dobroge.tv

Live

JUDEȚUL CONSTANȚA. Peste 1.400 de elevi s-au înscris la a doua sesiune a examenului de bacalaureat 2021

16 august 2021
Redactia DTV
Publicitate

Examenul naţional de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2021, a debutat luni, 16 august, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Marţi, 17 august, se va desfăşura proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 18 august, va avea loc proba la alegere a profilului şi a specializării. Pentru ultima probă scrisă, proba la Limba şi literatura maternă, programată joi, 19 august, nu s-a înscris niciun candidat. Examenul este organizat în nouă centre, toate în mediul urban.

Pentru susţinerea probelor scrise s-au înscris 1.439 de candidaţi, dintre care 915 candidaţi din promoţia curentă, respectiv 524 de candidaţi din promoţiile anterioare. 567 de absolvenţi s-au înscris pentru a susţine proba scrisă la Limba şi literatura română (416 - profil real şi 59 - profil umanist).

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 31 august (până la ora 12:00). Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile art. 5 şi ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor - RGPD), afişarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului.

Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situaţie, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 3 septembrie 2021.

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Reamintim că, în acord cu prevederile legale în vigoare, în sălile de clasă trebuie asigurate următoarele măsuri de prevenire şi protecţie:

  • fiecare centru de examen va dispune de asistenţă medicală, echipamente şi materiale de protecţie (dezinfectanţi, măşti etc.);
  • intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat;
  • în sălile de clasă în care se desfăşoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidaţi o distanţă de 1 metru unul faţă de celălalt, pe rânduri şi între rânduri;
  • în situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maximă posibilă;
  • fiecare persoană care are drept de acces în şcoală va primi câte o mască la sosire şi, dacă solicită, şi la plecare;
  • sălile de clasă vor avea dezinfectanţi pentru mâini;
  • în incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecţie;
  • colectarea măştilor purtate se va face în locuri special amenajate şi semnalizate.

În acelaşi timp, este interzis schimbul de obiecte personale.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor in sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană de Organizare a examenului de Bacalaureat, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Pentru elevii care solicită şi primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naţionale de Organizare a Examenului de Bacalaureat în vederea susţinerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfăşurare a Bacalaureatului.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc. De asemenea, elevii vor fi informaţi că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

  • recunoaşterea/echivalarea/susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  • susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
  • obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa pune la dispoziţia celor interesaţi linia TELVERDE 0800816241 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 16-31 august 2021, între orele 8:00 - 16:00.

Examenul naţional de bacalaureat reprezintă o etapă definitorie în ceea ce priveşte traseul profesional al tinerilor noştri. Din acest motiv, ne aşteptăm ca absolvenţii participanţi la proba de astăzi, precum şi la cele viitoare, să trateze cu seriozitate şi responsabilitate acest examen. Corectitudinea trebuie să fie un principiu de urmat, atât de către candidaţi, cât şi de către cadrele didactice din comisiile din centrele de examen”, a afirmat preşedintele Comisiei judeţene de bacalaureat, inspector şcolar general adjunct, prof. Floriana Petre.


Sursă foto: Portal Învățământ

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233