dobroge.tv

Live

CONSTANŢA. Bătaie pe locurile pentru clasa zero. Deși cererile se pot depune până pe 10 mai, cei mai mulți dintre părinţi s-au înghesuit încă din prima zi

13 aprilie 2022
Publicitate

Părinții ai căror copii vor merge din toamnă la școală trăiesc zilele acestea primele emoții: au început înscrierile pentru grupa pregătitoare. Bătălia pentru cele mai bine cotate școli din Constanța a început deja. Mulți dintre părinții vor ca micuții lor să învețe în cele mai bune unități de învățământ. Deși cererile se pot depune până pe 10 mai, cei mai mulți dintre adulți s-au înghesuit încă din prima zi. Anul acesta, la nivelul județului sunt peset 6.700 de locuri. Mai mult, o clasă nu trebuie să aibă mai mult de 22 de elevi.

Ca în fiecare an, primăvara începe bătaia pe locurile pentru clasa pregătitoare. Există unități de învățământ vânate de părinți încă din prima zi de înscrieri. Deși prima etapă de abia a început, cei mai mulți dintre părinți au depus deja dosarele. Au venit la școală cu actele pregătite pentru a-l înscrie pe cel mic.

"Eu am trei copii și toți sunt la această școală și este o școală bună. Este o singură clasă numai că, la momentul acesta, copilul meu va intra pentru că are frați în școală. Este unul dintre criterii", a spus o constănţeancă.

Un alt criteriu popular în alegerea unei instituții de învățământ este distanța față de domiciliu.

"Pentru că este aproape de noi, aici stăm și bunicul poate să vină să-l ia de la școală cât timp suntem noi la muncă", a spus o altă constănţeancă.

În orașul Constanța, pentru anul școlar 2022-2023 sunt disponibile aproximativ 2.000 de locuri în peste 90 de clase. 132 de locuri sunt la Școala Gimnazială nr. 39 ,,Nicolae Tonitza”.

„La școala noastră, până în acest moment, s-au înscris peste 100 de copii. Sunt peste 100 de cereri de înscriere”, a declarat prof. Iuliana Ionescu, director Școala Gimnazială nr. 39 ,,Nicolae Tonitza” Constanţa.

Însă, chiar dacă locurile se ocupă, părinții pot continua să depună dosarul pentru că există câteva criterii pe care copilul trebuie să le îndeplinească, iar nu de puține ori s-a întâmplat ca un micuț să fie respins în detrimentul altuia.

„Mai departe urmează o etapă suplimentară. În situația în care rămân locuri disponibile ele vor fi raportate pentru etapa a doua a înscrierilor”, a precizat prof. Iuliana Ionescu, director Școala Gimnazială nr. 39 ,,Nicolae Tonitza” Constanţa.

Înscrierile pentru clasa pregătitoare au început luni pe 11 aprilie. Cererile se pot depune la sediul unității de învățământ alese atât fizic, cât și online sau prin poștă.

Și la Colegiul Național Pedagogic ,,Constantin Brătescu” din Constanţa mai mult de jumătate dintre locuri au fost deja ocupate, iar prioritate au copiii care au fost la grădinița unității de învățământ. Apoi se ia în considerare dacă acesta are un frate sau o soră care studiază aici.

„Pentru anul școlar 2022-2023 prevede 3 clase, 2 în învățământul tradițional și una în alternativa educațională „Step by Step”, fiecare cu câte 22 de locuri. Până în momentul de față au fost depuse în jur de 40 de solicitări”, a spus prof. Ana Maria Ciubotaru, director Colegiul Național Pedagogic ,,Constantin Brătescu” Constanţa.

La nivelul județului Constanța există peste 6.700 de locuri, atât la stat, cât și în sistemul privat. În cazul în care cererea este mai mare, Inspectoratul Școlar Județean are posibilitatea de a suplimenta numărul acestora. Mai mult, potrivit legii Educației Naționale o clasă din învățământul primar cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22. Prima etapă de înscriere se va încheia pe 10 mai, iar cea de-a doua va începe pe 30 mai.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233