Școala în format fizic, contestată: specialiștii atrag atenția că pericolul nu a trecut
Ministrul Educației vrea ca toți elevii să fie în bănci, din toamnă. Această propunere nu este privită însă cu ochi buni de toată lumea. Chiar dacă unitățile de învățământ se declară pregătite, reintrarea copiilor în colectivitate încă poate avea urmări grave, mai ales că rata de vaccinare este încă scăzută. Elevii care au probleme medicale, pot opta, totuși pentru învățământul online. Medicii spun și ei că pericolul nu a trecut, iar imunizarea rămâne singura soluție către revenirea la normal.
După mai bine de un an în care pandemia a schimbat dramatic fața învățământului, profesorii îi așteaptă pe elevi în bănci, din toamnă. La Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța s-au luat toate măsurile necesare, iar profesorii s-au vaccinat într-un număr record.
„Avem condițiile întrunite de a ne putea desfășura activitatea fără restricții. Toate cadrele care nu au contraindicații medicale sau care în perioada respectivă nu au suferit de COVID, sunt vaccinați. Deci, procentual, 90%”, a declarat Vasile Nicoară, director C.N.M.B. Constanța.
Situația, însă, nu stă atât de bine la nivelul județului. Până în luna iunie, mai puțin de 5000 de cadre didactice se vaccinaseră, în tot județul. Acesta este și motivul pentru care unii părinți sunt sceptici. Teama de valul patru îi face să se gândească de două ori înainte de a trimite copiii din nou în bănci.
„Nu sunt deloc de acord, având în vedere că un procent foarte mic de profesori s-a vaccinat. Sunt și copii nevaccinați și pandemia încă nu s-a încheiat”, a declarat Camelia Dumitru, părinte.
Asociațiile de elevi fac un apel la autorități și le roagă să cântărească bine situația, înainte de reîncepe școlile în format fizic. Deși este de dorit ca elevii să fie la clasă, situația epidemiologică este incertă, cred reprezentanții elevilor.
„Trebuie să ne raportăm la situația care va fi în septembrie. Și de aceea, Consiliul Național al Elevilor a solicitat încă de acum câteva zile Ministerului Educației și Ministerului Sănătății să ia măsuri pentru ca la finalul lunii august să știm clar în ce scenariu ne vom întoarce la școală în septembrie”, a declarat Silviu Morcan, președinte Consiliul Elevilor Constanța.
Și medicii cred că este riscant pentru copii să se reîntoarcă în clase. Rata scăzută de vaccinare ar putea duce la o nouă explozie a cazurilor de Covid-19, spun specialiștii. Medicii le recomandă elevilor să respecte toate măsurile igienico-sanitare.
„Având în vedere actuala rată de vaccinare, nu ar fi sigur. Nu toți părinții sunt vaccinați sau nu este un procent foarte mare de vaccinare. Nici profesorii și învățătorii nu sunt toți vaccinați. Probabil că se va începe fizic ca de obicei cu măști și măsuri de distanțare dar este foarte posibil, așa cum se zărește la orizont următorul val al pandemiei, să trecem din nou în scenarii hibrid sau în scenarii online”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.
Există și optimiști. Singura metodă eficientă de desfășurare a actului educațional este cea față în față, cred unii părinți.
Reporter: Sunteți de acord ca aceștia să înceapă de la toamnă în format fizic?
Mămică: Da, cu siguranță da.
Ministrul Educației a anunțat că școala va începe cu prezență fizică pe 13 septembrie, pentru toți elevii, fără scenarii de funcționare așa cum au existat de la începutul pandemiei. Totuși, elevii care suferă de anumite afecțiuni certificate medical sau au comorbidități pot alege învățământul online.