dobroge.tv

Live

Elevii constănțeni consideră că bursele nu le acoperă nevoile școlare și cer mărirea lor cu 100 de lei

28 octombrie 2021
Publicitate

Elevii constănțeni se luptă pentru burse mai mari. Din punctul lor de vedere, bugetele alocate nu acoperă nevoile școlare pe care aceștia le au. Una dintre cele mai mari probleme de care s-au lovit a fost bursa socială, egală cu cea de studiu. Tinerii consideră că ar trebui făcută o diferențiere între aceste două tipuri de ajutoare financiare. Cu toate acestea, autoritățile locale au fost atente la solicitările și propunerile lor și au decis suplimentarea acestora.

Elevii din Constanța luptă pentru drepturile lor. Deși bugetele burselor școlare au fost mărite, tinerii sunt în continuare nemulțumiți. Spun că, având în vedere nevoile școlare pe care le au, ajutoarele financiare ar trebui să fie mai mari.

Elevii constănțeni vor burse mai mari. Deși autoritățile locale au suplimentat bugetele, tinerii consideră încă că acestea sunt insuficiente.

Constatăm cu dezamăgire faptul că și în acest an școlar Administrația Locală a decis să nu investească în stimularea creșterii performanței școlare și în prevenirea abandonului școlar. Amintim că suplimentarea cuantumului cu 100 de lei nu are niciun impact bugetar asupra fondurilor locale, întrucât sunt bani proveniți de la nivel central”, a declarat Eduard Chirilov, președinte interimar la Consiliul Județean al Elevilor Constanța.

Mai mult, tinerii sunt de părere că ar trebui ca bursele să se diferențieze atât prin tipul lor, cât și prin sumele alocate.

Din bursele propuse anul acesta, un elev nu poate să-și acopere nevoile. Spre exemplu, bursa de ajutor social este de patru ori mai mică decât cea de performanță. Un elev care se încadrează pentru bursa de ajutor social este la risc de abandon școlar”, a declarat Mihaela Rădulescu, membru al Asociației Elevilor din Constanța.

Elevii își doresc mărirea bugetelor pentru a-și acoperi toate cheltuielile de la școală. Pentru ei, 100 de lei în plus pentru fiecare tip de bursă, s-ar apropia de dorințele și nevoile lor.

Solicităm mărirea bursei de merit, stabilirea unui cuantum de 200 de lei pentru bursa de merit, de 350 de lei pentru bursa de studiu, 500 de lei pentru bursa de ajutor social ș păstrarea aceluiași cuantum pentru bursa de performanță, considerându-l mai mult decât adecvat”, a declarat Ariana Dudună, președinte al Asociației Elevilor din Constanța.

Chiar dacă sumele nu se ridică la așteptările tinerilor în totalitate, autoritățile locale au suplimentat bugetele.

Bugetul total pentru burse este mai mare cu 6,7 milioane de lei în 2021 față de 2020. Totodată, numărul de bursieri este cel mai mare înregistrat. 21.000 pentru semestrul doi al anului școlar trecut și peste 17.000 pentru semestrul unu al acestui an”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.

Mai mult, bursele de merit vor fi acordate în continuare tuturor elevilor cu medii peste 8,50.

Acordăm abonamente pe toate liniile gratuit. Indiferent dacă ei merg la școală sau sunt în vacanță beneficiază de transport gratuit pe toate liniile. Mai mult decât atât, avem 11 proiecte cu finanțare europeană care au ca obiectiv reabilitarea unor unități de învățământ”, a mai declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.

Pe lângă mărirea acestor ajutoare financiare, autoritățile au făcut demersuri pentru a investi în educație. Municipalitatea plănuiește să acorde anul acesta o importanța mai mare acestui domeniu.

Valoarea burselor și condițiile de acordare a lor rămân neschimbate față de semestrul doi al anului școlar trecut”, a mai declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.

În acest moment, la Constanța bursele sunt împărțite astfel: bursa de merit este de 100 de lei, bursa de studiu de 250 de lei, bursa de performanță de 1.000 de lei iar cea socială de 250 de lei.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233