Unul din trei elevi nu-și cunoaște drepturile, o arată un raport al Consiliului Județean al Elevilor Constanța
O treime dintre elevi nu își cunosc drepturile. Asta reiese dintr-un raport efectuat de către membrii Consiliului Județean al Elevilor Constanța. Datele arată că, 26,5% dintre aceștia nu și-au ales ei materiile opționale, iar 45% susțin că au fost sancționați folosind absența ca mijloc de corecție. Și cadrele didactice au participat la acest studiu. Aproape 20% dintre dascăli au confirmat existența cazurilor de discriminare în rândul copiilor. Peste 1.900 școlari și profesorii au fost intervievați în perioada iunie-iulie 2020.
Acesta este rezultatul unui raport al Consiliului Județean al Elevilor din Constanța. Bullyingul, abuzul din partea cadrelor didactice și accesul dificil la educație sunt doar câteva dintre problemele cu care aceștia se confruntă. Raportul a fost bazat pe opiniile a 1.799 de elevi și 107 profesori. Pentru că nu își cunosc drepturile, mulți școlari devin victimele unui sistem care are nevoie urgentă de schimbare. Cifrele sunt îngrijorătoare, mai ales într-un context social care se dorește a fi din ce în ce mai incluziv.
„Statutul elevului nu a fost respectat. De asemenea, observăm că avem câteva probleme și în ceea ce privește mediul online, ținând cont că am fost în pandemie și au fost orele susținute în mediul online. De asemenea, elevii ne-au spus că profesorii nu s-au adaptat prea bine în acest mediu online”, a declarat Eduard Chirilov, președinte interimar Consiliul Județean al Elevilor Constanța.
„21,3% dintre elevii respondenți au observat în ultimul an școlar cazuri de bullying din cauza rasei, etniei sau din cauza altor considerente. Este un procent semnificativ, ținând cont de prevederile Statutului Elevului. Peste jumătate dintre cazurile de discriminare din unitățile de învățământ constănțene sunt, conform statisticii, cauzate de elevi, altor elevi. Totuși, o mare parte dintre respondenți au fost martori și la cazuri în care cadrele didactice erau agresorii”, a declarat Olivia-Elizabeta Golub, vicepreședinte Consiliul Județean al Elevilor Constanța.
De asemenea, reprezenanții elevilor și-ar dori ca toate unitățile de învățământ să fie pregătite pentru începerea școlii în format fizic. Învățare online a accentuat și mai mult falia dintre elevii cu situație materială precară și cei care își permit cele necesare participării la clasele online, susțin aceștia
„Vrem ca toate unitățile de învățământ preuniversitar din județul Constanța să aibă materialele sanitare conforme, ținând cont că suntem în acest val 4 al pandemiei, ne dorim foarte mult să existe măștile sanitare, să existe testele antigen și să se ia temperatura de fiecare dată”, a mai declarat Eduard Chirilov, președinte interimar Consiliul Județean al Elevilor Constanța.
Autoritățile județene apreciază inițiativa elevilor de a face mediul școlar mai prietenos.
„Mă bucură foarte mult că există implicare din partea lor în acest Consiliu Județean al Elevilor și că întreprind astfel de acțiuni. Aceste chestiuni sunt absolut obligatorii. Dotarea instituțiilor de învățământ cu astfel de consumabile, în vremuri de pandemie. Având în vedere că noi, Consiliul Județean, nu coordonăm într-un mod direct instituțiile de învățământ din județ, tot ce pot să vă spun e că mă pot implica să verific dacă aceste lucruri sunt implementate o dată cu începerea noului an școlar”, a declarat Petre Enciu, vicepreședinte Consiliul Județean Constanța.
Studiul a fost realizat în perioada iunie-iulie 2020. Statutul Elevului este singurul document normativ care sumarizează drepturile și îndatoririle elevilor din sistemul de învățământ românesc. Acesta a fost adoptat prin ordinul ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice la data de 10 august 2016.