O nouă săptămână de școală fără teste de salivă. Părerile sunt împărțite în rândul constănțenilor: „În România totul este cu susul în jos”
Vacanța de iarnă s-a terminat astăzi oficial pentru toți elevii. Copiii de grădiniță și cei din ciclul primar au revenit după o pauză de mai bine de două săptămâni. În noul an, elevii s-au întors în colectivitate fără teste antigen. Acestea lipsesc și nu se știe exact când vor fi din nou distribuite. Părinții își fac griji pentru siguranța celor mici, mai ales că ne aflăm în plin val cinci al pandemiei.
După ce săptămâna trecută liceenii și elevii de gimnaziu s-au întors în bănci, luni a venit rândul colegilor lor mai mici. Preșcolarii și școlarii de ciclu primar au revenit la cursuri bucuroși că își revăd prietenii de la școală.
Fetiță: Foarte frumos.
Reporter: Ți-era dor de colegi?
Fetiță: Da.
***
Reporter: Ce ați făcut azi?
Băiețel: Am făcut un desen cu pinguini.
Bucuria celor mici este umbrită însă de îngrijorarea părinților și a bunicilor care reclamă faptul că nu sunt teste de salivă, în condițiile în care varianta Omicron se răspândește rapid și afectează și copiii.
„Trebuiau făcute. Trebuiau neapărat făcute. Altfel noi nu avem de unde să știm că avem, că transmitem. Ne ferim cât putem dar nu este suficient. Masca asta.. zicem noi că ne protejează dar testele rămân teste”, spune o bunică.
„Trebuie să avem niște mijloace de a preveni lucrurile astea. Cred că ăsta era rolul testelor acelora. Dar, cum v-am mai spus, în România totul este cu susul în jos”, spune un bunic.
Pe de altă parte, unii părinți sunt de părere că testele sunt inutile pentru că nu toți elevii le fac, deși raportează rezultatul. Adulții se bazează în schimb pe vaccinarea lor și a copiilor atunci când va apărea serul pentru cei sub 12 ani.
„Sincer, ar fi fost utile dacă, în momentul în care toți elevii își făceau testele, cei care ieșeau negativ puteau sta în clasă fără mască. Așa mi se par cam o pierdere de vreme. Unii nu le fac, alții le raportează ca fiind făcute și fiind pozitive, alții negative. Nu poți să ai încredere în cineva care nu are control. Nu avem niciun control, numai facem niște teste ca să fie făcute”, spune un constănțean.
În lipsa testelor, cadrele didactice îi roagă pe părinți să fie atenți la fiecare semn de boală al copiilor și să nu îi aducă la școală decât atunci când aceștia sunt sănătoși.
„Prezența este de peste 90%. Noi i-am rugat pe părinți, având în vedere că nu au avut posibilitatea să se testeze, să-i evalueze acasă starea de sănătate a lor și, dacă sunt răciți sau prezintă alte simptome, să-i țină acasă până se fac bine”, a declarat prof. Anamaria Ciubotaru, director Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”.
Ultimele teste pe bază de salivă adică peste 180.000 au fost distribuite în școlile și liceele din județul Constanța cu puțin înainte de Crăciun. Acestea au fost epuizate pe 3 ianuarie, în prima zi de începerea a școlii.
„Considerăm că este strigător la cer acest lucru și că ar trebui analizate măsurile sanitare, în vederea începerii școlii, având în vedere faptul că licitația a fost blocată printr-o contestație și că testele nu vor mai ajunge în școli, este nevoie de măsuri suplimentare care să compenseze cu lipsa de teste”, a declarat Ariana Dudună, președinte Asociația Elevilor din Constanța.
Potrivit ultimelor date transmise de Direcția de Sănătate Publică Constanța, 34 de elevi și 1 preșcolar au fost depistați pozitivi la testele efectuate. Conform datelor centralizate vineri, pe 7 ianuarie de către Inspectoratul Școlar Județean Constanța, 27 de clase din județ au activitatea suspendată la nivelul unității de învățământ, ca urmare a cazurilor depistate pozitiv.