dobroge.tv

Live

Ziua Lecturii, sărbătorită şi la Constanţa. Cărțile Science Fiction și cele de dezvoltare personală, în topul preferinţelor

16 februarie 2022
Publicitate

Cărțile Science Fiction și cele de dezvoltare personală sunt tot mai preferate de constănțeni. Pe tineri, literatura de ficțiune îi ajută să evadeze din viața de zi cu zi și din programa școlară care, spun ei, nu mai este pe placul lor. Chiar și așa, românii încă sunt codași la citit. Conform statisticilor, citim mai puţin de 5 minute pe zi, iar 35% dintre oameni declară că nu au citit niciodată o carte. Anul acesta, pe data de 15 februarie este prima data când sărbătorim Ziua Lecturii.

Saturaţi de programa școlară care este neschimbată de mai bine de un deceniu, tinerii vor să se cufunde în cărți a căror poveste este cât mai îndepărtată de realitate. Atunci când se atașează de un personaj, spun ei, le place să se pună în locul său și să trăiască fiecare aventură alături de el.

"Faptul în care a fost creionat personajul Apostol Bologa, mi-a plăcut foarte mult evoluția lui psihologică și felul în care a fost capturată chestia asta. Este o carte care nu poate sa își piardă vârsta", a spus un tânăr.

"Lucrul care mi-a plăcut cel mai mult a fost dezumanizarea treptată a personajului principal în urma patimii banului", a spus un alt tânăr.

"E vorba de o lume în care sar toate cărțile, iar un om care este pompier vrea să revoluționeze treaba asta și să facă astfel încât să nu se mai ardă cărțile pentru că el a descoperit o carte într-o ventilație", este de părere un alt tânăr.

Pentru că vremurile s-au schimbat, și profesorii și-au adaptat materia în funcție de preferințele elevilor. Au căutat fel și fel de metode pentru a face mai atractivă lecția.

"Pentru a-i determina să citească, mărturisesc că mai întâi am deschis în clasă filmul și apoi le-am citit în clasă primul paragraf din Enigma Otiliei. S-au convins că filmul nu este fidel cărții și nu este suficient să vezi ecranizarea pentru a înțelege opera unui autor", a declarat Alina Chiriac, profesor limba și literatura română Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.

Pe 15 februarie, pentru prima dată se sărbătorește Ziua Lecturii. Motiv pentru care, în unele unități de învățământ din oraș, au fost organizate ore de lectură. Obiectivul urmărit a fost acela de a promova cititul ca obicei cotidian.

„Personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca şcolară o carte şi, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru”, a spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

La Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, elevii au fost invitați să participe la o oră de lectură chiar în biblioteca unității de învățământ.

"Ei preferă foarte mult cărțile japoneze. Din păcate, biblioteca nu le deţine pentru că sunt foarte scumpe, dar am reusit să le împrumutăm de la Biblioteca Judeţeană şi le mai aduc şi eu de acasă", a declarat prof. Ionela Simula, bibliotecar Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța.

"Citesc Stephen King, îmi place drama, acțiunea. Mi s-ar părea frumos să mai diversificăm puțin programa școlară", a spus un elev.

Potrivit unor studii, un român citește mai puțin de cinci minute pe zi și doar 8% dintre oameni citesc zilnic. Chiar și așa, cei pe care i-am găsit marți într-una dintre librăriiledin oraș, spun că preferă această activitate, mai ales după o zi grea de muncă.

"O carte pe care o am tot timpul pe noptieră este o carte care se numește „Nectar pentru suflet” de Vladimir și Valeria Dupovski", a declarat o constănţeancă.

"Tată bogat, tată sărac. Este o carte care te învață despre administrarea banilor și mai multe", a spus un constănţean.

În ultimii doi ani, vânzările de carte au crescut chiar și cu 30%. Site-urile de specialitate susțin că acest lucru se datorează și pandemiei. Însă, datele nu sunt valabile și pentru unele librării.

"Mulți se orientează și în functie de preț. Nu pot să spun că au crescut vânzările în pandemie. Ba chiar au scăzut pentru că oamenii au stat foarte mult acasă și au preferat să comande online și să vâneze oferte", a declarat Raul Tincu, manager librărie.

Pentru a celebra două mari personalități din lumea academică, Spiru Haret și Titu Maiorescu, autoritățile au ales data de 15 februarie pentru a marca Ziua Națională a Lecturii. Proiectul de lege care prevede acest lucru a fost promulgat în luna ianuarie de președintele României, Klaus Iohannis.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233