Păreri împărțite în rândul constănțenilor față de menținerea școlilor deschise: unii cred că este riscant, în timp ce alții nu mai vor ore online pentru copiii lor
Școlile rămân deschise indiferent de numărul de infectări. Pragul de 6 la mia de locuitori a fost desființat de Comitetul Tehnico-Științific din Ministerul Educației și Cercetării. Această variantă nu este văzută însă cu ochi buni de către toți profesorii. Dascălii susțin că este destul de riscant atât pentru ei, cât și pentru elevi. De cealaltă parte, părinții constănțeni vor ca unitățile de învățământ să nu se închidă, iar orele să se desfășoare fizic nu în mediul online. De asemenea, se iau în calcul testarea copiilor de două ori pe săptămână, dar și introducerea certificatului verde pentru cadrele didactice.
„Eu sunt de acord să rămână deschise, să se continue, e normal să se continue școala fizic. Ce să învețe copiii online? Eu ca părinte aș vota să rămână școala deschisă, să meargă fizic”, spune o mămică.
Este părerea unei mămici ai cărei copii învață la o școală din orașul Constanța. Unii părinți vor ca cei mici să aibă parte numai de ore în format fizic de acum înainte și spun că nu se tem de o posibilă infectare cu SARS-COV-2. Ba chiar pun eșecurile școlarilor pe seama predării online.
„Normal că funcționează mai bine. Păi face online de un an și ceva. Iar îi băgăm în izolare, iar face online? Băiatul mai mare deja a dat BAC-ul și cu meditații, cu de toate și nu l-a luat. Asta e, dăm la anul. Dar nu știu, nu sunt de acord cu online-ul”, spune un tătic.
Pe de altă parte, ministrul Educației a anunțat că 99% dintre părinți nu vor să testeze copiii în școală. Guvernanții iau în calcul introducerea testelor de salivă.
Reporter: Ați fost testați până acum?
Elev: Eu nu. Adică cel puțin eu nu. Părinții mei nu vor să mă testeze.
Odată ce școlile rămân deschise indiferent de incidența din fiecare localitate, atunci singura regulă care rămâne în vigoare este ca o clasă să intre automat în online dacă apare un caz de îmbolnăvire în colectiv.
„Este bine și în același timp este un pic riscant. Este vorba de o răspundere, o responsabilizare a conducerii școlilor, care trebuie să gestioneze foarte-foarte atent toate aceste cazuri și în continuare, în perspective, de a lua decizia potrivită pentru fiecare grup de elevi unde apar asemenea cazuri. Dar este o posibilitate de a parcurge cursurile în format fizic, ceea ce înseamnă un câștig față de formatul online”, a declarat prof. Loredana Tănase, director adjunct Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanţa.
Certificatul verde pentru profesori este o altă variantă de luat în calcul, însă unii dintre ei nu o văd neapărat necesară. Sunt de părere că o testare riguroasă a elevilor și a cadrelor didactice este suficientă.
„Atâta timp cât ar fi o testare zilnică sau frecventă, periodică a personalului didactic, încă nevaccinat în acest moment, și respectarea măsurilor de protecție, purtarea obligatorie a măștii, pe toată durata staționării în spațiile școlare, cred că ar fi suficient pentru a împiedica propagarea infecțiilor”, a mai declarat prof. Loredana Tănase, director adjunct Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanţa.
Există unități de învățământ în oraș unde aproape tot personalul didactic și auxiliar este imunizat anti-COVID-19. La liceul Energetic, de pildă, o parte dintre dascăli și-au făcut deja și doza a treia de vaccin. Aici posibilitatea introducerii certificatului verde este văzută cu ochi buni.
„Din acest punct de vedere sincer nu am nicio problemă pentru că la noi doar doi profesori nu sunt vaccinați din motive reale, în rest absolut tot personalul este vaccinat. O parte dintre colegi chiar au făcut pentru că s-au vaccinat în februarie și acum deja pot și chiar și-au făcut și doza a treia”, a declarat prof. Claudia Nițu, director Liceul Energetic Constanța.
„Sunt și persoane care sunt nevaccinate, care nu au nici măcar o doză, sunt persoane care au ambele doze, iar eu personal îmi voi face inclusiv doza 3”, a declarat prof. Iuliana Ionescu, director Școala nr. 39 „Nicolae Tonitza” Constanţa.
Între timp, situația infectărilor la școală continuă să se agraveze. Potrivit datelor transmise de către managerii unităților de învățământ preuniversitar din județul Constanța, până la acest moment au fost depistați cu SARS-COV-2 265 de elevi și 82 de cadre didactice. Așadar, peste 4.000 de elevi învață în sistem online.