Emoţii pentru viitorii profesori constănţeni. Zilele acestea, aspiranții la un post în învățământ se înscriu la examen: ''Posturile se subțiază de la an la an''
Avem profesori însă nu și suficiente posturi. Puțin peste 3.160 de locuri sunt disponibile. Numărul este unul mic, spun candidații. Și asta pentru că într-o singură zi, sute de viitori dascăli își depun dosarul pentru titularizare, iar multe catedre nu sunt complete. De exemplu, o singură persoană poate să ia orele chiar și din patru sau cinci unități de învățământ pentru a avea o normă întreagă. Zilele acestea, aspiranții la un post în învățământ se înscriu la examen.
Înainte de ora 10.00, la Palatul Copiilor, s-au strâns zeci de viitori profesori. Toți au venit cu dosarele pregătite pentru a se înscrie la examenul de titularizare.
„Am așteptări mari, dar acum să vedem, rămâne de văzut”, a spus o profesoară.
„Multă informație, timp scurt de învățat. Într-o lună, că după ce terminăm școala, într-o lună este examenul”, a spus un profesor.
„Am participat și anul trecut și acum doi ani. Am prins post, dar trebuie să te prezinți, dacă nu prinzi un post de titular trebuie să te prezinți în fiecare an”, a spus o altă profesoară.
Emoții mari au avut însă cei care vor susține pentru prima oară examenul. Însă, speră la note bune astfel încât să poată prindă un post. Ba mai mult, pentru cei cu înclinații către educație nu există alte opțiuni, oricât de acerbă este concurența. Ce îi nemulțumește însă pe candidați este numărul mic de locuri. Deși anul acesta, sunt mai multe posturi vacante față de anii anteriori, o mare parte dintre ele sunt catedre care nu sunt întregi, adică de 18 ore.
„Nu prea sunt suficiente și tocmai de aceea suntem puțin sceptici. Totuși gândim pozitiv în prezent și că vom lua un post, vom prinde și vom ocupa un post pe care ni-l dorim”, a spus o profesoară.
Pentru anul școlar 2022-2023 sunt peste 3.160 de locuri.
„Sunt discipline la care numărul de candidați este mult mai mare decât cel al posturilor, dar și la care există un excedent de personal, sunt și discipline unde există un deficit de personal”, a declarat Mihai Stere, membru Consiliul Consultativ al Resurselor Umane ISJ Constanța.
Anul acesta, cei care susțin examenul de titularizare nu vor mai fi nevoiți să vină într-o anumită zi pentru a depune dosarul. Timp de șapte zile, aspiranții la un post în învățământ se pot înscrie în orice zi indiferent de specializare.
„Ca în fiecare an, numărul candidaților, mai ales în ultimii ani, este din ce în ce mai mare. În jur de 1.000 de candidați ne așteptăm. Așa a fost în ultimii doi ani”, a precizat Mihai Stere, membru Consiliul Consultativ al Resurselor Umane ISJ Constanța.
Înscrierile au loc în perioada 09-17 mai. Concursul se va desfășura în luna iulie. Pentru a obține un post de titular, candidații trebuie să obțină minimum nota 7.