmit este decizia de a propune instituirea unui Program integrat naţional <<Masă sănătoasă în şcoli>>. Programul urmează să aibă o durată de cinci ani: 2022 – 2027, să fie gestionat în parteneriat de către Ministerul Educaţiei şi Ministerul Agriculturii, să aibă o finanţare de un miliard de euro pentru cei cinci ani, să cupleze surse de finanţare de la bugetul naţional şi fonduri externe nerambursabile si rambursabile. În total, aceste surse de finanţare vor trebui să genereze un miliard de euro pentru finanţarea programului astfel încât să avem o extindere semnificativă a programului de sprijin pentru reducerea abandonului şcolar, pentru un număr cât mai mare de elevi. Criteriile vor fi stabilite de către Ministerul Educaţiei, luând în considerare vulnerabilitatea mare şi medie din perspectiva abandonului şcolar”, a explicat ministrul Educaţiei.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233