Mulți absolvenți în domeniul juridic, dar puține locuri scoase la concurs în Constanța
Prea mulți absolvenți, prea puține locuri de muncă. Domeniul juridic devine din ce în ce mai căutat. Stabilitatea financiară și oportunitățile pe care le oferă sunt doar câteva dintre motivele pentru care tinerii se îndreaptă către acest sector. După mai bine de patru ani petrecuți pe băncile facultăților, absolvenții vor să își găsească un loc de muncă unde ar putea pune în practică tot ce au învățat în studenție. Totuși, concurența este mare iar Constanța dispune de locuri de muncă limitate.
Mulți dintre noi visăm la o carieră de mici. Pentru Ioana, domeniul juridic nu a fost o prima opțiune însă, a devenit o pasiune în timp. Este studentă în anul III la Facultatea de Drept și spune că orașul în care locuiește nu îi oferă suficiente oportunități. De aceea, se vede profesând în alt oraș.
„Am văzut un super serial legat de acest domeniu și mi-a plăcut, bine, inițial mi-a plăcut mai mult partea de rezultate și de reușite, decât prima parte, cu învățatul, munca și așa mai departe. Mi se părea fascinant cum luptau fiecare pentru propria dreptate”, a declarat Ioana Ilie, studentă la Facultatea de Drept și Științe Administrative.
Domeniul juridic este unul al concurenței și, în același timp, unul costisitor. Pentru a-și achiziționa manualele necesare, un student la Drept poate scoate câteva sute de lei din buzunar în fiecare semestru.
„Cel mai mult am dat 200 de lei momentan. Era un tratat într-adevăr destul de stufos. Dar, de regulă, prețurile încep de la 50 de lei și se duc până la 200 de lei cel puțin”, a mai declarat Ioana Ilie, studentă la Facultatea de Drept și Științe Administrative.
Unii își pun bazele în practica din timpul facultății și speră ca acest lucru să le ofere un plus la CV. Însă, anul acesta pandemia de coronavirus a reprezentat o piedică pentru ei.
„Din cauza pandemiei cu coronavirus instituțiile sunt foarte reticente în ceea ce privește primirea studenților în practică, ceea ce ne dezavantajează foarte tare pentru că practica este foarte importantă”, a declarat Laura Carabet, studentă la Facultatea de Drept și Științe Administrative.
Nu toți tinerii au însă, noroc în găsirea unui loc de muncă.
Tot mai mulți tineri se orientează către domeniul juridic, fie din pasiune, fie pentru ca le-ar putea oferi o stabilitate financiară. Totuși, le este foarte greu să își găsească un loc de muncă în timpul studenției pentru că, multe ori, concurența este prea mare.
Mai mult, o parte dintre studenții Facultății de Drept spun că Institutul Național al Magistraturii pune la bătaie mult prea puține locuri, iar la nivelul județului Constanța situația este și mai problematică.
„Anul acesta a fost scos un număr de 300 de locuri vacante, dintre care 175 destinate postului de judecător și 125 destinate postului de procuror. Bineînțeles, există un număr foarte mare de studenți înscriși la acest concurs, fapt ce face ca bătălia să fie una mult mai cruntă”, a mai declarat Laura Carabet, studentă la Facultatea de Drept și Științe Administrative.
„În ceea ce privește oferta de locuri de muncă pentru absolvenții de Drept, de Științe Juridice, aceste oferte sunt destul de limitate. Ele ne mai fiind înregistrate în ultimul timp”, a declarat Adelina Vlad, purtător de cuvânt Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanța.
Tinerii speră ca orașul Constanța să le ofere mai multe oportunități în domeniul juridic iar angajatorii să își facă mai mult timp pentru a-i instrui încă din timpul studenției.