Copiii din clasele I- IV vor beneficia acum de burse de merit și de ajutor social
Elevii din ciclul primar vor beneficia acum atât de burse de performanță, cât și ajutor social, conform noilor modificări ale Ministerului Educației. Cei din clasele I- IV care obțin rezultate bune la concursuri, olimpiade sau competiții sportive vor fi răsplătiți lunar cu o sumă de bani. Mai mult, și cei care provin din familii defavorizate vor primi un ajutor financiar. Măsură a fost luată pentru a-i face pe copii să nu abandoneze studiile din cauza unor neajunsuri.
Copiii din clasele I- IV vor beneficia acum de ajutoare financiare în funcție de rezultatele obținute la diferite competiții.
Copiii din clasele I- IV vor beneficia acum de burse. Atât de cea de performanță, cât și de ajutorul social. Există părinți care consideră că acest lucru ar putea să-i motiveze pe cei mici să învețe cât mai bine și să aibă rezultate cât mai bune la școală. Însă, sunt și părinți care consideră că nu sunt suficient de maturi astfel încât să managerieze aceste sume de bani.
Mai mult, o parte dintre părinți consideră că, acest sprijin financiar i-ar face pe copii să nu abandoneze școală și să-și continue studiile.
„Pentru că oricum nu au alocații, nu au nimic care sa-i susțină în învățământ și sunt mulți care nu au posibilități financiare și pentru este singurul venit”, spune o mămică.
„Este o idee excelentă deoarece motivează copiii să învețe mult mai bine și să nu aibă absențe la școală”, spune o altă mămică.
„Având în vedere și salariile, în primul rând îi mai ajută și pe ei pentru că mai au și ei un bănuț în buzunar și este un lucru foarte benefic”, spune o altă mămică.
Există și părinți care consideră că cei mici nu au vârsta necesară pentru a-și drămui sumele de bani primite. De aceea, preferă ca ei să fie cei care au grijă de banii celor mici.
„În nici un caz copilașii mici. Și eu am un nepot care ia bursă și tot mama lui se ocupă. Ei sunt copii, deocamdată sunt mici”, spune o bunică.
„Sincer nu, nu cred..Tot părinții sunt cei care ar trebui să se ocupe. Ei sunt prea mici ca să gândească acest lucru și să facă ei ce vor”, spune un tătic.
De aceeași părere sunt și învățătorii. Ba mai mult, consideră că acest sprijin financiar i-ar face pe copii să devină mai ambițioși și automat, mai competitivi.
„Elevii mici sunt mai competitivi și atunci participarea la concursuri îi stimulează sa-și îmbunătățească cunoștințele și îi ajută în formarea lor, ca și oameni. Copilul mic nu poate manageria singur bugetul, chiar dacă banii îi aparțin. Împreună cu părintele decide cum să-și folosească acești bani”, a declarat prof. Iuliana Ionescu, director general Școala Nr. 39 „Nicolae Tonitza” Constanța.
Pe lângă aceste două tipuri de ajutoare financiare pe care le vor primii elevii din ciclul primar, există și alte categorii de bursă pe care copiii le pot primi.
„Și ceilalți elevi de la nivel gimnazial, liceal și profesional pot beneficia de burse de performanță, merit, studiu, sociale. Nu este nevoie ca părintele să depună vreo cerere pentru bursa de performanță, se face la propunerea dirigintelui. Dacă discutăm de bursele de merit, unul dintre criterii este să fi obținut medie generală de cel puțin 9,50 și să nu fi cumulat mai mult de 10 absențe nemotivate pe semestru”, a declarat prof. Sorin Mihai, inspector școlar general ISJ Constanța.
Sumele de bani pentru bursele elevilor sunt alocate de autoritățile locale. Concret, primăriile pot suplimenta aceste ajutoare financiare în funcție de buget.