dobroge.tv

Live

Sesiunea de examene, un stres pentru studenți. Specialiștii vin cu recomandări despre gestionarea emoțiilor din această perioadă

27 ianuarie 2022
Publicitate

A început sesiunea și studenții spun că a venit cu un stres dublu. O dată pentru că au stat mai mult în casă și au participat la cursuri online ceea ce le-a adus un spor de stres și anxietate și apoi pentru că, așa cum se știe, examenele provoacă o grijă suplimentară. Nu doar studenții spun că sunt solicitați la dublu ci și cadrele didactice. Psihologii spun că situația nu este fără ieșire și că totul se rezolvă dacă tinerii își organizează bine timpul.

Sesiune este o perioadă stresantă pentru noi toți, indiferent cum ar fi ea. Este o perioadă care necesită un plus de atenție și nu prea ieșim din casă pentru că ne axăm doar pe învățat. Am învățat cum să-mi gestionez timpul, știu pe ce să pun accent”, spune o studentă.

Ceea ce spune această tânără este că sesiunea în perioada pandemiei este o adevărată provocare atât pentru profesori, cât și pentru studenți. Deși pare simplu, aceștia spun că desfășurarea orelor, dar și a examenelor în mediul online este un factor de stres în plus. De asemenea, odată cu susținerea examenelor în mediul online și timpul de lucru a scăzut, iar acest lucru pune o presiune și mai mare pe umerii lor.

Aveam două ore să fac o compunere și ceva exerciții și acum avem 40 de minute. Mă simt foarte stresat, dureri de burtă, de cap. Majoritatea sunt mai stresați în perioada asta, pentru că e mai greu să înveți în format online”, a declarat Cristian Șerban, președinte Liga UOC.

Anul acesta, la fel ca și anul trecut vom desfășura activitățile legate de evaluare în format hybrid. Mulți dintre ei, de anul I, II nu ne-au cunoscut din punct de vedere al abilităților noastre didactice. Facultățile medicale au cu preponderență desfășurare în mod fizic, deoarece acolo trebuie verificate foarte atent lucrurile învățate tot în format fizic”, a declarat lect. univ. dr. Alexandru Bobe, prorectorul Universității „Ovidius” din Constanța.

Deniz Muzafar este student la medicină, dar și voluntar la unul dintre centrele de vaccinare din orașul nostru. El încearcă să se adapteze condițiilor impuse de pandemie, însă susține că nu poți deveni medic fără a face practică.

Avem foarte multă nevoie de partea practică, de contact cu sistemul medical, cu pacienții pentru că riscăm să ne pierdem în teorie. Au existat posibilități de fraudă prin conferințe cu alți colegi în paralel, fițuici lipite prin camera, grupuri de studenți cu aceeași notă”, spune Deniz Muzafar, student.

Examenul susținut online este cel care le aduce un plus de stres, susțin elevii, dar și profesorii. Deși încearcă pe cât pot să empatizeze cu studenții și să le pună la dispoziție cele mai bune condiții, totuși cadrele didactice spun că emoțiile din spatele camerei se resimt asupra tuturor.

Anxietăți au toți, anxietăți avem și noi cadrele didactice. Mai ales că este un val care cuprinde și mulți dintre colegii noștri lucrează de acasă, în carantină, cu rude care au probleme. Chiar și în aceste condiții prin folosirea unor tehnologii digitale moderne, unor instrumente care să activeze studenții și să-i ținem aproape. Încercăm să fim înțelegători față de ei în acest sens”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Gîrțu, prorector Cercetare și inovare Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Specialiștii vin cu câteva recomandări despre cum trebuie să ne gestionăm emoțiile și sentimentele de teamă cu care ne confruntăm în perioadele de stres și care sunt determinate de frica unui eșec.

În general studenții se pregătesc pentru examene pe ultima sută de metri, iar asta provoacă stări de anxietate majore. Să se odihnească suficient, să mănânce bine, să folosească o camera bine aerisită, minimum 10 minute pauză pentru relaxare. E important să facă sport pentru că sportul ajută foarte mult la diminuarea sentimentului de stres”, a declarat Elena Stambuli, psiholog.

Sesiunea de iarnă este prima din anul acesta și se va termina la jumătatea lunii februarie. A doua perioadă de examene va avea loc în luna iunie a anului 2022.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233