Se lucrează la foc continuu în școlile și liceele din Constanța pentru ca elevii să se întoarcă în bănci în cele mai sigure condiții
Pregătirile sunt în toi în unitățile de învățământ din municipiul Constanța. Cu multe emoții, dar și griji, elevii se vor reîntoarce în bănci de luni. În școlile și liceele din oraș se lucrează la foc continuu. Toate măsurile de protecție au fost luate, iar acum urmează acțiuni de deratizare, dezinsecție și dezinfecție. S-au reîncărcat toate extinctoarele, s-au alimentat dozatoarele și s-au igienizat spațiile sanitare pentru ca fiecare detaliu să fie bine pus la punct pentru siguranța copiilor. Elevii dar și profesorii sunt bucuroși vor începe cursurile în format fizic.
În doar două zile, clopoţelul va suna din nou pentru elevii constănţeni. Şi cum ministrul Educaţiei a anunţat că orele se vor desfăşura anul acesta în format fizic, în majoritatea unităților de învățământ se face curăţenie. Sunt ultimele pregătiri înainte ca tinerii să revină în bănci.
„Avem un set de materiale de prevenire a îmbolnăvirii în spațiul școlar. Am achiziționat cea mai mare parte a acestor materiale. Facem apoi cunoscutele acțiuni de deratizare, dezinsecție, dezinfecție”, a declarat prof. Vasile Nicoară, director Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanţa
Dezinfectanți, culoare de trecere bine semnalizate și bănci distanțate - așa își așteaptă unităţile de învăţământ din municipiu, elevii care vor începe orele în doar două zile.
Măsuri au fost luate și pentru festivitățile de deschidere a noului an școlar. Acestea se vor ține anul acesta în curțile unităților de învățământ însă cu anumite restricţii.
„Toți participanții, însemnând elevi și cadre didactice, vor purta mască, se va păstra distanțarea care este reglementată de ordin și nu va dura mai mult de o oră și jumătate”, a declarat prof. dr. Anamaria Ciobotaru, Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” Constanța.
Tinerii de la malul mării sunt nerăbdători și speră ca actul educativ să se desfășoare în condiții de siguranță.
„Acum, sigur, cu prevederile noului Ordin suntem pregătiți să facem sistem hibrid, pentru acei elevi care, pe baza documentelor medicale, vor solicita învățământ exclusiv online”, a mai declarat prof. dr. Anamaria Ciobotaru, Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” Constanța.
Elevii constănțeni spun că anul trecut a fost unul dificil și confuz. Mulți n-au reușit să asimileze toate informațiile transmise în mediul online, așa că părinții lor au fost nevoiți să apeleze la meditatori. Vestea că vor începe orele fizic i-a bucurat pe mulți.
„Cu toții ne bucurăm că avem ocazia să începem din nou în format fizic, din prisma faptului că putem socializa din nou cu colegii și că predarea fizică este mult mai eficientă decât cea în mediul online. Totuși, cu toții sperăm ca în cazul în care, situația epidemiologică nu va permite desfășurarea cursurilor în format fizic, acestea să fie trecute în online pentru siguranța elevilor”, a declarat Ariana Dudună, președinte Asociația Elevilor Constanța.
„De abia așteptam să începem școala să ne revedem, să mă întâlnesc cu doamna și ci ceilalți colegi și cu celelalte doamne”, spune o elevă.
„Nu pot să spun că am învățat foarte multe din formatul online. Nu se compară cu învățatul fizic”, spune o elevă.
Și unii părinții sunt mulțumiți că elevii se întorc la școală.
„Nu se compară. Online e online. În primul rând atenția copilului, profesorul în față”, spune o mămică.
Masca de protecţie rămâne şi ea obligatorie în interior. Specialiștii le recomandă tinerilor să respecte toate măsurile igienico-sanitare.
„Măștile textile sunt o invenție de moment. O invenție a modei. Nu sunt măști care protejează. Aici este foarte corect. Trebuie să fie măști medicinale. Toți ar trebui să purtăm măști medicinale”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.
Anul școlar 2021-2022 începe pe 13 septembrie și se încheie pe 11 iunie. Are 34 de săptămâni și este împărţit în două semestre şi trei vacanţe, dintre care două pentru toţi elevii și o vacanţă în plus pentru cei din ciclul primar şi copiii de la grădiniţă.