Elevii constănțeni au mai făcut un pas spre obținerea transportului gratuit
După luni întregi, elevii au mai făcut un pas spre obținerea transportului gratuit. Lunar, navetiștii scot din buzunare până la 500 de lei. Pentru multe familii, această sumă este prea mare. Tinerii au câștigat procesul împotriva Consiliului Județean Constanța. Curtea de Apel le-a dat dreptate și au precizat faptul că, lipsa unor fonduri de la bugetul de stat nu este o scuză pentru a încălca drepturile lor. De cealaltă parte, autoritățile județene spun că până când nu vor încheia contractele de serviciu public, nu vor avea de unde să le ofere copiilor acest sprijin.
Un elev navetist scoate din buzunar lună de lună câteva sute de lei pentru a ajunge la școală. Pentru că mulți dintre ei nu sunt încă șoferi, mijloacele de transport în comun sunt cele pe care le utilizează zilnic.
„Nu fac naveta, eu sunt din Mangalia, dar am colegi navetiști și într-adevăr este un cost foarte mare. De exemplu, cei care fac naveta în Constanța plătesc zilnic 24 de lei dus întors”, spune o elevă.
„Categoric pentru că fiecare elev are nevoie de transport până acasă, unii sunt și navetiști și normal că avem nevoie de transport gratuit când ne ducem la școală. Eu folosesc autobuzul, folosesc RATC-ul. Merg în fiecare zi de la școală până acasă”, spune o altă elevă.
Pentru elevi, transportul gratuit este o necesitate. Tinerii pot scoate, lună de lună, până la 500 de lei pentru a-şi plăti transportul.
Membrii Asociației Elevilor din Constanța au dat în judecată Consiliul Județean iar Curtea de Apel le-a dat dreptate. Lipsa unor fonduri de la bugetul de stat nu reprezintă o scuză pentru încălcarea acestui drept al elevilor, spun judecătorii. Decizia este definitivă.
„Instanţa a suspendat un articol prin care se spunea că elevilor li se va da transport gratuit abia după ce Consiliul Judeţean ar primi bani de la stat. Articolul a fost suspendat ceea ce înseamnă că elevii trebuie să primească transport judeţean gratuit”, a declarat Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța.
Totuși, pentru ca acest lucru să fie posibil, există câteva demersuri pe care autoritățile județene le vor face pentru a veni în sprijinul tinerilor.
„Noi am încheiat toate procedurile de elaborarea a studiului de fezabilitate, mai sunt nişte corecţii pe care trebuie să le facem în hotărârile Consiliului Județean și vor fi remediate rapid. Sperăm că după ce se va delega serviciul de transport judeţean în cursul anului viitor, în primul trimestru să rezolvăm aceste probleme”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
Reamintim că, în luna septembrie, și Tribunalul Constanța a suspendat articolul prin care decontarea transportului se va face doar după asigurarea fondurilor de la bugetul de la stat.