Mulți copii, puține creșe: doar 300 de locuri disponibile în Constanța, pentru peste 5.000 de copii în vârstă de până la doi ani
Nevoia de locuri în creșe este extrem de crescută. În Constanța sunt doar 300 de locuri libere și toate au fost ocupate. Numărul lor este mult prea mic, în condiţiile în care, în municipiu sunt peste 5.000 de copii până în doi ani. Părinții se plâng că sunt puține, iar unii dintre ei trebuie să scoată bani în plus din buzunar, pentru educația timpurie a celor mici și aleg unitățile private. Cererile de înscriere se înmulțesc de la an la an iar municipalitatea trebuie să investească în construirea acestora sau extinderea celor existente. În acest moment, autoritățile caută soluții, însă până atunci mulți prichindei vor rămâne în continuare acasă.
Creșele de stat din orașul Constanța nu sunt suficiente și asta pentru că tot mai mulți părinți doresc să își înscrie copiii în astfel de unități de învățământ. Multe dintre mamele care s-au întors la locul de muncă au fost nevoite să îi lase pe cei mici cu bunicii sau bonele pentru că nu au mai prins nici un loc liber. Pentru cei cu venituri reduse, creșele private nu au reprezentat o soluție.
„Este foarte greu pentru părinți și dacă varianta aceasta pică, cu creșa de stat, mulți părinți nu-și pot permite să dea copilul la creșă la privat. Astfel că nu avem altă variantă. Și dacă nici nu ai ajutor, bunici sau ceva, este foarte greu”, spune o mămică.
„Ar trebui să fie o gamă mai largă pentru ambele posibilități, și de stat și la privat. Precum este cererea să fie și oferta și la privat și la stat”, spune o altă mămică.
„E un număr mare de copilași și sunt foarte puține locuri și atunci, automat trebuie suplimentate, categoric da”, spune o altă mămică.
Ca să vină în ajutorul acestora, Primăria va construi altele noi și le va extinde pe cele deja existente. În proces de reabilitare se află mai multe din Constanța, printre care și Creșa nr. 1 „Delfinașul” unde se lucrează de mai bine de un an de zile. Copiii au fost nevoiți să își continue activitatea într-o altă locație, în incinta Școlii Gimnaziale nr. 6 „Nicolae Titulescu”.
Reporter: Etajul superior era incorporat în creșă sau este construit acum?
Muncitor: Este construit acum
„În clipa de față avem trei creșe care sunt în reabilitare. Din nefericire nu merg în ritmul pe care ni l-am propus și termenele care ne-au fost date la început de proiect nu se respectă. Noi vom face tot ceea ce ține de noi astfel încât să grăbim lucrările ca să meargă într-un ritm normal. Pentru că acest lucru ni-l dorim, să beneficieze părinții de cât mai multe locuri într-un timp cât mai scurt”, a declarat Ionuț Rusu, viceprimarul municipiului Constanța.
În momentul de față, o locație a primit aprobare pentru construirea unei noi creșe cu 50 de locuri în orașul nostru. Alte noi spații vor fi vizitate de membrii municipalității în vederea închirierii acestora. În scurt timp, părinții vor putea să își înscrie copiii fără a mai întâmpina probleme.
Lipsa creșelor din orașul Constanța devine o problemă din ce în ce mai mare, mai ales pentru părinții care vor să-și înscrie copiii. Primăria caută să investească și să construiască noi creșe pentru a veni în ajutorul părinților. Direcția Generală de Asistență Socială anunță că închiriază spații branșate la utilități și care prezintă de asemenea o curte interioară îngrădită pentru siguranța celor mici.
„Toată lumea își dorea să aibă copilul la creșă, pe bună dreptate, dar nu toată lumea a reușit să obțină punctajul necesar. Lucrăm la două locații noi care să fie predate celor de la CNI, să le fie predate amplasamentele, unde vom mai lua în jur de 150 de locuri”, a mai declarat Ionuț Rusu, viceprimarul municipiului Constanța.
Însă, până când acestea lor fi gata, părinții au în continuare aceleași opțiuni: ori apelează la bunici sau la o bonă, ori unul dintre ei rămâne cu cel mic acasă sau îl înscrie la o creșă privată. Dacă vor alege ultima variantă, vor trebui să scoată din buzunare între 800 și 1.500 de lei pe lună. În acest moment, în Constanța, sunt peste 5.000 de copii până în doi ani.