dobroge.tv

Live

O școală privată din Constanța a pregătit o clasă pentru copiii ucraineni. Elevă: „Mulțumesc tuturor românilor care ne-au oferit ajutor”

23 martie 2022
Publicitate

Copiii ucraineni refugiați care se află în Constanța au început să meargă la școală. O unitate de învățământ privată de la malul mării și-a deschis porțile pentru aceștia. Este vorba de 12 elevi ucraineni cu vârste cuprinse între șapte și 12 ani. Cea care le ține cursurile este chiar o învățătoare din Ucraina care și ea a fugit din calea războiului și a ajuns la Constanța. Aici, copiii învață inclusiv limba română.

Așa încep aproape toate orele pentru copiii ucraineni care au ajuns la Constanța. O școală privată de la malul mării a pregătit o clasă unde învață 12 elevi. Aici, își desfășoară toate orele. Iar pe lângă cursurile pe care le au în limba maternă, cei mici învață și limba română.

Da, îmi place foarte mult la școală și doresc să învăț în continuare. Mai mult, îmi doresc să învăț limba română”, spune un băiețel.

Mi-a plăcut foarte mult cum ne-au primit oamenii. Ne-au primit cu placere și cu sufletul deschis. Mulțumesc frumos tuturor românilor care ne-au oferit ajutor”, spune o fetiță.

În acest moment, în clasă sunt elevi de la clasa a I-a și până la clasa a V-a. Învățătoarea care se ocupă de acești copiii este Veronica. O româncă din Ucraina, refugiată și ea.

Sunt foarte deschiși. În prima zi au fost puțin mai încordați. Dar foarte ușor s-au acomodat, au făcut cunoștință, vin cu plăcere la școală”, a declarat înv. Veronica Bolocan, voluntar.

Și-ar dori o clasă mai mare, iar conducerea unității încearcă să găsească soluții pentru copiii refugiați.

Nu avem spațiu dar sunt foarte mulți copii doritori. Este ceva complicat să facem lecții din cauză că au vârste diferite”, a mai declarat înv. Veronica Bolocan, voluntar.

Am decis să-i grupăm. Clasele I și II dimineață și III cu IV în schimbul de după amiază, astfel încât să le oferim șansa tuturor de a veni să facă câteva ore de limbă română și limbă ucraineană în școala noastră”, a declarat Cristina Tirla, director școală privată.

Clasa, deși este una mică, este complet echipată; cu tablă, videoproiector și calculator. Unii au venit cu manualele lor, alții le-au primit din partea unității de învățământ.

Au fost, au rămas mai puțini, au fost și copii care au plecat mai departe de aici, au mai eliberat niște locuri și în funcție de numărul lor și de solicitările părinților, îi primim cu mare drag”, a mai declarat Cristina Tirla, director școală privată.

Încă de la începutul lunii martie, ministrul Educației, a semnat un ordin care face posibilă înscrierea copiilor din Ucraina în sistemul de învăţământ românesc. În țara noastră există 45 de şcoli şi 10 licee în care se predă în limba ucraineană.

Mulțumesc, România!”, spune o fetiță.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233