dobroge.tv

Live

Structura anului școlar stârnește nemulțumiri printre elevii constănţeni

15 februarie 2022
Publicitate

Întoarcerea la trei trimestre și începerea școlii pe 5 septembrie sunt două dintre propunerile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru anul școlar viitor. Posibilile schimbări ale structurii anului școlar au adus un val de nemulțumiri. Părinții spun că elevii ar avea automat mai multe teze de dat și mai multe note de obținut. Pe de altă parte, vacanța scurtată a copiilor aduce revoltă în rândul operatorilor economici care susțin că primele două săptămânii din septembrie sunt importante pentru turismul de pe litoral.

Inițiativa ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu de a modifica structura anului viitor școlar în trimestre stârnește nemulțumiri. Tinerii spun că s-au săturat de atâtea schimbări.

„Mi se pare inutil în momentul ăsta pentru că cred că avem alte probleme cu care să ne confruntăm și alte lucruri de reglat la nivelul sistemului educațional și nu cred că ne permitem la acest moment o schimbare care ar da peste cap atât elevii, cât și cadrele didactice”, a spus Amalia Pisică, reprezentant Consiliul Județean al Elevilor Constanța.

Comunitatea „Părinţii cer schimbare“ a lansat o petiţie online, criticând varianta de lucru anunţată de ministrul Educaţiei. Motivul? Elevii ar avea mai multe evaluări. Un calcul simplu arată că adăugarea unui trimestru în plus ar însemna în jur de 30 de note suplimentare la gimnaziu, şi mai multe teze, în funcţie de anul de studiu şi de numărul de opţionale. Astfel, am ajunge la un total de aproximativ 100 de note necesare încheierii situaţiei şcolare, spun adulții în petiţia lansată. Federația Națională a Părinților așteaptă un document oficial.

„Încă nu avem un draft, un proiect de lege, noi așteptăm de la Minister.. am avut o întâlnire la nivel de federație acum câteva săptămâni și ni s-a promis că până în martie se vine cu un proiect de lege”, este de părere Federația Națională a Părinților.

Și pentru cadrele didactice ar însemna o muncă suplimentară.

„Mă refer îndeosebi la cei care au o singură oră pe săptămână la disciplină, au în încadrare 18 clase ori 20 - 30 de elevi sunt câteva sute de elevi și asta înseamnă o muncă suplimentară sau o muncă foarte intensă”, a declarat prof. Vasile Nicoară, director Colegiul Național ,,Mircea cel Bătrân” Constanţa.

Nemulțumiri au și operatorii economici din pricina unei alte posibile modificări. Anul școlar viitor ar putea începe mai devreme, pe 5 septembrie, fapt care le-ar afecta activitatea. Aceștia spun că cele două săptămâni din septembrie sunt foarte importante pentru turism.

„Cred eu că asta va influența rău volumul turiștilor prezenți pe litoralul românesc în perioada aceea, adică vor fi mai puțini”, a declarat Ștefan Necula, manager agenție de turism.

„Turismul de litoral ar fi foarte afectat dacă școala ar începe la 1 septembrie sau în prima săptămână a lunii septembrie. Luna iunie, în ultimii ani, a fost neprietenoasă din punct de vedere al vremii, astfel că familiile ce nu își permit să vină, financiar, în lunile iulie sau august, optează pentru luna septembrie”, a spus Cristiana Belu, reprezentant hotel.

Trimestrul I are 14 săptămâni și ar urma să fie în perioada 5 septembrie – 21 decembrie 2022. Trimestrul al II-lea va avea 12 săptămâni, din 9 ianuarie până pe 6 aprilie 2023, iar trimestrul al III-lea va avea 8 săptămâni, între 19 aprilie și 16 iunie 2023.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233