Numărul ridicat de îmbolnăviri se resimte şi în şcolile constănţene. Tot mai multe clase trec în online spre îngrijorarea părinţilor: ''La școală învață mult mai bine''
Odată cu intrarea municipiul Constanța în scenariul roșu și unitățile de învățământ sunt afectate. Însă, nu toate. Școlile și grădinițele vor face cursuri online doar dacă rata de vaccinare anti-COVID a personalului didactic este mai mică de 60%. În orașul nostru, sunt însă, multe instituții școlare unde procentul celor imunizați este ridicat. Motiv pentru care, elevii își vor desfășura în continuare orele în format fizic.
De la pragul de 3 la mia de locuitori intră în vigoare criteriul ratei de vaccinare în rândul profesorilor și angajaților școlii. Dacă acesta este sub 60%, elevii fac cursuri online, iar copiii de grădiniță stau acasă, iar dacă este peste 60% atunci aceștia vor veni la ore în continuare.
„Rata de vaccinare este peste 60%, mai sunt colegi care urmează să se vaccineze. Din nefericire, de astăzi va intra o clasă, azi am fost anunțată”, a declarat prof. Cătălina Dumbravă, director Școala „Mihail Koiciu” nr. 10 Constanța.
„94% este rata de vaccinare la noi. Acum am trei clase, una a intrat de luni și două acum care au intrat în online din cauza unor cazuri pozitive”, a declarat prof. Claudia Niţu, director Liceul Tehnic Energetic Constanța.
De cealaltă parte, unii părinți, dar și elevi consideră că, indiferent de rata de vaccinare a profesorilor, orele ar fi trebuit să se desfășoare în mediul online pentru că astfel, susțin aceștia copiii sunt mai protejați. Mai ales că, numărul celor infectați cu SARS CoV-2 a început să crească, iar varianta Omicron se răspândește și mai repede față de celelalte tulpini.
„O parte dintre părinți își doreau și solicitau să facă orele online, îngrijorați de acest nou val al pandemiei”, a spus Dănuț Cernat, vicepreședinte Federația Națională a Părinților.
„Având în vedere că orașul a intrat în scenariul roșu, toate unitățile de învățământ să fie pregătite conform. Considerăm că este necesară pregătirea sistemului de învăţământ online, astfel încât în cazul în care va fi nevoie să poată trece online fără a pierde din materie. De asemenea, la acest moment nu este asigurată testarea în școli și trebuie reglementat acest lucru”, a spus Ariana Dudună, președinte Asociația Elevilor Constanța.
Există însă, și părinți care nu sunt de acord cu desfășurarea orelor online şi susțin că astfel s-ar produce din nou o pauză în procesul de învățare al elevilor. Și cum examenele naționale bat la ușă, tinerii au nevoie de pregătire adecvată astfel încât rezultatele finale să fie cele scontate.
"Nu mi s-a părut niciodată ok chestia asta cu online-ul. Cel mai corect ar fi să învețe la școală, că la școală învață mult mai bine", a spus un părinte.
„Unii părinți sunt îngrijorați că nu se defășoară așa bine orele în online și așa materia nu s-a predat cum trebuie. Vor fi și psihic afectați dacă se va continua situația asta”, a precizat vicepreședintele Federației Naționale a Părinților.
De asemenea, testele de salivă lipsesc în continuare din școli, iar directorii spun că acestea i-ar fi ajutat în această perioadă.
„Teste n-am mai primit de anul trecut. Cel mai bine cursuri față în față, dar dacă o să se impună, asta e, o să ne descurcăm”, a adăugat directorul Liceului Tehnic Energetic Constanța.
„Nu mai avem niciun test. Online este greu, noi avem și copii cu posibilități modeste, avem nişte tablete în şcoală care au mai fost şi în semestrul doi al anului trecut, să sperăm că ne vom descurca. Îi depărtează de procesul de învățare”, a conchis directorul Școlii „Mihail Koiciu” nr. 10 Constanța.
Conform Direcției de Sănătate Publică Constanța, vinerea trecută 34 de elevi și un preșcolar au fost depistați pozitiv, iar Inspectoratul Școlar Județean a anunțat tot în aceeași zi că 27 de clase din județ și-au suspendat activitatea. De asemenea, de la începutul pandemiei și până în prezent s 915 cadre didactie, 3.492 de elevi, 473 de studenți și 239 de angajați au fost infectați cu SARS CoV2.