dobroge.tv

Live

Directorii unităților de învățământ din Constanța, îngrijorați pentru elevii claselor terminale: „Nu își permit să piardă cu săptămânile”

27 octombrie 2021
Publicitate

Cele două săptămâni de vacanță „forțată” vor fi recuperate în ianuarie. Afirmația îi aparține ministrului interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu. Însă aceasta nu este pe placul tuturor cadrelor didactice. Și asta pentru că structura anului școlar ar putea fi modificată, lucru care ar putea afecta în special liceele tehnologice care au mai multe săptămâni de școală în comparație cu celelalte unități de învățământ. Sunt și profesorii care, indiferent de când și cum se va recupera materia, vor ca orele să se desfășoare fizic. Părinții, în schimb, consideră că această pauză nu este benefică, mai ales pentru elevii din anii terminali.

Materia care s-a pierdut în cele două săptămâni de vacanță ar putea fi recuperată în luna ianuarie.

Cele două săptămâni de vacanță suplimentară sunt convins că se vor transforma în două săptămâni de școală cu prezență fizică între 3 și 14 ianuarie, pentru gimnaziu și liceu, respectiv într-o săptămână cu prezență fizică, între 10 și 14 ianuarie, pentru ciclul primar. Cea mai probabilă variantă luată în calcul în acest moment pentru reluarea școlii de pe 8 noiembrie este educația online”, a declarat ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu în cadrul unei emisiuni.

Nu toți profesorii sunt însă de acord cu recuperarea în iarnă, pentru că acest lucru ar putea duce și la o modificare a structurii anului școlar 2021-2022. De pildă, pentru liceele tehnologice, o prelungire a semestrului II nu ar fi deloc benefică.

Vacanța aceasta de două săptămâni pe noi, liceele tehnologice, ne afectează în primul rând prin faptul că avem oricum un an școlar mai lung, de 37 de săptămâni și dacă ar fi să se prelungească anul școlar chiar și cu o săptămână, ne-am duce mai mult în vară”, a declarat prof. Claudia Nițu, director Colegiul Tehnic Energetic Constanța.

Indiferent de când și cum se va recupera materia, cei mai mulți dintre profesori și-ar dori ca orele din ianuarie să înceapă în format fizic și nu în mediul online. Este o perioadă grea, în special pentru cei din anii terminali, iar pentru dascăli va fi destul de dificil să le predea acestora și lecții din urmă, având în vedere că și anul trecut, cursurile s-au ținut tot de acasă.

Sperăm să poată veni în format fizic la cursuri dar, deocamdată este imprevizibil. Posibil să continuăm activitatea online o vreme”, a declarat prof. Vasile Nicoară, director Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.

Să luăm acum din vacanța de iarnă, o săptămână este nu știu cât de potrivit, ținând cont că se anunță o iarnă grea. În schimb, Școala Altfel pentru un liceu ar putea fi înlocuită de o săptămână normală de școală pentru recuperare”, a mai declarat prof. Claudia Nițu, director Colegiul Tehnic Energetic Constanța.

Da, mi-aș dori să se întâmple fizic, vorbind de generația claselor a VIII-a și a XII-a care nu își pot permite să piardă cu săptămânile, numai cu vacanțe programa școlară. Șă-și adune toate forțele, toate ambițiile și să se simtă oarecum pe cont propriu pentru că nu întrevăd zorii unui viitor strălucit dacă nu vor avea propria motivație”, a declarat prof. Laura Tudescu, învățătoare Colegiul Național „Regina Maria” Constanța.

Părinții constănțeni sunt și ei revoltați. Spun că vacanța „forțată” nu reprezintă o măsura ideală, în special pentru cei din anii terminali.

Nici nu suntem de acord cu această pauză, în special pentru clasele terminale care după ce au făcut un an și ceva de școală cum s-a făcut până acum, ar fi putut continua măcar în online anii terminal în special. Care, dacă nu se putea împărți, cum s-a mai făcut, în grupe mai mici să meargă fizic, măcar în online să facă”, a declarat Dănuț Cernat, vicepreședinte Federația Națională de Părinți.

Chiar dacă sunt acasă, pentru a le facilita învățarea, unele cadre didactice au pregătite materiale pentru ca materia să nu fie pierdută în totalitate.

Ei au două tipuri de proiectări ale materiei. Una pe care o realizează profesorul la clasă, la modul general pentru fiecare colectiv de elevi. Și o planificare proprie pentru că stilul de muncă, modul de a-și însuși cunoștințele și mai ales specializările pe care se îndreaptă sunt foarte diferite”, a mai declarat prof. Vasile Nicoară, director Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.

Momentan, structura anului școlar este împărțită pe două semestre, primul are 14 săptămâni, iar al doilea 20.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233